Tiesa ir mitai apie nugaros skausmą

Tai gali būti aštrus dūris į juosmenį. Arba nemalonus maudimas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2014, 2:50 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:39 AM

Mitas: visuomet sėdėkite ištiesę nugarą. Žinoma, kūprinimasis kenkia stuburui. Tačiau kai ilgai sėdima išsitempus, daug krūvio tenka apatinei stuburo daliai, įtampą jaučia ir kitos kūno vietos. Škotų mokslininkai tvirtina, kad nugara mažiau apkraunama sėdint atsilošus 135 laipsnių kampu.

Patarimas: jeigu visą dieną sėdite, pasistenkite kuo dažniau atsistoti - pavyzdžiui, kai kalbate telefonu ar su kolega, skaitote dokumentus.

Mitas: nugaros skausmą sukelia tik traumos ir netinkama laikysena. Nugaros skausmą gali sukelti tarpslankstelinio disko degeneracija, įvairios ligos, pavyzdžiui, osteoporozė, netgi paveldėtos būklės.

Mitas: lovos režimas - geriausias gydytojas. Žinoma, kai apima ūmus skausmas, nesinori nieko, tik gulėti lovoje. Tačiau nesitikėkite, kad skausmas atlėgs - po dienos ar dviejų, praleistų gulint, būklė gali dar labiau pablogėti.

Mitas: negalima kelti sunkių daiktų. Žinoma, nederėtų kilnoti to, kas jums per sunku, tačiau svarbiau ne ką keliate, o kaip keliate. Didžiausia klaida - kelti svorį nuo žemės pasilenkus. Taip nugara ir pažeidžiama.

Prieikite prie daikto kuo arčiau ir pritūpkite. Nugara turi būti tiesi. Stodamiesi tieskite kelius ir kartu kelkite krovinį.

Faktas: daugiau kūno kilogramų - daugiau skausmo. Jei vengsite nereikalingų kilogramų, sumažinsite nugaros skausmo riziką. Šie skausmai dažnai persekioja tuos, kurie turi antsvorio. Ir ypač tuos, kurie, dirbdami sėdimą darbą, savaitgalį nutaria atsigriebti ir puola sportuoti ar dirbti fizinius darbus.

Mitas: liekniems žmonėms nugaros neskauda. Šie skausmai gali užklupti visus. O jeigu žmogus pernelyg lieknas, ypač sergantis nervine anoreksija, dėl kaulų išretėjimo gali patirti stuburo slankstelio lūžį.

Mitas: mankšta netinka, kai skauda nugarą. Tai vienas didžiausių mitų. Nuolatinės treniruotės sustiprina nugaros raumenis ir padeda užkirsti kelią skausmui. O žmonėms, patyrusiems tarpslankstelinio disko išvaržą, gydytojai rekomenduoja tam tikrus pratimus ir pamažu didina jų intensyvumą.

Faktas: nugaros skausmus malšina ir alternatyvi terapija. Amerikos skausmo asociacija rekomenduoja ir tokias nugaros skaumų malšinimo priemones, kaip masažai, akupunktūra, joga, kiti alternatyviosios medicinos metodai.

Mitas: kuo kietesnis čiužinys - tuo geriau. Ispanijoje atlikti tyrimai atskleidė: žmonės, miegoję ant pusiau minkšto čiužinio, nugaros skausmais skundėsi mažiau nei tie, kurie miegojo ant kieto čiužinio. "Nėra visiems tinkančio čiužinio. Daug ką lemia miego įpročiai ir nugaros skausmų priežastis", - apibendrino mokslininkai. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.