Ledinio vandens pylimas ant galvos - kilnumas ar savireklama?

Ar išdrįstumėte ant galvos užsiversti ledinio vandens kibirą, jei tai padėtų išgelbėti žmogaus gyvybę? Tokia užduotis pasirodė juokingai lengva tūkstančiams pasaulio žmonių ir ryškiausioms garsenybėms.

Ledo kibiro iššūkį parėmė ir būrys garsenybių, tarp jų ir milijardieriai – „Microsoft“ įkūrėjas B.Gatesas (nuotr.) ir „Facebook“ vadovas M.Zuckerbergas.
Ledo kibiro iššūkį parėmė ir būrys garsenybių, tarp jų ir milijardieriai – „Microsoft“ įkūrėjas B.Gatesas (nuotr.) ir „Facebook“ vadovas M.Zuckerbergas.
Ledo kibiro iššūkio idėją sugalvojo šonine amiotrofine skleroze sergantis P.Paratesas (nuotr.). Greitai ši akcija, kurios tikslas – skleisti žinią apie šią retą, tačiau mirtiną ligą, išplito po visą pasaulį.
Ledo kibiro iššūkio idėją sugalvojo šonine amiotrofine skleroze sergantis P.Paratesas (nuotr.). Greitai ši akcija, kurios tikslas – skleisti žinią apie šią retą, tačiau mirtiną ligą, išplito po visą pasaulį.
„Facebook“ vadovas M.Zuckerbergas
„Facebook“ vadovas M.Zuckerbergas
Ledinio vandens krikštą dėl kilnaus tikslo išbandė buvęs JAV prezidentas G.W.Bushas (nuotr.) ir pasaulio popscenoje dabar karaliaujantis J.Bieberis.
Ledinio vandens krikštą dėl kilnaus tikslo išbandė buvęs JAV prezidentas G.W.Bushas (nuotr.) ir pasaulio popscenoje dabar karaliaujantis J.Bieberis.
J.Bieberis
J.Bieberis
Daugiau nuotraukų (6)

lrytas.lt

2014-08-23 14:20, atnaujinta 2017-11-25 11:38

Per pastarąsias tris savaites socialinius tinklus užtvindė ledinis vanduo, tiksliau – juo besilaistančių žmonių vaizdo įrašai. Regis, visi ant galvos verčiasi didžiulius kibirus šalto vandens su ledo gabalais. Kodėl?

Juk tai tikrai nėra paprasčiausias mėginimas atsivėsinti. Ši akcija praminta ledo kibiro iššūkiu ir skirta surinkti lėšų mirtina liga – šonine amiotrofine skleroze – sergantiems žmonėms. Ledo kibiro iššūkį žmonės perduoda vieni kitiems ir jis plinta tiesiog žaibiškai.

Vandens kibirus ant galvos jau užsivertė ir ryškiausios pasaulio žvaigždės, tokios kaip krepšininkas LeBronas Jamesas, „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, dainininkė Lady Gaga ir daugelis kitų. Taip filantropija virto savotišku žaidimu, kuris sulaukia tiek palaikymo, tiek ironiškos ir kritikos.

Sušlapk arba aukok

Iššūkio esmė paprasta: žmogus turi arba užsiversti kibirą ledinio vandens, arba paaukoti 100 dolerių Šoninės amiotrofinės sklerozės asociacijai. Jau vien toks supriešinimas gali būti vertas kritikos, mat prasidėjęs kaip kilni labdaros akcija, šis reiškinys virto madinga savireklamos kampanija, praradusia savo prasmę.

Nemaloniai šaltos maudynės turi būti nufilmuotos ir įkeltos į socialinį tinklą kaip užkrečiamas pavyzdys kitiems.

Ledo kibiro iššūkį įvykdęs žmogus estafetę perduoda dar trims draugams, kurie turi per 24 val. pasirinkti – ar ant galvos pils šaltą vandenį, ar aukos pinigus.

Tiesa, bent jau dalis žmonių dažniausiai skelbiasi darantys abu dalykus: išsimaudo lediniame vandenyje ir paaukoja pinigų.

