Miestiečių ligą vaikai paveldi iš tėvų

Kamuoja sloga, čiaudulys, ašarojančios akys, o temperatūros nėra. Tokiais simptomais besiskundžiantys žmonės varsto vaistinių duris, dažnai patys nežinodami, kad serga šienlige. Susirūpinama tik tuomet, kai panašūs simptomai pasikartoja po metų tuo pačiu laikotarpiu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 1, 2014, 12:01 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:25 PM

Bene didžiausia klaida būtų šienligę laikyti „kaimo“ liga vien dėl to, kad ją sukelia įvairių augalų žiedadulkės ir net mielieji „kačiukai“ (gluosnių pumpurai).

„Kaime gyvenantys žmonės kaip tik rečiau serga šienlige, nes jie gyvena mažiau užterštoje aplinkoje, kur ir žiedadulkės švaresnės. Sunkiosiomis dalelėmis užterštoms žiedadulkėms patekus į organizmą jos kur kas lengviau sudirgina žmogaus organizmą, žmonės nemalonius simptomus pajunta net būdami kambaryje“, – sako vaistinės „Efarma“ vadovė Eglė Paulauskė.

Skundžiasi vis vyresni

Vaistininkė vardija, kas gali sukelti alergiją: „Ligos išsivystymą skatina oro, aplinkos užterštumas, kuris žaloja kvėpavimo takus ir daro juos jautresnius alergenams. Taip pat didelė galimybė šią ligą paveldėti: jei abu tėvai alergiški, tikimybė, kad tai paveldės vaikas, gali siekti 70 proc.“

Nors šienligė laikoma labiau vaikų ir jaunų žmonių liga, pastaruoju metu vis dažniau į medikus kreipiasi ir vyresnio amžiaus žmonės.

„Keista tendencija – su šienligės simptomais vis dažniau susiduria mieste gyvenantys vyresni žmonės, kurie anksčiau tokių problemų neturėjo“, – atkreipia dėmesį E.Paulauskė.

Kada vengti lauko

Žmonės, kurie žino, kad serga šienlige, jai ruoštis turėtų pradėti dar žiemą – stiprinti imunitetą, valyti organizmą nuo susikaupusių toksinų. Taip pat patariama nepamiršti ir fizinio aktyvumo naudos organizmui. O atėjus pavasariui geriausia vengti alergiją sukeliančios aplinkos.

„Reikia žinoti, kam esate alergiškas ir tų augalų žydėjimo metu vengti eiti į lauką. Lietuvoje alergiją dažniausiai sukelia pienių pūkai, avižuolės, motiejuko, javų žiedadulkės, lazdynų, alksnių ir beržų žirginiai, gluosnių pumpurai. Tikslius rezultatus galima sužinojus atlikus specialų kraujo tyrimą“, – pataria vaistininkė.

Alergiškiems žmonėms reiktų ypatingai vengti lauko karštomis ir vėjuotomis dienomis, o į lauką eiti tuoj pat po lietaus. Esant itin užterštoje aplinkoje galima užsidėti medicininę kaukę, kuri bent dalį alergenų sulaikytų nuo patekimo į kvėpavimo takus.

Kova su dulkėmis namuose

Alergiškiems žmonėms taip pat svarbu tinkamai prižiūrėti namus.

„Nuo šienligės išjautrėjęs žmogaus organizmas gali tapti alergiškas ir kitiems veiksniams: dėl to svarbu valyti dulkes drėgnu skudurėliu, patalynę skalbti 60 laipsnių temperatūroje, kad joje nesiveistų dulkių erkutės. Grįžus iš lauko reiktų pasikeisti žiedadulkėmis aplipusius drabužius, šaltu vandeniu nuplauti veidą“, – pataria E.Paulauskė.

Susirgus šienlige patariama konsultuotis su specialistu, nes daliai žmonių ši liga gali išsivystyti į astmą. Nors išgydančių šienligę vaistų nėra, galima numalšinti šios ligos simptomus ir paversti pavasarį ne vengiamu, o laukiamu metų laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.