Mirtimi grasinusi liga V. Grigaravičių išmokė branginti gyvenimą

Užsitęsęs kosulys net ir stipriam žmogui gali baigtis grėsmingu plaučių uždegimu. Tuo įsitikino buvęs šalies policijos vadovas Vytautas Grigaravičius (57 m.). Medikai jam padėjo laimėti pavojingiausią kovą – už gyvybę. Sunkiausių jos akimirkų vyras neprisimena – savaitę jis buvo be sąmonės.

V.Grigaravičius suprato gavęs pamoką, kaip svarbu atsargiai elgtis su savo sveikata.<br>A.Jankauskienės nuotr.
V.Grigaravičius suprato gavęs pamoką, kaip svarbu atsargiai elgtis su savo sveikata.<br>A.Jankauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

2014-07-05 18:03, atnaujinta 2018-02-12 05:13

Tikėjosi pats įveikti kosulį

Ant mirties ir gyvenimo slenksčio alytiškis V.Grigaravičius atsidūrė gegužės viduryje, susirgęs abiejų pusių plaučių uždegimu, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Gyvenimo būdas".

Atrodytų, nesunkūs negalavimai prasidėjo įprastu kosuliu. Vyras beveik mėnesį nesėkmingai bandė jį numalšinti įvairiomis vaistažolių arbatomis ir pastilėmis.

„Jokiomis rimtomis ligomis nesu sirgęs, nebent užklupdavo peršalimas ar nuovargis. Todėl ir šįkart tikėjausi pats įveikti kosulį, tuo labiau kad esu stiprus, nuolat sportuoju, niekada gyvenime nerūkiau“, – pirmąsias ligos dienas prisimena V.Grigaravičius.

Kosėti jis pradėjo po viešnagės pas draugą, kurį jau senokai vargino kosulys. Alytiškis mano, kad tuomet ir prilipęs koks nors užkratas.

Tačiau temperatūros jis neturėjo – negi dėl to eisi pas gydytoją? Tuo labiau kad ten – eilės.

Sukarščiavo grįžęs iš Londono

Tai nurimdavęs, tai vėl sustiprėdavęs kosulys V.Grigaravičiaus nesulaikė nuo kelionės verslo reikalais į Angliją. Gegužės pradžioje jis į Londoną lydėjo ekspertų grupę. Keturias dienas teko dirbti vėsiuose sandėliuose, o šiltų drabužių nebuvo pasiėmę.

Vienas ekspertų jau po dienos peršalo, pradėjo sloguoti, pakilo temperatūra.

Vietiniai, įspėję, kad siaučia kažkoks virusas, nupirko vaistų.

„Kelionės draugas iškart pradėjo gerti tuos vaistus ir jau kitą dieną pasijuto gerai. O grįžęs namo sveikutėlis išskrido į Norvegiją.

Aš Londone taip pat peršalau. Kosulys sustiprėjo, bet temperatūra nekilo. Turėjau tų vaistų, bet negėriau.

O grįžęs namo po poros dienų staiga sukarščiavau – temperatūra pakilo iki 38 laipsnių. Tuomet ir išgėriau dvi piliules parsivežtų vaistų. Temperatūra iškart nukrito, net neprireikė paros dozės – aštuonių tablečių“, – pasakojo V.Grigaravičius.

Tačiau po to staiga pakilo kraujospūdis, kurį vaistais reguliuoti tenka jau maždaug dešimtmetį.

Tąkart pačiam jo sumažinti nepavyko, prireikė kviestis greitąją medicinos pagalbą. Medikai suleido vaistų ir paliko ligonį namuose.

Tiesiai į reanimacijos skyrių

Bet prabudęs gegužės 12-osios rytą V.Grigaravičius pajuto, kad kažkas ne taip. Jam niekaip nepavyko išmatuoti pulso – atrodė, tarsi širdis būtų sustojusi.

Greitosios pagalbos automobilis ligonį nugabeno į Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninę.

„Atsidūriau Reanimacijos skyriuje. Baimės nejutau, bet tuomet supratau, kad tai jau gali būti pabaiga. Medikai atkūrė kraujotaką, atsirado pulsas. Taip mano gyvybė buvo išgelbėta pirmą kartą“, – pasakojo alytiškis.

Tačiau ligonis buvo labai silpnas, vos galėjo įkvėpti. Medikai įtarė sepsį ir plaučių uždegimą. V.Grigaravičius reanimobiliu buvo išgabentas į Vilniaus Santariškių klinikas.

„Čia mano gyvybė buvo išgelbėta antrą kartą, nors tos kovos akimirkų neprisimenu.

Nustatę abiejų pusių plaučių uždegimą, medikai pasakė, kad jie atrodo labai apleisti. Savaitę praleidau be sąmonės, prijungtas prie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato“, – pasakojo alytiškis, laimėjęs kovą už gyvybę.

Apie tą iš sąmoningo gyvenimo ištrintą laiką V.Grigaravičiui papasakojo žmona Jolanta, su dviem sūnumis išgyvenusi siaubingos nežinios savaitę.

Po kelių dienų ligonį buvo bandoma atjungti nuo dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato, bet jo paties plaučiai dar nepajėgė aprūpinti organizmo deguonimi.

