Krepšinio rungtynėse ištikęs širdies smūgis gyvybės nebenusineš

„Linkiu, kad šia dovana niekada neprireiktų pasinaudoti“, – tokiais žodžiais siuntinį „Lietuvos ryto“ krepšinio klubui palydėjo WNBA superžvaigždė Tina Charles (26 m.). Vilniaus komandos medikų arsenale nuo šiol yra „HeartSine“ automatinis išorinis defibriliatorius (AID) – aparatas, kuris gali išgelbėti gyvybę.

Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio ekipos gydytojas T.Vorobjovas džiaugėsi, kad klube atsiradus automatiniam išoriniam defibriliatoriui ir komandos nariai, ir tūkstančiai sirgalių per rungtynes bus saugesni staiga sunegalavus širdžiai.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio ekipos gydytojas T.Vorobjovas džiaugėsi, kad klube atsiradus automatiniam išoriniam defibriliatoriui ir komandos nariai, ir tūkstančiai sirgalių per rungtynes bus saugesni staiga sunegalavus širdžiai.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Toma Aleksėjūnaitė

May 6, 2015, 9:00 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 8:30 PM

Tuomet, kai staiga sutrinka žmogaus širdies veikla, ankstyva defibriliacija yra vienintelė viltis. Kiekviena uždelsta minutė tikimybę likti gyvam mažina 7–10 procentų. Jei gaivinti nepradedama per dešimt minučių, žmogus miršta.

„Be abejo, mes taip pat norėtume, kad defibriliatoriaus netektų griebtis. Bet nuo nelaimės niekas nėra apdraustas – nei sportininkai, nei į areną susirenkantys žiūrovai.

Todėl džiaugiamės, kad dabar AID atsirado ir pas mus, – sakė „Lietuvos ryto“ ekipos gydytojas Tomas Vorobjovas. – Nuo šiol ir komandos nariai, ir tūkstančiai „Lietuvos ryto“ komandos sirgalių per rungtynes tampa saugesni pavojaus gyvybei atveju.“

Juolab kad Vilniuje tokia nelaimė yra nutikusi. Prieš keletą metų iškart po rungtynių į savo automobilį įsėdusį krepšinio gerbėją stovėjimo aikštelėje ištiko širdies smūgis. Medikai vyro išgelbėti nespėjo.

Šiuolaikiškas „HeartSine“ defibriliatorius yra ypač tinkamas naudoti viešosiose vietose, nes aparatas paprastai valdomas, lengvas.

Kad defibriliatorius atsidurtų „Lietuvos ryto“ krepšinio arenoje, pasistengė T.Charles įkurtas „Hopey’s Heart Foundation“.

Šis fondas Jungtinėse Amerikos Valstijose jau yra aprūpinęs defibriliatoriais beveik pusantro šimto visuomeninių objektų, daugiausia mokyklų.

O pirmasis „Hopey’s Heart Foundation“ žingsnis šiapus Atlanto – AID padovanotas „Lietuvos ryto“ klubui.

2010-ųjų WNBA naujokių biržoje pirmoji pakviesta 193 centimetrų ūgio T.Charles tapo geriausia sezono debiutante. Paskui ji triskart rinkta į WNBA Žvaigždžių komandą, o 2012-aisiais pripažinta naudingiausia lygos žaidėja.

Iš „Connecticut Sun“ pernai perėjusi į „New York Liberty“ ekipą T.Charles pasibaigus WNBA sezonui jau ne pirmus metus persikelia į Europą. Šiemet amerikietė atstovauja Stambulo „Fenerbahce“ komandai.

„Hopey’s Heart Foundation“ vidurio puolėja įkūrė pagerbdama savo tetos Maureen „Hopey“ Vaz atminimą. Kaip sako T.Charles, prieš dvejus metus anapilin išėjusi jos teta buvo žmogus, visą gyvenimą dalijęs savo širdį kitiems.

„Staigus širdies smūgis yra pagrindinė jaunų atletų mirties priežastis, – sakė T.Charles. – Pati esu profesionali krepšininkė, suvokiu galimas grėsmes sveikatai, todėl visomis išgalėmis rūpinuosi, kad defibriliatoriai atsirastų kiek įmanoma daugiau vietų.“

Teigiama, kad pasaulyje kasmet širdies smūgį patiria daugiau kaip 7 milijonai žmonių ir devynios iš dešimties tokių nelaimių nutinka už medicinos įstaigų ribų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.