Ar tiesa, kad jūsų vyriškumą gali išgelbėti žalios daržovės?

Neskubėkite griebtis raminamųjų tabletės, jei kamuoja nemiga, jautrumas ar nerimas. Tai gali reikšti, kad jūsų organizme trūksta folio rūgšties.

Neabejojama, kad folio rūgštis, kuriso daugiausia yra žalialapėse daržovėse, pagerina spermatozoidų kokybę,padeda išvengti erekcijos problemų.<br>123rf nuotr.
Neabejojama, kad folio rūgštis, kuriso daugiausia yra žalialapėse daržovėse, pagerina spermatozoidų kokybę,padeda išvengti erekcijos problemų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2014, 10:52 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:48 PM

Apie folio rūgšties naudą kalbama seniai, bet ilgai ji dažniausiai buvo siejama su galimybe susilaukti sveiko kūdikio.

Šios rūgšties stoka būsimos motinos organizme gali lemti naujagimio centrinės nervų sistemos ydas, tad ginekologai pataria nėščiosioms vartoti daugiau šios rūgšties turinčių produktų. Bet vėliau stebėjimai atskleidė, kad folio rūgštis svarbi ne tik nėščiosioms, bet ir vaikams, jaunimui, vyresniajai kartai.

Folio rūgštis būtina smegenų ir nervų veiklai. Ji padeda organizmui panaudoti baltymus, svarbi eritrocitų gamybai, naujų ląstelių susidarymui, protinei ir emocinei sveikatai. Kartu su vitaminu B12 folio rūgštis padeda susidaryti raudoniesiems kraujo kūneliams, panaudoti geležį.

Ji svarbi ir normaliai kepenų veiklai, be to, tai puiki širdies kraujagyslių ligų profilaktikos priemonė, mat slopina cholesterolio kaupimąsi. Tenka suvalgyti daug žalumynų

Daugiausia folio rūgšties yra žalialapėse daržovėse – brokoliuose, briuseliniuose kopūstuose, salotose, špinatuose.

Šios medžiagos yra ir pomidoruose, ankštinėse daržovėse, riešutuose, citrusiniuose vaisiuose. Bet organizmas iš maisto pasisavina tik maždaug pusę šios rūgšties.

Norint užtikrinti optimalią kasdienę folio rūgšties normą (maždaug 400-600 mikrogramų), reikėtų suvalgyti beveik pusę kilogramo daržovių, vaisių, apie 30 gramų riešutų, išgerti litrą šviežių apelsinų sulčių, be to, gerti daug jogurto arba kefyro.

Būtina mesti rūkyti, riboti išgeriamos kavos kiekį ir atsisakyti alkoholio – visa tai silpnina galimybes pasisavinti folio rūgštį.

Mitybos pokyčių pasekmė

Atkreiptinas dėmesys į dar vieną faktą. Ant stalo dabar būna daug mėsos ir mažai daržovių bei vaisių. Todėl ateroskleroze dabar jau suserga net trisdešimtmečiai. Valgant daug gyvulinių baltymų, mėsos ir fermentinių sūrių, į organizmą patenka didelės aminorūgšties metionino dozės.

Iš šios medžiagos susidaro homocisteinas – agresyvus junginys, kuris, panašiai, kaip cholesterolis, didina kraujagyslių ligų riziką.

Tam užkirsti kelią padeda būtent folio rūgštis.

Manoma, kad civilizuotuose kraštuose, ypač ten, kur vartojama per mažai folio rūgšties turinčių produktų, vidutiniškai kas penktas suaugęs žmogus turi per daug homocisteino. Tarp perkopusiųjų 60 metų ribą – net kas trečias.

Todėl gydytojai pataria kiekvienam profilaktiškai pasitikrinti ne tik cholesterolio, bet ir homocisteino kiekį. Kita vertus, nesvarbu, kokie tyrimo rezultatai, reikia kasdien valgyti produktų, kuriuose yra daug folio rūgšties.

Gerina spermatozoidų kokybę

Pastaruoju metu pasaulio mokslininkai iškėlė mintį, jog folio rūgštis gali užkirsti kelią arba bent atitolinti degeneracines nervų ligas, tokias kaip demencija bei Alzheimerio liga.

Neabejojama, kad folio rūgštis pagerina spermatozoidų kokybę, taip pat padeda išvengti erekcijos problemų.

Tyrinėjamas šios rūgšties vaidmuo siekiant išvengti vėžio. Itin efektyviais šiuo požiūriu laikomi daug folio rūgšties turintys brokoliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.