Ar visada įvykdomas pastarasis veiksmas, neaišku, mat žiūrovai dažniausiai užfiksuoja tik pirmąjį. Išsimaudei lediniame vandenyje – ir darbas padarytas.

Surinko milijonus dolerių

Tiesa, nepaneigsi, kad skleidžiamos ledinės žinios galia yra itin paveiki.

Taip ligai skirtam asociacijos fondui per tris savaites buvo surinkta daugiau nei 15,6 mln. JAV dolerių. Palyginkime: pernai per tą patį laikotarpį asociacijai pavyko gauti tik 1,8 mln. JAV dolerių.

Mirtina, bet neištirta

Praėjus 2–5 metams nuo šoninės amiotrofinės sklerozės – kitaip dar vadinamos Lou Gehrigo liga – diagnozavimo žmonės neišvengiamai miršta. Tiesa, pasitaikė atvejų, kai ligoniai gyveno 10 ir 20 metų. Buvo ir taip, kad liga staiga nustojo progresuoti savaime ir žmogus liko gyvas.

Kaip šią ligą įveikti ir kokia jos kilmė, medikai nežino. Kol kas išrasti tiktai vaistai, galintys keliems mėnesiams prislopinti jos simptomus, bet ne išgydyti ligonį iki galo.

Farmacininkai taip pat neskuba ieškoti vaistų. Kadangi ši liga reta – ja suserga 1 iš 10 tūkstančių žmonių, farmacijos įmonėms labiau apsimoka kurti vaistus ligoms, kuriomis serga didesnė žmonijos dalis, gydyti.

Būtent dėl to siekta atkreipti visuomenės dėmesį į sergančiuosius šonine amiotrofine skleroze ir surinkti lėšų jų šeimoms ir ligos tyrimams.

Taigi pradinis tikslas pasiektas: daugiau nei 15 mln. dolerių aukų pasipylė kartu su lediniu vandeniu, ir tai turėtų suteikti daug vilčių šia liga sergantiems žmonėms. Bet ar ledinio vandens pylimas nėra tik dar vienas kilniais tikslais prisidengusių žmonių būdas išreikšti savo tuštybę ir tiesiog pakvailioti?

Užduotį atliko kūrybingai

Kol kas didžiausią piniginį indėlį įdėjo turtingiausi pasaulio verslininkai, garsenybės, mokslininkai, menininkai, sportininkai ir politikai.

Ant galvos ledinio vandens kibirus vertėsi visa JAV nacionalinė krepšinio rinktinė – šaltame vandenyje išsimaudė beveik visi technologijų lopšiu vadinamo Silicio slėnio mokslininkai.

Įdomiausia tai, kad visi šį iššūkį atliko savaip. Štai „Microsoft“ įkūrėjas B.Gatesas pats pastatė šiam reikalui skirtą konstrukciją, o po to tik timptelėjo už virvelės ir ant galvos užsiliejo visą kibirą ledinio vandens.

Jo iššūkį priėmė „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas – ledinio vandens kibirą užsivertė ant galvos savo namų kiemelyje.

Hiphopo atlikėjas Macklemore’as tai padarė per savo koncertą ir pavertė pasirodymo dalimi.

Krepšininkas LeBronas Jamesas nufilmavo ledo kibiro iššūkį prabangioje savo jachtoje.

Dainininkė Lady Gaga iš to padarė dar vieną šou – vandenį užsipylė sėdėdama krėsle kaip graikų deivė, apsirengusi sau įprastu šokiruojančiu rūbu.

O Aliaskos senatorius nusprendė su kibirais nesismulkinti ir įšoko tiesiai į eketę.

Ledo kibiro iššūkį atliko ir pokalbių laidų vedėja Oprah Winfrey, režisierius Stevenas Spielbergas, dizainerė Diana von Furstenberg, dainininkai Justinas Bieberis (tiesa, jis buvo apkaltintas bailumu – esą ant savęs pylė šiltą vandenį), Jennifer Lopez, Taylor Swift, krepšininkai Kobe Briantas ir Carmelo Anthony bei daugybė kitų įžymybių.

