Žuvų taukai padeda vaikus greičiau nuvesti į sapnų karalystę

Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas omega-3 riebalų rūgščių vartojimą susiejo su geresniu miegu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-04 23:30, atnaujinta 2018-02-14 21:03

Oksfordo universiteto mokslininkai ištyrė 362 vaikus. 7-9 metų vaikai į tyrimą buvo įtraukti neatsižvelgiant į tai, ar jie patiria miego problemų, tačiau visiems jiems mokykloje ne itin gerai sekėsi skaityti.

Pasak mokslininkų, blogas vaikų miegas paprastai yra susijęs su jų prasta sveikata ir elgesio bei pažinimo problemomis, o tokios sveikatos bėdos paprastai siejamos su omega-3 rūgščių nepakankamumu.

Naudos žmogui suteikia omega-3 sudėtyje esančios polinesočiosios eikozapenteno (EPR) ir dokozahekseno (DHR) riebalų rūgštys. Mokslininkai tyrė, ar šešiolika savaičių kasdien suvartojant 600 miligramų omega-3 DHR rūgščių miegas gali pagerėti.

Pradėdami tyrimą mokslininkai paprašė vaikų tėvus įvertinti, kaip vaikai miega įprastą savaitę. Nustatyta, kad 40 proc. vaikų turi klinikinio lygio miego sutrikimų, įskaitant nenorą eiti miegoti, nerimą dėl miego ir nuolatinį vaikščiojimą vidury nakties.

43 itin blogai miegantiems vaikams prie riešo buvo pritvirtinti davikliai, ir šių vaikų judesiai jiems miegant buvo stebimi 5 naktis. Be to, mokslininkai tyrė omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių kiekį vaikų organizme, - dėl to iš jų piršto buvo paimti kraujo mėginiai.

Tiriant visus 362 vaikus nustatyta, kad palyginti su placebo grupe, omega-3 papildų vartoję vaikai kasnakt miegojo beveik valandą (58 min.) ilgiau. Be to, jie naktį septynis kartus rečiau keldavosi ir imdavo vaikščioti.

Jau anksčiau buvo nustatyta, kad omega-3 vartojimas siejamas su kūdikių miegu, be to, kokį poveikį omega-3 daro elgesio ir mąstymo sutrikimų turintiems vaikams ir suaugusiems, tačiau šis tyrimas, pasak jo autorių, yra pirmasis, kai atskleistas omega-3 poveikis sveikų vaikų miegui.

„Tai, kad 4 atvejais iš 10 nustatėme miego sutrikimų, yra pagrindas susirūpinti. Jau seniai žinoma, kad iš omega-3 ir omega-6 rūgščių žmogaus organizme sintetinamos įvairios medžiagos vaidina svarbų vaidmenį reguliuojant miegą“, - sako tyrimo vadovas prof. Paulas Montgomery.

Pasak jo, mažesni DHR riebalų rūgščių kiekiai siejami su mažesniu smegenyse sintetinamo hormono melatonino kiekiu, ir tai sutampa su šio tyrimo rezultatais, kad daugiau miego sutrikimų turi vaikai, kurių organizme yra mažiau DHR rūgščių.

Mokslininkai apibendrina, kad „šis kontroliuojamas tyrimas parodė, jog vaikų miegą gali pagerinti DHR rūgštys, ir patvirtino dar vieną naudą, kurią gali suteikti daugiau su maistu suvartojamos omega-3 rūgštys“.

Kartu jie pažymi, kad tokius tyrimus reikia plėtoti, įtraukiant daugiau vaikų ir daugiau naudojant riešo daviklius ir atsižvelgiant į demografinius faktorius.

Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Journal of Sleep Research“, praneša medicalnewstoday.com. Europos Sąjungoje riebiųjų rūgščių rekomenduojamos paros normos nėra nustatytos. Specialistai mano, kad per parą žmogui reikia gauti apie 1–2,5 gramo omega-3 riebalų rūgščių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.