Kaip nugalėti save ir prisiversti sportuoti?

Visų pirma noriu prisipažinti, kad nesu iš tų kūno rengybos (fitneso) fanatikų, kurie sporto klube prakaituoja septynias dienas per savaitę ne po vieną valandą. Tad ir jūsų neraginsiu to daryti. Tačiau esu už reguliarų pasportavimą 2-3 kartus per savaitę. Be to, kad ir šiaip stengiuosi gyventi aktyviai, dar ir specialiai mankštai skiriu laiką. Galų gale su mažu vaiku kitaip ir nebūtų įmanoma.

Visi mūsų veiksmai yra tik įpročio reikalas. Kaip sėslus gyvenimo būdas tapo įpročiu, taip galime įprasti gyventi aktyviau.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Visi mūsų veiksmai yra tik įpročio reikalas. Kaip sėslus gyvenimo būdas tapo įpročiu, taip galime įprasti gyventi aktyviau.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Gerčienė, (www.lieknejupaskutinikartablogas.lt)

Mar 31, 2014, 8:55 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:42 PM

Jeigu jums pavyksta pasportuoti dažniau nei 2-3 kartus per savaitę - valio! Labai jus su tuo sveikinu! Kartais pagalvoju, kad ir pati norėčiau kasdien rasti laiko aktyviai fizinei veiklai, bet kol kas tai neįmanoma. Tačiau tikiu, kad net labiausiai užimtas žmogus gali atrasti 3 valandas per savaitę užsiėmimui, kuris veda link taip trokštamo tikslo – norimo svorio.

Nors aš apie sportą rašau ne taip dažnai, jo įtaka sėkmingam lieknėjimui neginčijama:

judėdami deginame papildomas kalorijas, ir tai padeda greičiau lieknėti. Kitu atveju papildomos kalorijos virstų riebalų atsargomis;

fizinė veikla greitina medžiagų apykaitą. Svarbiausia - medžiagų apykaita lieka pagreitėjusi dar kelias valandas po treniruotės;

sportuojant stiprėja raumenų audinys. Kuo daugiau jūsų kūne liesosios masės (t.y. raumens), tuo greitesne medžiagų apykaita galite džiaugtis;

sportuojantis žmogus gali džiaugtis daug tvirtesniu ir gražesniu kūnu bei stangria oda.

Apie naudą sveikatai bei bendrai savijautai ir nuotaikai jau net nekalbu. Jeigu daryčiau sąrašą priežasčių, kuo dar, be lieknėjimo reguliari mankšta yra naudinga organizmui, jis būtų dvigubai ar net trigubai ilgesnis.

Tad norėdami ne tik pasiekti savo lieknėjimo tikslus, bet ir puikiai jaustis, būtinai turite atrasti laiko fizinei veiklai.

Pradėti mankštintis dažnai trukdo įvairūs pasiteisinimai. Sakome, kad nėra laiko, esame per daug pavargę ir apskritai: sportas - ne mums. Kiek teko susidurti, paprastai noro sportuoti neturi tie, kuriems jis kelia kažkokius blogus prisiminimus ir asociacijas.

Nežinau, kaip jūs, bet aš labai nemėgau fizinio lavinimo pamokų mokykloje. Man nieko nebūdavo baisiau už bėgimą aplink stadioną. Ir dar skaičiuojant laiką. Ši neigiama su judėjimu susijusi patirtis man neleido nė pagalvoti, kad sportuoti gali būti smagu ir gera. Ypač kai patys fizinio lavinimo mokytojai buvo pilvoti dėdės, kurių aktyvesnė fizinė veikla apsiribodavo mojavimu laikmačiu ir raginimais, kad mes greičiau bėgtume.

Viskas pasikeitė, kai vyresnėse klasėse mums pradėjo dėstyti jauna, ką tik iškepta mokytoja Gitana. Jos entuziazmui nebuvo ribų, o energija liejosi per kraštus. Ji buvo liekna ir sportiška, ir niekada nenustygo vietoje. Ji buvo gyva paskata sportuoti. Fizinio lavinimo pamokos tapo laukiamos ir prabėgdavo akimirksniu.