Priminė tikrąją prasmę

Pirštinė ne kartą buvo mesta ir JAV prezidentui Barackui Obamai, tačiau jis nusprendė ne sušlapti, o tiesiog paaukoti pinigų asociacijai. Beje, panašiai pasielgė ir skandalingasis JAV aktorius Charlie Sheenas.

Sulaukęs iššūkio jis pasirodė prieš kamerą su paruoštu kibiru. Problemų dėl narkotikų ir alkoholio turėjęs aktorius dažnai visuomenėje vadinamas kvanktelėjusiu plevėsa.

Tačiau šį kartą Ch.Sheenas sulaukė liaupsių, mat būtent jis priminė tikrąją ledo kibiro iššūkio prasmę – svarbu juk ne pilti ant savęs ledinį vandenį, o aukoti. Todėl vietoj ledinio vandens iš virš galvos iškelto kibiro pažiro 10 tūkst. dolerių smulkiomis kupiūromis.

„O, palaukit. Juk čia ne ledinis vanduo, čia dešimt tūkstančių dolerių, kuriuos aš paaukosiu tam fondui, nes, būkime atviri, ledas ištirps, o pinigai iš tikrųjų padės žmonėms“, – pabrėžė Ch.Sheenas. Jis iškvietė kitas tris vietos įžymybes pasekti jo pavyzdžiu.

Neatsiliko ir legendinis JAV krepšininkas Shaquille’as O’Nealas. Jis pasišaipė iš žmonių baimės užsiversti ant galvos kibirą ledinio vandens – paėmęs stiklinę užsilašino jo vos lašelį.

„Oi, kaip šalta, kaip šalta“, – vaidindamas sustirusį šaipėsi Sh.O’Nealas, garsėjantis labdaros projektais.

Taigi ledo kibiro iššūkis išplito greitai ir, rodos, įtraukė visus. Lieka tikėtis, kad gražūs šios akcijos organizatorių ir dalyvių lūkesčiai išsipildys ir bus išsaugotos sergančiųjų šonine amiotrofine skleroze gyvybės. („Forbes“, „Bussines Insider“, „Time“, „Washington Post“, LR)

Uždaryti stiklo karste

Ledo kibiro iššūkio idėją sugalvojo 29 metų Pete’as Fratesas iš Bostono (JAV).

Vaikinas, patyręs ligos sunkumus, norėjo atkreipti visuomenės dėmesį į šią sklerozės rūšį. Jis pasiuntė ledo kibiro iššūkį į socialinius tinklus tikėdamasis, kad pasaulis sužinos, su kuo dabar susiduria beveik 30 tūkst. dėl šoninės amiotrofinės sklerozės kenčiančių amerikiečių.

Šoninė amiotrofinė sklerozė kitaip vadinama Lou Gehrigo liga. Ji pavadinta legendinio amerikiečių beisbolininko, kurio gyvybę pasiglemžė ši sklerozės atmaina, garbei. O liga išties baisi ir pasibaigianti kankinama mirtimi.

Susirgus išsigimsta stuburo ir smegenų nervų ląstelės, žūsta neuronai, atsakingi už žmogaus motoriką.

Iš pradžių liga pasireiškia neryškiai, todėl dažnai medikai ją pražiūri ir nustato per vėlai. Ilgainiui pacientas ima jausti raumenų silpnumą ir sunkiai valdo galūnes. Jis nebesugeba rišliai kalbėti, artikuliuoti ir valdyti balso tembro.

Paskutinėmis ligos stadijomis žmogus praranda gebėjimą kvėpuoti ir ryti. Jo gyvybę palaiko specialūs aparatai.

Ligoniai būna tarsi įkalinti savo pačių kūne – jie viską suvokia, bet negali pajudėti, ištarti žodžio. Amerikiečiai medikai yra pasakę: „Sirgti šia liga – tai lyg gyventi stikliniame karste.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.