Jūrininkų ligoninė – insulto ir infarkto ištiktų pacientų viltis

„Paciento rūpestis – laiku kreiptis pagalbos, visa kita padarysime mes“, – nedelsti ištikus insultui ar infarktui ragina Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai. Šioje gydymo įstaigoje sutelktos galingos pajėgos teikti pačią šiuolaikiškiausią pagalbą Vakarų Lietuvos gyventojams, ištiktiems ūmaus insulto ar miokardo infarkto. Moderni įranga, naujoviški gydymo metodai ir profesionalų komanda užtikrina, kad čia pacientams bus padaryta viskas, kas įmanoma geriausia. Rašoma „Lietuvos ryto“ specialiajame priede „Sveikatos gidas“

Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius dr. J.Sąlyga (dešinėje) ir Pirmojo kardiologijos skyriaus vedėja, vyriausioji kardiologė Klaipėdos kraštui dr. D.Jarašūnienė džiaugiasi, kad net atokiausiame Vakarų Lietuvos kaime gyvenantis žmogus gali laiku sulaukti modernaus infarkto gydymo.<br>A.Kubaičio nuotr.
Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius dr. J.Sąlyga (dešinėje) ir Pirmojo kardiologijos skyriaus vedėja, vyriausioji kardiologė Klaipėdos kraštui dr. D.Jarašūnienė džiaugiasi, kad net atokiausiame Vakarų Lietuvos kaime gyvenantis žmogus gali laiku sulaukti modernaus infarkto gydymo.<br>A.Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė, „Lietuvos rytas“

2014-10-25 14:59, atnaujinta 2018-01-24 16:58

Svarbiausia – laikas, per kurį pacientas patenka į ligoninę

Ūminio galvos smegenų insulto diagnostikos ir gydymo centras Klaipėdos jūrininkų ligoninėje, kaip ir kituose keturiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, įkurtas šiemet sausio pabaigoje. Spalio pradžioje čia jau šimtajai pacientei buvo skirtas specializuotas gydymas – intraveninė trombolizė.

„Šis centras neatsirado plyname lauke. Ligoninėje veikė Neurologijos skyrius, kuriame gydėme insulto ištiktus žmones, išgelbėjome laiku atvežtų pacientų gyvybę. Įkūrus insulto centrą pradėjome teikti nuolatinę pagalbą ūmų insultą patyrusiems Vakarų Lietuvos gyventojams“, – sakė Klaipėdos jūrininkų ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjas Robertas Urbutis.

Gydytojas kalbėjo apie gydymą, kai ūmaus insulto atveju pirmiausia taikoma trombolitinė terapija – trombą siekiama ištirpdyti medikamentais.

Kai kraujotakos atkurti nepavyksta šiuo būdu, kai kuriais atvejais imamasi intervencinio gydymo – mechaninės trombektomijos, kai specialiais prietaisais pasiekiamos užsikimšusios galvos smegenų arterijos ir ištraukiamas kraujagysles užkimšęs trombas.

Jei jį pavyksta pašalinti, dalies pacientų būklė iškart pagerėja.

Medikas pabrėžė, kad sėkmės ir gerų rezultatų galima tikėtis tik tada, kai pacientas atvyksta laiku, o medikai šioje srityje nuolat dirba sistemingai. Dabar tokia specializuota pagalba ligoninėje teikiama visą parą septynias dienas per savaitę.

„Insultų diagnostikos ir gydymo centro darbas yra efektyvus tuomet, kai jame per metus gydoma ne mažiau kaip 200 pacientų, patyrusių galvos smegenų insultą, ir atliekama 16 trombolizių. Galime pasidžiaugti savo rezultatais. Šiemet mūsų skyriuje jau gydyta apie 260 pacientų, sergančių insultu, atlikta 100 trombolizių, 10 trombektomijų“, – sakė R.Urbutis.

Gydytojas sakė, jog insulto gydymo sėkmę lemia ne tik profesionalūs medikai. Svarbiausia – laikas, per kurį pacientas atvežamas į centrą.

Pasak R.Urbučio, sisteminė trombolizė turi būti pradėta taikyti praėjus ne daugiau kaip keturioms su puse valandos nuo pirmųjų insulto požymių, mechaninė trombektomija – ne daugiau nei šešioms valandoms.

Todėl labai svarbu atpažinti pirmuosius insulto požymius. Kokie jie?

Dažniausiai nusilpsta viena ranka, viena koja ar viena kūno pusė. Gali paralyžiuoti vienos pusės apatinę veido dalį.

Kai kam pasireiškia vienos galūnės ar vienos kūno pusės nejautra arba jautrumas sumažėja.

Gali atsirasti kalbos sutrikimų. Kartais neaiškiai tariami žodžiai, kai kurie visai negali kalbėti, bet supranta kitų kalbą, dar kiti negali nei kalbėti, nei suprasti.

Reikia atkreipti dėmesį ir į ūmų stiprų galvos svaigimą, ypač jei dvejinasi akyse, tampa neaiški kalba. Gali ūmai sutrikti regėjimas, ypač viena akimi. Staigus ir stiprus pirmą kartą gyvenime pajaustas galvos skausmas – dar vienas galimo insulto požymis.