Staiga prievartinius bėgimus pakeitė mums visiškai nauja sporto rūšis – aerobika. Buvo labai smagu straksėti pagal užvedančią muziką, ir aš supratau, kad sportas gali būti labai smagus užsiėmimas.

Nors nuo mokyklos laikų praėjo nemažai metų, judėjimas iki šiol yra neatsiejama mano gyvenimo dalis. Esu tikra, kad ir jūs galite jį pamėgti. Tereikia pakeisti požiūrį ir atrasti mėgstamą judėjimo rūšį.

Kad nesijaustumėte save prievartaujantys, nesiimkite jums nepatinkančių sporto šakų. Kaip geri ketinimai sveikai maitintis nueis šuniui ant uodegos, jeigu valgysite neskanų ir nemėgstamą maistą, taip ir bet koks pasiryžimas aktyviau pajudėti išblės, pasirinkus nemėgstamą sporto rūšį. Žinoma, gali tekti išbandyti ne vieną būdą pajudėti, kol atrasite tai, kas jums tinka ir, svarbiausia, patinka. Visai nebūtina siekti sportinių aukštumų, nebent jums to norisi. Judėjimas turi teikti malonumą ir tapti natūralia jūsų gyvenimo dalimi.

Kad taip būtų, nepulkite pradėti kasdien po valandą prakaituoti sporto klube. Pradėkite nuo trumpų pajudėjimų kas antrą dieną. Tai gali būti ir paprasčiausias spartus ėjimas ar šokiai pagal mėgstamą muziką. Svarbiausia – kad reguliarus judėjimas taptų natūraliu įpročiu.

Visi mūsų veiksmai yra tik įpročio reikalas. Kaip sėslus gyvenimo būdas tapo įpročiu, taip galime įprasti gyventi aktyviau. Tik pradėkime palaipsniui ir rinkimės tai, kas patinka ar bent jau tai, kas nekelia pasipriešinimo.

Jeigu ilgai nesate sportavę, pradėkite nuo 20 – 30 min. tris kartus per savaitę. Po poros savaičių laiką ilginkite vis pridėdami po 10 min., kol jūsų treniruotė taps valandos trukmės. Pradėdami palengva ir vis ilgindami laiką, nejausite tarsi save kankintumėte. Kūnas prie krūvio prisitaikys pamažu.

Taip pat rinkitės aktyvų laisvalaikį, ir nė nepajusite, kaip judėti jau bus lengviau negu nejudėti. Iš darbo su klientėmis patirties galiu pasakyti, kad daug geresnius rezultatus pasiekia tos, kurios reguliariai mankštinasi. Ir taip yra ne tik dėl mano aukščiau išvardytų fiziologinių priežasčių.

Reguliarus sportas labai teigiamai mus nuteikia ir padeda lengviau išlaikyti motyvaciją lieknėti. Po treniruotės jaučiame energijos antplūdį. Žinojimas, kad jau kažką padarėme dėl savo tikslo sulieknėti suteikia papildomos motyvacijos atsispirti pagundoms ir rinktis maistą, kuris labiau tinkamas lieknėjimui.

Sėslus gyvenimo būdas mus veikia atvirkščiai. Užsisėdėję jaučiame apatiją ir tik ir ieškome ką nors sukramtyti. Fizinė veikla tiesiogiai veikia mūsų nuotaiką. Verčia jaustis pozityvesniais, kyla noras nuveikti daugiau darbų.

Tiesiog pradėkite! Juk tai nieko nekainuoja! Išbandykite neginčijamą judėjimo naudą jau dabar. Pabaigę skaityti šias eilutes, apsiaukite patogius batus ir išeikite bent dvidešimčiai minučių sparčiai pasivaikščioti. Esu tikra, kad įspūdžiai po tokio promenado bus tik patys geriausi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.