Tokios pagalbos jam reikėjo septynias dienas.

Per savaitę neteko 7 kilogramų svorio

V.Grigaravičius neprisimena ir prabudimo akimirkų, kai vėl pasijuto esąs šiame pasaulyje. Net ir atgavęs sąmonę daugiau kaip savaitę užsimerkęs jausdavosi taip, tarsi sklęstų ore.

Keistas jausmas lankė ir kalbantis su medikais. Nors gulėdamas be sąmonės jų nematė, vėliau, jau pabudęs, jautėsi taip, tarsi juos pažinotų.

O dar labiau nustebo, kad žino visų patalpų išsidėstymą Reanimacijos skyriuje, nors niekada anksčiau čia nevaikščiojo.

Dar reanimacijoje V.Grigaravičius suprato, kad būtina branginti gyvenimą ir daugiau laiko skirti ne darbui, o žmonai, vaikams, anūkams.

Per tą savaitę jis neteko 7 kilogramų svorio – nusilpo raumenys, todėl vyras ne iš karto sugebėjo pats paeiti ir net atsistoti.

Kelias dienas slaugytojos padedamas miklino medines kojas, kol vėl galėjo žengti savarankiškai.

Po to jėgos pradėjo labai sparčiai grįžti, ir paskutinę gegužės dieną V.Grigaravičius išvyko į namus, ligoninėje praleidęs 18 dienų.

Geros sveikatos linki net nepažįstami žmonės

Šito sugrįžimo labai laukė ne tik artimieji, bet ir visi draugai, pažįstami ir net nepažįstami.

Alytuje porą savaičių sklandė neramios kalbos, neva V.Grigaravičių ištiko insultas, sepsis, koma, labai sunkus plaučių uždegimas.

„Bičiulis, pas kurį apsilankęs pradėjau kosėti ir tikriausiai nuo jo užsikrėčiau, išgirdęs mano istoriją irgi pradėjo rimtai gydytis.

Ir aš pats stengiuosi laikytis atokiau nuo šniurkščiojančių ar kosinčių žmonių. Džiaugiuosi, kad nuo manęs neužsikrėtė šeimos nariai, net jaunylis penkerių metų anūkas.

Gydytojų nurodymus dabar labai sąžiningai vykdau“, – tvirtino V.Grigaravičius, pasiryžęs nesiveržti į darbą, kol jie tęs nedarbingumo pažymėjimą.

Tik po to, kai Alytaus ir Santariškių klinikų medikai išgelbėjo jam gyvybę, V.Grigaravičius suprato gavęs pamoką, kaip svarbu atsargiai elgtis su savo sveikata.

Privačiai įmonei „AS Double Invest“ vadovaujantis alytiškis kasdien vieną valandą skiria sparčiam ėjimui. Bet bėgti ar dirbti su treniruokliais kol kas draudžiama.

Po sunkios ligos atsigavęs alytiškis turi vengti rūkytų mėsos gaminių, smarkiai sūdyto maisto. Ligos ir antibiotikų nualintas organizmas greičiau atsigaus nuo produktų, turinčių įvairių raugų.

„Keista, bet įveikus tokią sunkią ligą mano kraujospūdis po dešimties metų tapo idealus. Gydytojai leido nebegerti vaistų jam reguliuoti, bet tenka kasdien matuoti.

Niekada nepamiršiu, kokį stebuklą jie sukūrė gelbėdami mano gyvybę“, – teigė V.Grigaravičius, jau visą mėnesį iš pažįstamų ir net nepažįstamų žmonių sulaukiantis gimtadieniui būdingų linkėjimų būti sveikam.

Išsivystė kvėpavimo nepakankamumas

Artūras Kiziela

Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės pulmonologas

„Plaučių uždegimas – mirtinai pavojinga liga. Daugeliui tai atrodo neįtikėtina. Tačiau tai patvirtina ne tik V.Grigaravičiaus, bet ir daugybės kitų pacientų ligos istorijos. Buvau iškviestas konsultuoti, kai ligonis buvo atvežtas į Alytaus ligoninės Reanimacijos skyrių.

Iš karto supratau, kokia sunki jo būklė. Vėliau ir Santariškių klinikų medikai patvirtino, kad ūminis kvėpavimo nepakankamumas jį ištiko dėl abipusio plaučių uždegimo.

Neverta menkinti net ir įprasto kosulio. Žinoma, pradėjus kosėti iškart nereikia bėgti pas gydytoją ar gerti antibiotikų.

Bet peršalus, pervargus, sergant kokia nors lėtine liga organizme greičiau įsisiautėja bakterinė infekcija, ir žmogus rizikuoja susirgti plaučių uždegimu. Taip ir nutiko V.Grigaravičiui.

Prasidėjus sunkiam abipusiam plaučių uždegimui, plaučiai nebepajėgė aprūpinti organizmo deguonimi, prasidėjo sunkus ūminis kvėpavimo nepakankamumas. Gelbėjant gyvybę tuomet tenka prijungti dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatą. O kad organizmas nesipriešintų tokiai invazijai, tenka vaistais slopinti sąmonę. Tai nėra dirbtinė koma.

Itin pavojingas – žaibiškas plaučių uždegimas, kai mirtis gali ištikti per kelias valandas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.