Lenkų gydytojai nenori atskleisti ryšių su farmacijos koncernais

Ne tik Lietuvos, bet ir daugelio ES šalių gyventojai baiminasi, kad medikai jiems siekia įsiūlyti ne geriausius, bet tuos vaistus ar medicinos įrangą, kurių gamintojai juos papildomai remia.

Lenkijos žiniasklaida negailestingai sukritikavo šiemet čia įsigaliojusį medikų skaidrumo kodeksą.<br>123rf nuotr.
Lenkijos žiniasklaida negailestingai sukritikavo šiemet čia įsigaliojusį medikų skaidrumo kodeksą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Feb 26, 2015, 2:53 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 5:19 AM

Tokią nesveiką situaciją pirmoji išgyvendinti nusprendė JAV vyriausybė, prieš du metus priėmusi įstatymą „Sunchine Act“ ir privertusi gydytojus viešinti gaunamas papildomas pajamas. Po to panašius, bet dar griežtesnius įstatymus, įpareigojančius, kad šalutines pajamas viešintų visas medicininis personalas, ir net medicinos studentai, priėmė Prancūzija bei Olandija.

Nuo to laiko minėtose šalyse kiekvienas pilietis gali specialiame internetiniame tinklapyje sužinoti kokie koncernai moka jo gydytojui honorarą už naujų vaistų diegimą ar išvykas į konferencijas. Tų kraštų žiniasklaida bei medikų organizacijos pareiškė, kad naujieji įstatymai padidino pacientų pasitikėjimą gydytojais ir tuo pačiu sumažino farmacijos koncernų išlaidas dėl sumažėjusių honorarų.

Sukritikavo skaidrumo kodeksą

Koncernų atstovai visgi ėmė baimintis, kad sumažėjęs medikų noras bendradarbiauti apsunkins naujų vaistų tyrimus ir įdiegimą. Spėjama, kad dėl tokios baimės farmacijos koncernai pasiūlė ES šalyse priimti medikų skaidrumo kodeksą, tuo savotiškai siekdami atkalbėti nuo griežtesnių įstatymų priėmimo.

Lenkijos žiniasklaida negailestingai sukritikavo šiemet čia įsigaliojusį medikų skaidrumo kodeksą. Mat paaiškėjo, jog metų pabaigoje bus galima paviešinti iš rėmėjų gautas pajamas tik tų medikų, kurie geranoriškai sutiks jas atskleisti.

Priešingu atveju esą bus pažeidžiamas įstatymas dėl asmens duomenų apsaugos. Be to, skaidrumo kodeksas nurodo atskleisti vien tai, kas remia poilsines bei mokslines medikų išvykas, tačiau neprašo viešinti pajamų, gautų už dalyvavimą klinikiniuose vaistų tyrimuose.

O būtent už tai farmacijos koncernai moka didžiausius honorarus, ir medikai dažnai pacientų net neįspėja, kad išrašo eksperimentinius vaistus.

Neketina atskleisti pajamų

Sociologinė Lenkijos gydytojų apklausa paliudijo, kad dauguma jų neketina atskleisti papildomų pajamų. Garsus profesorius Zbigniewas Gaciagas atvirai pareiškė, kad to nedarys, nes nori išvengti kolegų bei kaimynų pavydo scenų.

Mokslų akademijos bioetikos komisijos pirmininkas Zbigniewas Szawarskis pareiškė apgailestaujantis dėl neigiamo kolegų nusistatymo pajamų viešinimui, nes pacientų pasitikėjimą galima išsikovoti tik parodant, kad neturi ko slėpti.

Z.Szwarskis priminė, kad Olandijoje buvo nuspręsta, kad medikų pajamų skaidrumas yra svarbiau už asmens duomenų apsaugą, o Lenkijoje pajamų viešinimas esą yra verčiamas farsu. Tokį įspūdį esą didina ir žinia, kad lenkiškos farmacijos firmos atsisakė viešinti informaciją, kokias gydymo įstaigas ir konkrečius medikus remia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.