Kaitrą ištvėrusios erkės laukia grybautojų

Atkutusioms erkėms - antras aktyvumo pikas. Todėl miškuose grybautojų laukia ne tik dygstantys raudonviršiai ir baravykai, bet ir atsigavusios nuo karščių erkės. Specialistai įspėja, kad drėgmę mėgstančios erkės lindi ypač lapuočių miškuose, kur ką tik prasidėjo grybarautė.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 23, 2014, 4:29 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:27 PM

„Žmonės turėtų būti budrūs, nes nuotraukose matome baravykus, kurie kartais auga po lapuočiais, ir kur yra daugiau drėgmės, įvairiuose šabakštynuose, po kuriuos visi vaikščios kaip po parką, o ten kaip tik gali būti labai tinkamos sąlygos erkėms.

Grybaujant daug laiko praleidžiama miške, todėl stipriai padidėja rizika žmogui susitikti su erke“, – sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjos pavaduotoja, medicinos entomologė Milda Žygutienė.

Pasak jos, erkės būna aktyviausios du kartus per metus. Pirmą kartą – gegužę, kai jos po žiemos miego išbadėjusios puola ieškoti aukos.

„Rudeninis pikas nėra toks ryškus, kaip pavasaris, nes per sezoną jos ne vienodu laiku gauna galimybę pasimaitinti, tad jų aktyvumo periodas pasiskirsto. Tačiau yra stebimas jų pagausėjimas rugpjūčio pabaigoje, rugsėjo pradžioje. Tai kaip tik sutampa su grybų augimu“, – sakė M. Žygutienė.

Šios vasaros kaitra erkėms nebuvo maloni, tačiau, anot specialistės, naivu tikėtis, kad jos išdvėsė.

„Sausra erkes veikia žudančiai, jos sunkiau perneša karštį nei šaltį, bet vasarą jos randa apsisaugojimo priemonių. Paprastai birželio pabaigoje–liepą dauguma erkių būna ramybės būsenoje, nes jos jau yra pasimaitinusios ir vystosi į kitą stadiją“, – teigė M. Žygutienė.

Pasak specialistės, tuo metu jos nebūna aktyvios, ir slepiasi po miško danga, kur yra drėgmės ir ne taip blogai veikia karštis. Kai medžioja, jos irgi šliejasi prie augalų, kur pakanka drėgmės.

„Tikėtis, kad rugpjūtį, kai prasidėjo lietūs, jos bus išstipusios nuo šilumos, tikrai nereikėtų, nes daugelis jų taps vėl aktyvios“, – sakė M. Žygutienė.

Sumažinti erkių įsisiurbimo riziką padeda tinkama apranga bei erkes atbaidančios cheminės medžiagos – repelentai. Tačiau veiksmingiausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė yra skiepai.

Medicinos entomologė džiaugiasi, kad besiskiepijančiųjų nuo šios pavojingos ligos nemažėja.

„Praėjusių metų analizė rodo, kad erkinis encefalitas – vienintelė pozicija, kur nemažėja skiepų apimtys“, – teigė M. Žygutienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenys rodo, kad per septynis šių metų mėnesius užregistruota šiek tiek mažiau erkinio encefalito atvejų, nei pernai per tą patį laikotarpį. Pernai minėtą periodą buvo registruoti 146 atvejai, šiemet – 134 atvejai.

Tuo metu Laimo ligos atvejų per septynis mėnesius diagnozuota 65 daugiau. Pernai per sausio–liepos mėnesius jų buvo diagnozuota 792, šiemet – 857.

„Skirtumas yra labai mažas, todėl dar anksti daryti išvadas, ar šie metai bus prastesni, ar geresni“, – sakė M. Žygutienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.