Norintiems ir svarstantiems mesti rūkyti – nemokama programa

Manoma, kad dauguma žino, kad rūkymas kenkia, bet atlikti tyrimai rodo, kad labai mažai žmonių suvokia tabako vartojimo žalą sveikatai. Pavyzdžiui, 2009 m. Kinijoje atlikus tyrimą paaiškėjo, kad tik 37 proc. rūkančių žmonių žinojo, kad rūkymas sukelia širdies kraujagyslių ligas ir tik 17 proc. , kad rūkymas sukelia insultą.  Jeigu rūkančiųjų paklaustume, kur jie galėtų  kreiptis pagalbos, sulauktume dviprasmiškų atsakymų. Galbūt ir klausimų, argi galima mesti rūkyti kitaip, nei tik valios pastangomis?

Nuo tabako sukeltų ligų miršta beveik pusė jo vartotojų.<br>123rf nuotr.
Nuo tabako sukeltų ligų miršta beveik pusė jo vartotojų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 25, 2015, 2:48 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 6:24 PM

Tabako rūkymas yra labiausiai paplitusi priklausomybės liga. Nuo tabako sukeltų ligų miršta beveik pusė jo vartotojų. Jei nepradėsime veikti, iki 2030 m. mirs 8 milijonai žmonių, iš kurių 80 proc. gyvens mažų ir vidutinių pajamų šalyse. Lietuvoje rūkymo paplitimas tarp vyrų išlieka labai didelis ( 2012 m. – 39,6 proc.). Smarkiai padidėjo rūkančių moterų skaičius (nuo 7,4 proc. 2009 m. iki 9,4 proc. 2012 m.).

Nikotinas esantis tabako dūmuose sukelia labai stiprią fiziologinę ir psichologinę priklausomybę, todėl metant rūkyti vien valios pastangų dažnai nepakanka. Nustojus rūkyti, žmogų vargina nikotino nutraukimo simptomai, todėl daugeliui yra sunku nerūkyti. Maždaug 40 proc. rūkančiųjų nors kartą per metus bando mesti rūkyti, tačiau pavyksta tik 5 proc. bandžiusiųjų. Metant rūkyti efektyvi tiek psichologinė pagalba, tiek gydymas vaistais, tačiau efektyviausia šiuos du metodus derinti kartu. Sėkmės tikimybė neberūkyti, padidėja net 4 kartus. Metusieji rūkyti teigia, kad tapo laimingesni, sveikesni ir labiau besimėgaujantys gyvenimu.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras pradeda programą „Jūs galite mesti rūkyti“, kurioje gali dalyvauti visi norintys arba svarstantys, kad laikas neberūkyti, ši programa yra nemokama. Programos vadovė – šeimos gydytoja, priklausomybės nuo tabako gydymo specialistė Viktorija Andrejevaitė. Kiekvieno užsiėmimo metu išgirsite paskaitą, po kurios dirbsime grupėje. Programos metu gausite: informaciją apie rūkymo priežastis ir pasekmes, individualią konsultaciją ir gydymo planą, stiprinsime motyvaciją, kartu su grupe spręsime iškylančias problemas, kaip nepriaugti svorio, mažinti stresą, gerinti nuotaiką, didinti pasitikėjimą savimi. Paskaitose kviečiame dalyvauti visus, kam rūpi rūkymo tema. Grupėje dirbsime tik su suaugusiais nuo 18 metų, kurie nori mesti rūkyti. Prie grupės nauji nariai galės prisijungti bet kuriuo programos metu. Įrodyta, kad grupinė terapija labai veiksminga, dauguma dalyvių teigia, jog galvojimas, ką jie pasakytų grupės nariams buvo būtent tai, kas sustabdė juos nuo cigaretės, net ir pasibaigus programai.

Registruotis galite adresu: https://www.vvsb.lt/registracija-i-programa-jus-galite-mesti-rukyti/

Paskaitų ir konsultacijų kalendorius:

2015 m. birželio 2 d. – 18:00-20:00 val. „Rūkymas ir širdies ligos“

2015 m. birželio 9 d. – 18:00-20:00 val. „Rūkymas ir vėžys“

2015 m. birželio 16 d. – 18:00-20:00 val. „Rūkymas ir plaučių ligos“

2015 m. birželio 23 d. – 18:00-20:00 val.  „Rūkymas ir kitos ligos“ 2015 m. birželio 30 d. – 18:00-20:00 val. „Rūkymas ir lytinė sveikata“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.