Kaip išsirinkti sporto salę arba sporto klubą?

Iš praktikos žinau, kad kai kurios moterys negali pradėti sportuoti tol, kol nenusiperka naujo sportinio kostiumo ir naujų sportinių batelių. Ir negali pradėti ne dėl to, kad neturi kuo apsivilkti ir apsiauti. Negali, nes, jų įsitikinimu, pirmiausia reikia naujos aprangos! Vis dėlto aš nemanau, kad tai svarbiausia. Žinoma, galiu ir klysti, tačiau mano manymu, svarbiau yra kruopščiai išsirinkti, kur sportuoti.

Ar sporto salė, ar sporto klubas?<br>„123.com" asociatyvi nuotr.
Ar sporto salė, ar sporto klubas?<br>„123.com" asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 23, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 12:41 AM

Gyvenime iš tiesų rinktis galime ne taip ir dažnai, arba ne iš begalės variantų. Kalbant apie sporto klubus, šis klausimas kyla tik gyvenantiems didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Miesteliai dažniausiai turi 1–2 sporto klubus ir kelis rūsiuose įrengtus štangų kilnojimo kambarėlius. Ten pasirinkti paprasčiau, aktualiau nuspręsti, kaip maksimaliai išnaudoti esamas galimybes.

Pagrindiniai kriterijai renkantis sporto salę labai paprasti: atstumas nuo namų arba darbo vietos ir abonemento kaina. Mažai kas nori ar gali važinėti į kitą miesto galą, ypač jei reikia tą daryti bent kelis kartus per savaitę. Jei netoli namų ar darbo arba pakeliui iš darbo į namus yra keli tinkami sporto klubai, rinktis reikėtų atsižvelgiant į tokius dalykus:

– Klube dirbantys treneriai. Visai nesudėtinga sužinoti, kas jie tokie. Lietuviai, kalbėdami apie sportą treniruoklių salėje, dažniausiai tuščiai klausia, ne koks treneris tave treniruoja, konsultuoja, tau vadovauja, bet kuriame klube sportuoji. Na ir kas, kad sportuojate prabangioje salėje, bet šalia neturite nieko, kas galėtų protingai patarti, pakonsultuoti. Prabangi sporto salė gerų rezultatų neužtikrina. Be to, kad esu kultūristas, dar užsiimu Tailando boksu. Šiuo atveju pats esu kliento pozicijoje – mane treniruoja geriausias Lietuvoje Tailando bokso treneris Alfredas Lifšicas. Salė, kurioje pradėjau treniruotis, tuo metu neturėjo dušų (šiuo metu jie jau yra), o vietoj persirengimo spintelių buvo ilgas suolas ir keli prie sienos prisukti kabliukai rūbams pasikabinti. Tačiau aš pas tą trenerį būčiau ėjęs net jei jis treniruotes vestų patalpoje, kurios langai būtų uždengti bulvių maišais. Tai visiškai nesvarbu, nes rezultatą užtikrina Jūsų pačių darbas ir tam darbui vadovaujantis žmogus.

Treneris – būtinas, išskyrus atvejus, kai patys turite tiek žinių, kad galite savarankiškai susidaryti treniruočių programą, pasirinkti pratimus ir žinote, kaip techniškai juos atlikti. Lankytis prabangioje sporto salėje, bet tiksliai nežinoti, ką ir kaip atlikti, tas pats, kas turėti gerą mašiną, bet nemokėti vairuoti ir neturėti vairuotojo. Rezultatas lieka toks pat – Jūs niekur nenuvažiuojate.

– Tiems, kurie gali sportuoti savarankiškai, svarbiausia būtų salės įranga. Jei esate vyras, atkreipkite dėmesį į kojų ir nugaros įrangą. Vyrai klubą dažniausiai vertina pagal tai, ar jame yra štangos spaudimo ir štangos spaudimo kampu suoleliai. Jei yra, vadinasi, klubas geras. Vertinti klubą pagal šiuos dalykus nereikėtų. Spausti štangą galite bet kuriame rūsyje, o juo labiau sporto klube. Tačiau ne dažname sporto klube yra Hacko pritūpimų, vienos kojos lenkimo treniruokliai. Išsiaiškinkite, ar yra bent 2 treniruokliai blauzdai (stovint ir sėdint). Retai kur būna T formos trauka, treniruoklis galinei pečių daliai. Jei į treniruotes žiūrite dar rimčiau, Jums aktualu, kokio svorio svarmenų yra klube ir koks žingsnis* tarp jų. Geruose sporto klubuose būna iki 50 ar 60 kg svorio svarmenų.

* Žingsnis reiškia svorio skirtumą tarp svarmenų. Žingsnis tarp svarmenų iki 10 kg imtinai – 1 kg. Tai reiškia, kad salėje rasite 1, 2, 3, ... 8, 9, 10 kg svarmenis. Žingsnis virš 10 kg turi būti 2 kg. Tai būtų 12, 14, 16, 18, 20 ir t. t. kg svorio svarmenys.

Kas svarbu moterims? Dažniausi moterų tikslai – svorio mažinimas ir sėdmenų bei šlaunų formų tobulinimas. Efektyviausi treniruokliai svoriui atsikratyti yra kardiotreniruokliai, tarp kurių paskutinę vietą užima dviratis. Efektyviausias kardiotreniruoklis, norinčioms padailinti sėdmenų formą, yra žingsniuoklis. Pasidomėkite, kiek bėgimo takelių, elipterių, žingsniuoklių yra sporto klube. Jei klubas turi vieną ar du žingsniuoklius, vieną ar du bėgimo takelius, to gali neužtekti, jei į klubą atvykstate piko metu, t. y. pasibaigus darbo dienai.

Taip pat labai svarbu įranga kojoms. Ar salėje yra du skirtingi spaudimo kojomis treniruokliai? Vienu jų naudosis vyrai, o kitu – moterys. Ar yra treniruoklis sėdmenims, ar yra suolelis atlikti atsilenkimus apatinei nugaros daliai? Ir moterų labai mėgstami „ginekologiniai“ kojų suvedimo ir išvedimo sėdint treniruokliai. Ne visais atvejais jie efektyvūs, tačiau kartais reikalingi.

– Paskutinę vietą užimtų papildomos sporto klubo paslaugos: baseinas, pirtys, sūkurinė vonia ir t. t. Man pačiam tai visiškai nesvarbu. Aš vandens pramogomis pasimėgauju kelis kartus per metus ir tikriausiai nepasigesčiau, jei jų apskritai nebūtų. Dalis žmonių eina į sporto klubus būtent dėl vandens pramogų, tačiau jie ir nesiekia aukštų sportinių rezultatų. Pastarajai kategorijai vandens pramogos svarbesnės ir už trenerius, ir už sporto salių įrangą.

Lrytas.lt portalas skaitytojams pateiks šešiolika ištraukų iš A. Pauliukevičiaus knygos „TOBULAS KŪNAS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.