Medikai įspėja: netinkamai gydoma alergija gali prišaukti astmą

Alerginės reakcijos pasiekė masinės epidemijos lygį, perspėja gydytojai ir vaistininkai. Pastarųjų teigimu, augalų žydėjimo sezono metu vaistinėse kasdien tenka konsultuoti po kelias dešimtis pacientų, kuriuos vargina alerginė sloga, įvairūs bėrimai ir dusulio priepuoliai. Specialistų pastebėjimu, didelė dalis gyventojų nežino kas jiems sukelia alergiją, todėl gydosi netinkamai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 30, 2014, 10:31 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:10 AM

„Įvairiomis alergijomis žmonės skundžiasi ištisus metus, bet kai prasideda augalų žydėjimas, tai tampa tikra epidemija. Prieš kokius septynis metus besiskundžiančių alergijomis buvo gerokai mažiau. Jei žiemomis kas antras-trečias pacientas skundžiasi peršalimu, tai vasarą – užburkusiomis akimis, užgulusia arba varvančia nosimi, odos bėrimais, dusuliu“, - pažymėjo vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Gintarė Krikščiūnienė.

Jos teigimu, neretai žmonės nežino šių simptomų priežasčių, tad arba nesigydo, arba tai daro netinkamai, pavyzdžiui, retkarčiais išgeria antihistamininių vaistų tabletę ir net neįtaria, kad alergija nuo to tikrai nemažės. „Todėl mums dažnai tenka konsultuoti ir aiškinti, kaip kovoti su alergija“, - sakė vaistininkė.

Anot G.Krikščiūnienės, alergizuoti gali viskas, kas mus supa – net vanduo  ir oras. „Pačios populiariausios alergijos yra alergija dulkių erkėms ir žiedadulkėms. Alergiški žiedadulkėms kenčia visą šiltąjį laikotarpį ir nesigydydami negali džiaugtis vasaros teikiamais malonumais, o kenčiantys nuo dulkių erkutės – visus metus, jeigu nepašalino jos iš savo aplinkos. Taip pat dažnai alergija pasireiškia pelėsiui, kosmetikos ir higienos priemonėms, tam tikriems maisto produktams. Vertėtų žinoti, kad alergijos priežastimi būna ir žarnyno parazitai, kurie į organizmą patenka nesilaikant higienos normų“, - vardijo vaistininkė.

G.Krikščiūnienė atkreipė dėmesį į tai, kad jaunesni žmonės dažnai supranta apie alergijas, bet vyresni pacientai sunkiai patiki, kad alergija yra rimta liga.

„Dažnas gyventojas vartoja vaistus slogai gydyti, kosuliui slopinti, nes mano, jog paprasčiausiai peršalo. O išties neretai šiuos simptomus lemia alergenai, pavyzdžiui, pelėsiai, esantys namuose. Tikėtina, kad pakeitus aplinką ir tinkamai išvalius namus, liga praeitų savaime, nereikėtų nė gydymo. Tačiau vyresni žmonės sunkiai patiki, kad dėl to gali būti kalti jų namai“, - sakė ji.

Gargždų „MediCA klinikos“ šeimos gydytojos Gretos Latakės teigimu, alergija neaplenkia nei vienos amžiaus grupės, tačiau dažniausiai tai yra vaikai ir komplikacijos bei ligos progresavimas jiems yra itin pavojingos.

„Dažniausia alergijos komplikacija yra alerginė bronchinė astma, kurios galima išvengti laiku imantis tinkamų priemonių. Vaikams grėsmę keliantys simptomai dažniausiai pasireiškia nuolatine sloga ir kosuliu, suaugusiems labiau būdingas dusulys. Pagrindinė prevencinė ir gydymo priemonė - išsiaiškinti alergeną ir jo vengti, tačiau ne visi į tai adekvačiai reaguoja ir įvertina pavojų“, - sakė šeimos gydytoja.

„Camelia“ vaistininkė G. Krikščiūnienė priminė, kad pirmiausia reikėtų palengvinti alergiją keliančius simptomus - vaistinėse pasiūloma ir gydomųjų, ir barjerinių ir prevencinių priemonių, kurios slopina kosulį, dusulį, bėrimus ir panašiai, mažina alergenų kiekį aplinkoje, apsaugo nuo jų patekimo į kraują su juo susidūrus.

„Tačiau jei nepašalinsime alergenų iš žmogaus aplinkos, nevengsime kontaktų su juo, alergijos gydymas nebus šimtu procentų sėkmingas“, - apibendrino G.Krikščiūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.