Irzlius vyrus daug dažniau pakerta infarktas

Nyderlandų mokslininkai teigia, kad džiugiai nusiteikę ir linksmai į pasaulį žvelgiantys vyrai perpus mažiau rizikuoja mirti nuo širdies ligos nei irzlūs jų bendraamžiai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2014, 6:20 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:49 AM

Dvidešimt metų trukusio tyrimo metu mokslininkai išsiaiškino, kad tie, kurie į pasaulį žvelgia pro rožinius akinius ir turi teigiamų lūkesčių, 55 procentais mažiau rizikuoja mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, palyginti su pesimistiškai bei niūriai nusiteikusiais vyrais.

„Remiantis ne tiktai šiuo, bet ir anksčiau atliktais tyrimais, santykinai žemas optimizmo lygis turėtų būti įtrauktas į veiksnių, didinančių riziką mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, sąrašą“, – leidinyje „Archives of Internal Medicine“ rašė tyrinėtojai.

Eriko J.Giltay vadovaujamų mokslininkų tyrimo objektu tapo 545 vyrai. 20 metų trukusio tyrimo pradžioje jiems buvo 64 metai, nė vienas jų nesirgo kokia nors širdies ir kraujagyslių liga ar vėžiu.

Visi vyrai užpildė specialų klausimyną. Pagal trijų taškų skalę jiems reikėjo įvertinti tam tikrus teiginius: „Aš dar daug ko tikiuosi iš gyvenimo“, „Manęs nejaudina tai, kas laukia ateityje“, „Dienos, atrodo, slenka pernelyg lėtai“.

Taip pat vyrai turėjo įvertinti savo sveikatą, apibūdinti gyvenimo būdą, fizinį aktyvumą, išsilavinimą, pažymėti, ar šeimoje būta infarktų. Juos ištyrė ir gydytojai: nustatė kūno masės indeksą, kraujospūdį, vertino ligų istoriją.

Per 15 metų mirė 373 vyrai, arba 68,4 proc. Pusė – dėl širdies ir kraujagyslių ligų.

Tyrinėtojai pastebėjo, kad daugiau mirė tų, kurie turėjo mažiausiai optimizmo.

Kaip optimizmas susijęs su širdies sveikata? Tyrinėtojai mano, kad optimistai labiau nei pesimistai į problemų sprendimą linkę įtraukti kitus, jie gyvybiškesni, emociškai lankstesni ir net labiau fiziškai aktyvūs nei pesimistai.

Tačiau tai nereiškia, kad mokslininkai neigia anksčiau įrodytus genetinius ir biologinius veiksnius, turinčius įtakos širdies sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.