„Vienintelis patarimas: tokiais atvejais nedelsdami kvieskite greitąją pagalbą, o ne šeimos gydytoją, nesvarstykite ir nelaukite, kol tai praeis“, – ragino R.Urbutis.

Darbo įvertinimas – išgelbėta pacientų gyvybė

Dr. Jonas Sąlyga

Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius

„Sveikatos sistemoje įvykę pokyčiai labai naudingi pacientui. Pagerėjo susirgusių ūmiu galvos smegenų insultu ir miokardo infarktu paslaugos prieinamumas, atsivėrė galimybių gauti naujausias diagnostikos ir gydymo paslaugas.

Norėdami tinkamai valdyti pacientų srautus, su aštuoniomis Vakarų Lietuvos ligoninėmis sudarėme bendradarbiavimo sutartis. Apie mūsų ligoninėje veikiantį integruotą ūmių insultų ir infarktų diagnostikos ir gydymo centrą žino ne tik jų specialistai, bet ir vis daugiau pacientų iš Mažeikių, Telšių, Plungės, Kretingos, Šilutės, Šilalės, Tauragės ir Klaipėdos rajonų.

Tai puikiai matyti iš skaičių. Gerokai didesnis pas mus gydytų ūmų insultą patyrusių pacientų ir jiems taikytų gydymo procedūrų skaičius. Po sėkmingų trombolizės ar trombektomijos procedūrų ne tik mažėja mirčių, bet ir neįgalių žmonių, vadinasi, mažėja ir finansinė našta visuomenei.

Jūrininkų ligoninėje veikia ir miokardo infarkto su ST segmento pakilimu diagnostikos ir gydymo centras. Tokius ligonius mes jau gydome daugiau kaip dvidešimt metų. Per šį laiką susiformavo tvarka, pagal kurią medikai žino, kur nukreipti infarkto ištiktą pacientą.

Mūsų ligoninėje visą parą dirba puiki kardiologų, intervencinių kardiologų ir radiologų, neurologų, kitų sričių specialistų komanda. Širdies ir smegenų kraujagyslių ligomis sergantys pacientai tiriami pačia moderniausia įranga.

Ligoninėje visą parą veikia trys angiografai, kompiuterinės tomografijos, branduolinio magnetinio rezonanso įranga, pritaikyta neurologinėms ir kardiologinėms ligoms nustatyti. Mes vieninteliai Vakarų Lietuvoje į magnetinio rezonanso aparatą įdiegėme kardiologinio tyrimo programą. Tai ypač svarbu gelbėjant pacientus.“

Medikų komanda – kaip geras orkestras

Dr. Dalia Jarašūnienė

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Pirmojo kardiologijos skyriaus vedėja, vyriausioji kardiologė Klaipėdos kraštui

„Gydant ūmų miokardo infarktą su ST pakilimu svarbiausi trys dalykai: laikas, laikas ir dar kartą laikas. Ligonis turi kuo greičiau patekti į gydymo centrą, kuriame būtų galima atverti širdies kraujagyslę ir išgelbėti širdies raumenį. Lietuva atrodo ne tokia ir didelė, tačiau ne visuomet pavyksta laiku atgabenti pacientus iš rajonų į Klaipėdos jūrininkų ligoninėje esantį Infarkto su ST pakilimu diagnostikos ir gydymo centrą. Čia labai svarbu paties paciento reakcija į ligos požymius bei greitosios pagalbos medikų darbas. Jie diagnozuoja ligą, pradeda gydymą ir gabena pacientą į įstaigą, kurioje teikiama specializuota pagalba. Jei iki Klaipėdos jūrininkų ligoninės daugiau nei valanda kelio, pacientas vežamas į artimiausią gydymo įstaigą, kurioje galima atlikti trombolizę. Tuo pačiu metu iš Klaipėdos jūrininkų ligoninės reanimobiliu išvyksta medikai perimti šio paciento. Visa tai turi veikti kaip gerai sustyguotas orkestras. Tik tada galima tikėtis gerų rezultatų, išgelbėtų gyvybių ir darbingų žmonių.

Nuo šių metų pradžios įstatymais sureguliavus tokią pacientų logistiką, mūsų gydymo įstaigoje sergančių miokardo infarktu su ST pakilimu padaugėjo penktadaliu. Bet tai nereiškia, kad padaugėjo šios ligos atvejų. Tiesiog ūmus miokardo infarktas gydomas nebe rajonų ligoninėse, o centre, kuriame galima atlikti širdies kraujagyslių angioplastiką. Efektyvus integruoto miokardo infarkto diagnostikos ir gydymo centro funkcionavimas – tai pagalba ne tik pacientams, bet ir jų artimiesiems. Ligonio giminėms nebereikia sukti galvos, kur rasti gerų gydytojų, kaip jį pristatyti į Jūrininkų ligoninę. Šiandien svarbiausias žmonių rūpestis – sveikai gyventi, nesusirgti, laiku atpažinti ligą ir kuo skubiau kviesti greitąją medicinos pagalbą. Visa kita padarysime mes.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.