Tušti Vilniaus poliklinikos koridoriai stebino kazachų medikus

„Kodėl tušti koridoriai?" - klausinėjo Kazachstano medikai, vaikštinėdami po Vilniaus Centro polikliniką. Į Lietuvą jie atvyko pasimokyti, kaip poliklinikose išvengti pacientų eilių, kaip pasitelkus šiuolaikines informacines technologijas, medicinos darbuotojų darbą padaryti efektyvesnį, o pacientams reikiamą pagalbą suteikti greičiau ir patogiau.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2014, 3:06 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:44 AM

Kazachstanas – turtinga Centrinės Azijos šalis, esanti už 5 tūkstančių kilometrų nuo Lietuvos. Tačiau bendradarbiavimas tarp abiejų šalių nuolat plečiasi. Į Kazachstaną keliauja vis daugiau lietuviškų prekių, kurias greitai nugabenti padeda jau trečius metus į Kazachstaną kursuojantis traukinys „Saulė“. O į Lietuvą iš tolimosios šalies atvyksta kazachai pasimokyti iš kolegų tų sričių, kuriose lietuviai pažengę toliau.

Palengvėjo ir medikams, ir pacientams

Kazachstano Almatos miesto 23-osios poliklinikos medikai į Vilniaus Centro polikliniką atvyko perimti ir pas save įdiegti inovatyvų infrastruktūrinį – architektūrinį informacinių technologijų projektą. Jį Centro poliklinika diegė kelis metus ir dabar yra tikru šios srities lyderė ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

„Pradėjome nuo pacientų registracijos internetu, o dabar jau turime ir vieną pažangiausių Europoje slaugos ir paliatyviosios pagalbos namuose informacinę sistemą. Įdėta daug darbo kuriant IT infrastruktūrą, apmokant gydytojus ir slaugytojus naudotis kompiuterinėmis programomis, pratinant pacientus registruotis internetu ar telefonu, į polikliniką ateiti tiksliai paskirtu laiku. Tačiau visa tai įdiegus labai palengvėjo gydytojų darbas, o pacientai pagalbą gauna greitai ir laiku, sumažėjo eilės poliklinikos koridoriuose. Šia patirtimi mielai dalijamės su kolegomis iš Kazachstano“, - sako Centro poliklinikos direktorius dr. Kęstutis Štaras.

Įžvelgė ne vieną panašumą

Kazachstano medikų delegacijos vadovė Almatos 23-osios poliklinikos vyriausioji gydytoja Ašen Saule Achatkyzy antrasis vardas skamba labai lietuviškai. Tik „saule“ kazachų kalba reiškia spindulys. Ir tai ne vienintelis panašumas, kuris sieja dviejų šalių kolegas.

Svetingumu ir nuoširdumu garsėjantys kazachai tokius pat bruožus įžvelgė lietuviuose ir tvirtino, kad nuomonė, jog lietuviai šalti ir paniurę, yra tik mitas.

Dėl savo poliklinikos ateities Ašen Saule nusiteikusi entuziastingai.

„Tikiu, kad Centro poliklinikoje veikiančią informacinių technologijų sistemą, kuri medikų darbą padarė daug efektyvesnį, mes įdiegsime ir savo poliklinikoje. Vilniuje viešėjome devynias dienas ir gana išsamiai susipažinome su Centro poliklinikos darbu. Mūsų delegacijoje ir medikai, ir IT specialistai, ir vadybininkai. Kiekvienas pamatė, ką reikėtų pritaikyti jo srityje. Diegiant tokį projektą ypač svarbus medicinos darbuotojų ir informatikų bendradarbiavimas“, - sako A.S.Achatkyzy.

Ryškėja ateities planai

Ypatingo svečių dėmesio sulaukė Centro poliklinikoje veikianti slaugos ir paliatyviosios pagalbos informacinė sistema. Poliklinikos slaugytojai pacientus namuose lanko su mobiliais įrangos krepšiais bei planšetiniais kompiuteriais, kurie leidžia duomenis apie atliktus tyrimus, procedūras bei visą kitą informaciją iš karto perduoti poliklinikoje dirbančiam gydytojui ir taip pagreitinti pagalbą pacientui.

„Tai puiki medicininė paslauga, kuriai suteikti efektyviai pasitelktos modernios technologijos. Manau, kad mes ją įsisavinsime šiek tiek tolimesnėje ateityje. Pradėsime nuo pradžių – pirmiausia savo poliklinikoje turime sukurti IT infrastruktūrą“, - savo planus dėsto viešnia iš Kazachstano.

Vilniaus ir Almatos medikų bendradarbiavimas neapsiriboja vien modernių IT sistemų diegimu. Iš kolegų perimta patirtis padės sustiprinti šeimos gydytojų bei slaugytojų potencialą, pagelbės ruošiant slaugytojus ir keliant jų kvalifikaciją, gerinant pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadybą.

Centro poliklinika glaudžiai bendradarbiauja ir su kitų šalių medicinos įstaigomis. Italija, Prancūzija, Vokietija, Baltarusija – draugystės ryšių geografija plati. Kolegoms visada yra ko pasimokyti vieni iš kitų, tai padeda tobulėti ir siekti pagrindinio tikslo – stiprinti žmonių sveikatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.