Užkietėję vaiko viduriai – konfliktų su tėvais pasekmė

Pilvo skausmas – bene dažniausia vaikų bėda. Pediatrams neretai būna sunku suprasti, ar tai – trumpam sutrikusi žarnyno veikla, ar problema, kurią galima išspręsti tik skalpeliu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 12, 2014, 9:07 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:37 AM

Pilvo skausmas – bene dažniausia vaikų bėda. Pediatrams neretai būna sunku suprasti, ar tai – trumpam sutrikusi žarnyno veikla, ar problema, kurią galima išspręsti tik skalpeliu.

Dažniausiai pasitaikanti šio skausmo kilmė – sutrikęs vaikų tuštinimasis. Gydytojai pastebi, kad tuo besiskundžiančių vaikų  daugėja. Sutrikęs tuštinimasis netgi vadinamas civilizacijos liga.

Gydytojai pataria: užkietėjus viduriams pirmiausia reikia sureguliuoti mitybą. O jei tai nepadeda, tėvai nedelsdami turi kreiptis į šeimos gydytoją.

Dažniau kenčia berniukai

Pas chirurgus atvežama nemažai vaikų, kamuojamų vidurių užkietėjimo sukeltų stiprių pilvo skausmų. Maždaug kas dešimtam mažajam pacientui atliekama operacija.

Tuštinimosi sutrikimai kamuoja vieną iš dešimties ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų. Beveik dvigubai dažniau ši problema pasitaiko berniukams.

Liga savaime nepraeina

Tėvai klysta manydami, kad vaikai „išauga“ šią problemą. Vildamiesi, kad tuštinimosi sutrikimai praeis savaime, jie neskuba kreiptis į gydytojus.

Laiku nepašalinus priežasties ar netinkamai gydant, užkietėjimas gali tapti lėtinis. Tada sutrinka virškinimo organų funkcija, žarnyne ima kauptis nuodingosios medžiagos, jomis apnuodijami kiti organai, prasideda mažakraujystė, vaikas lėčiau auga.

Užsitęsus vidurių užkietėjimui, vaiką pradeda varginti pasikartojantys pilvo skausmai, išmatų nelaikymas, skausmingas tuštinimasis su kraujo priemaišomis.

Nuolatinė baimė, jog tuštinantis skaudės, pažeidžia vaiko psichiką. Šie pokyčiai tampa itin ryškūs, kai vaikas pradeda nebelaikyti išmatų. Ilgalaikiai vaiko tuštinimosi sutrikimai turi daug įtakos ir psichologiniam šeimos klimatui.

Vaikas jaučiasi kaltas dėl savo negalios. Bijodamas bendraamžių patyčių, jis vengia kolektyvo, sporto treniruočių, kultūros renginių. Jis tampa uždaras, sumažėja interesų ratas.

Darželio ir mokyklos įtaka

Vaiko tuštinimasis gali sutrikti dėl įvairių priežasčių: netinkamo tuštinimosi įgūdžių formavimo, netaisyklingos ir nevisavertės mitybos, įgimtų ar įgytų virškinimo, endokrininės, nervų sistemos organų ligų, psichikos sutrikimų.

Tikrąją priežastį gali nustatyti tiktai gydytojas, išsamiai ištyręs vaiką.

Tėvai turėtų žinoti, jog kai kuriais vaiko gyvenimo tarpsniais kyla didesnis tuštinimosi sutrikimų pavojus. Per anksti pradėjus mažylį pratinti sėsti ant puoduko, jis dar valingai nesugeba kontroliuoti tuštinimosi, todėl nesupranta, kodėl tėvai jį bara ar net baudžia. Tuomet jis susilaiko, pradeda slopinti norą tuštintis. Tiesioji žarna persipildo ir prasideda vidurių užkietėjimas.

Labai dažnai norą tuštintis vaikas slopina pradėjęs lankyti darželį ar mokyklą.

Pasikeitusi aplinka, neįprastas tualetas, svetimų žmonių ar kitų vaikų gėdijimasis, griežtai nustatytas laikas pertraukų metu sukelia nemalonių pojūčių, todėl vaikas stengiasi kentėti.

Nesąmoningas kerštas motinai

Išmatų nelaikymo priežastis gali būti ir psichologinis stresas ar nuolat psichiką veikiantys veiksniai. Dažnas atvejis – motinos ir vaiko santykių konfliktas.

Įprastai tokių vaikų motinos - griežtos, kontroliuojančios, dominuojančios, emociškai šaltos. Jos griežtai moko vaikus tualeto įgūdžių. Vaikų reakcija į šitokį motinos elgesį – nesąmoningas kerštas, pasireiškiantis nevalingu tuštinimusi.

Kartais savo atžalų įgūdžiams ugdyti tėvai skiria nepakankamai dėmesio. Vaikas nepakankamai skatinamas atpažinti savo kūno signalus ir tuštintis tinkamoje vietoje.

Pats vaikas su savo problemomis susitvarkyti nesugeba, o ir iš artimųjų dažnai nesulaukia paramos. Taip įsisuka ydingas ratas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?