Ar tiesa, kad alkis sukelia pyktį ir kenkia santykiams?

Pastaruoju metu dažnai kivirčijatės su mylimuoju? Neskubėkite skirtis dėl charakterių nesuderinamumo, geriau peržvelkite savo mitybą. Pasirodo, kad dauguma tarpusavio nesutarimų kyla ne dėl esminių partnerių charakterių skirtumų, o dėl cukraus kiekio kraujyje.

Ar tiesa, kad alkis sukelia pyktį ir kenkia santykiams?<br>123rf nuotr.
Ar tiesa, kad alkis sukelia pyktį ir kenkia santykiams?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-04 12:44, atnaujinta 2018-01-28 15:11

Ohajo valstijos universiteto profesoriaus Brado Bushmano vadovaujama tyrėjų komanda tris savaites kasnakt fiksavo 107 sutuoktinių porų cukraus kiekį. Didžioji dalis porų, dalyvavusių tyrime, susituokę yra bene 10 metų. Be to, visiems dalyviams buvo įteiktos jų sutuoktinius simbolizuojančios vudu lėlės ir 51 smeigtukas. Dalyviai turėjo įdurti smeigtukus priklausomai nuo to, kaip smarkiai jie yra įtūžę ant partnerių.

Sutuoktiniai taip pat varžėsi žaisdami kompiuterinius žaidimus, kurių tikslas buvo kuo greičiau paspausti staiga ekrane atsirandantį raudoną kvadratėlį. Dalyviai žaidė atskiruose kambariuose manydami, kad varžosi su antrąja puse, tačiau, iš tikrųjų, jie varžėsi su kompiuteriu. Laimėjusiems buvo suteikta galimybė nubausti priešininką leidžiant labai garsius ir ausiai nemalonius garsus – dantisto grąžtą, garsią greitosios pagalbos sireną bei braižymo su nagais ant lentos garsus. Nekerštingi nugalėtojai turėjo galimybę neleisti jokių garsų.

Spėkite, kurie dalyviai leido pačius nemaloniausius ausiai garsus? O gi tie, kurių gliukozės lygis kraujyje buvo žemiau normos. Kuo žemesnis gliukozės lygis, tuo stipriau dalyviai badė sutuoktinius vaizduojančias vudu lėles.

Bet kodėl gi būdami alkani, esame piktesni ir greičiau pratrūkstame? „Pyktis yra viena iš sudėtingiausiai suvaldomų emocijų“, – teigia B.Bushmanas ir aiškina, koks gi yra tas ryšys tarp agresijos ir žemo cukraus kiekio kraujyje: „Tinkamai neaprūpinus organizmo gliukoze, smegenų sritis – perfrontalinė smegenų žievė – atsakinga už pykčio slopinimą, negauna pakankamai išteklių pykčiui sukontroliuoti.“

Ankstesnis tyrimas parodė, jog ši problema tikrai egzistuoja. Kitame panašiame tyrime su kompiuteriniais žaidimais, dalyviai, kurie prieš žaidimą išgėrė saldaus limonado, nebuvo tokie žiaurūs varžovams, kaip dalyviai, gėrę nekaloringą ir cukraus neturintį gėrimą. Be to, žaidėjai, kurių organizmas nesugeba tinkamai įsisavinti cukraus, nebuvo linkę atleisti priešininkams. Nukritęs gliukozės lygis – viena iš pagrindinių padidėjusio dirglumo, nerimo, pykčių su aplinkiniais priežasčių.

„Mes nepatariame be saiko vartoti cukrų vien tam, kad žmonės geriau sutartų su partneriais, bet geriau būtų nepradėti svarbios diskusijos su antrąja puse, jei esate alkanas,“ aiškina B. Bushmanas.

Kad būtume energingi ir sveiki, sporto dietologas Heatheris Mangieris pataria užkandžiauti taip – pusė sumuštinio su kalakutiena bei apelsinas ar obuolys su žemės riešutų sviestu. „Užkandis padės išlaikyti cukraus kiekį kraujyje bei aprūpins jūsų organizmą reikiamais mineralais ir vitaminais. Žmonės pamiršta tai, nes užkandžiavimą sieja su traškiu, sūriu, saldžiu ar apdorotu maistu“,– paaiškina H.Mangieris. Sveikas maitinimasis, greičiausiai, neišspręs porų nesutarimų, bet gali padėti kūnui kontroliuoti pyktį bei suteikti energijos emocijoms suvaldyti. O tai gali padėti pagerinti jūsų su mylimuoju santykius.

Pyktis dėl alkio – tikrai egzistuojanti problema, kuri gali supriešinti mus su artimiausiais žmonėmis. Mes greičiau susierziname, kai mūsų skrandis tuščias, nes smegenims neužtenka medžiagų nuslopinti agresyvias mintis bei impulsus. Savikontrolei reikia energijos, kurią gauname su maistu ir gėrimu. Nesidrovėkite nešiotis negreitai gendančių užkandžių, jei būdami alkani, tampate pikti. Nebadaukite, tai bus naudinga jūsų kūnui, smegenims bei pavyks išlaikyti geresnius santykius su mylimaisiais.

Parengė Neringa Šarmavičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.