Ar metus rūkyti įmanoma išvengti papildomų kilogramų?

Turbūt daugelis esate girdėję istorijų, kaip metę rūkyti žmonės žmonės staiga papilnėja keliais ar net keliolika kilogramų. Ypatingai dėl to nuogąstauja moterys, o kartais ši baimė net tampa priežastimi atsisakyti idėjos mesti rūkyti. Tačiau ar tikrai verta dėl to nerimauti? Galbūt galime šių papildomų kilogramų išvengti?

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Gelumbauskas

Apr 28, 2014, 6:23 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:08 AM

Kas pasikeičia metus rūkyti?

Jei rūkote, turbūt pastebėjote, kad užtraukus vos kelis dūmus širdis pradeda plakti dažniau, o kvėpavimas tampa dažnas ir paviršutiniškas. Dėl šių reiškinių kaltas būtent į kraujotaką patenkantis nikotinas, kuris aktyvina medžiagų apykaitą. Apskaičiuota, kad per dieną pakelį cigarečių surūkančiam žmogui šis įprotis sudegina apie 250 kalorijų.

Metus rūkyti medžiagų apykaita labai greitai vėl tampa normali, o tai yra gerai, nes toks nenatūralus krūvis kenkia širdžiai. Tačiau jei žmogus toliau valgo tiek pat, kiek anksčiau, atsiradęs kalorijų perteklius ilgainiui virsta papildomais kilogramais.

Kita svarbi priežastis - daugelis metusiųjų rūkyti pradeda daugiau valgyti. Mokslininkai siūlo daugybę versijų, kodėl taip atsitinka. Visų pirma, daugelis rūkalių būna įpratę prie veiksmo ranka – burna, tad maistas tampa puikiu pakaitalu cigaretėms.

Nikotiną ir maistą sieja ir tai, kad ir vienas, ir kitas skatina hormono dopamino išskyrimą. Nustojus rūkyti atsiranda dopamino trūkumas, kurį daugelis bando kompensuoti daugiau valgydami. Tad maistas daugeliu atžvilgių tampa cigarečių pakaitalu, dėl to metus rūkyti taip lengva prarasti saiką ir nuolat persivalgyti. Beje, metus rūkyti pagerėja uoslė ir skonis, tad nenuostabu, kad tuomet jaučiame didesnį potraukį maistui.

Ne mažiau svarbus ir emocinis prisirišimas prie rūkymo - įsivaizduokite, kad kasdien gerdami kavą sutraukdavote po cigaretę. Tačiau dabar nors jau metėte rūkyti, kurį laiką gerdami kavą dar jaučiate, kad kažko trūksta. Daugelis šį trūkumą užpildo kokiu nors saldumynu ar užkandžiu, nes atsikratyti įpročio daug sunkiau nei jį pakeisti kitu įpročiu. Atsiminkite tai ir pabandykite rūkymą pakeisti kuo nors nežalingu, pavyzdžiui, gerdami kavą išspręskite kryžiažodį ar skaitykite mėgiamą žurnalą.

Kaip išvengti svorio augimo?

Visos šios priežastys susideda į krūvą, ir daugelis rūkyti metusių žmonių iš tiesų priauga svorio - statistika skelbia, kad su šia problema susiduria net 80 proc. buvusių rūkalių.

Tačiau yra ir gera žinia - didžioji jų dalis papilnėja tik 2-4 kilogramais, o gausus svorio padidėjimas pasitaiko gana retai. Bet kokiu atveju šie papildomi kilogramai mūsų organizmui daro nepalyginamai mažesnę žalą negu rūkymas. Tad tikrai neverta atsisakyti noro mesti rūkyti vien dėl baimės sustorėti.

Jei ši mintis neduoda ramybės, yra keletas patarimų, kurie padės šių papildomų kilogramų išvengti:

Atskirkite nikotino abstinencijos simptomus nuo alkio. Tai ypač aktualu pirmosiomis dienomis metus rūkyti. Staiga nutraukus nikotino vartojimą atsiranda dirglumas, susierzinimas, noras "kažko". Šį norą galima supainioti su alkiu, tačiau iš tiesų jį sukelia nikotino trūkumas. Jei tokie pojūčiai atsiranda praėjus valandai po sočių pietų, tai neabejotinai nėra alkis, tad laikykitės nuo maisto atokiau.

Venkite alkoholio. Pasistenkite bent pirmąsias dvi savaites nevartoti alkoholio. Jis ne tik turi daugybę beverčių kalorijų, bet ir didina apetitą - labai tikėtina, kad apsvaigę nuo alkoholio prisivalgysite daug nesveiko maisto. Dar blogiau, kad apsvaigus daug sunkiau atsispirti pagundai parūkyti, tad visos jūsų pastangos mesti gali nueiti veltui.

Nepulkite spręsti visų problemų vienu metu. Kartais žmonės nusprendžia, kad atėjo laikas kardinaliai pakeisti savo gyvenimą ir vienu metu sau išsikelia kelis tikslus, pavyzdžiui, mesti rūkyti, atsikratyti antsvorio ir susirasti geresnį darbą. Dažniausiai taip nutinka prieš naujų metų pradžią. Tačiau viską įgyvendinti vienu metu būna labai sunku ir dažniausiai tokie planai sugriūna taip nieko ir nepasiekus. Tad susitelkite ties vienu tikslu.

Daugiau judėkite. Visai nebūtina imtis kažko drastiško - užtenka išeiti pasivaikščioti ar pasivažinėti dviračiu. Fizinė veikla ne tik didina jau minėto hormono dopamino kiekį bei gerina nuotaiką, bet ir aktyvina medžiagų apykaitą, tad sudeginsite daugiau kalorijų. Be to, tuo metu būsite užsiėmę, ir neliks laiko galvoti apie maistą ar cigaretes.

O kokia šiuo klausimu Jūsų patirtis? Ar pavyko išvengti papildomų kilogramų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.