Maudytis Lietuvos baseinuose nesaugu?

Balandžio mėn. patikrinus 45 baseinų paslaugas teikiančius objektus, 64 proc. patikrinimų metu nustatyta pažeidimų, 21 kartą skirtos administracinės nuobaudos. Sveikatos apsaugos ministerijos pavedimu atliktas tyrimas parodė, kad paslaugų teikėjai nepakankamai paiso higienos normų reikalavimų, o visuomenės sveikatos centrai (VSC) nepakankamai kontroliuoja tokių paslaugų teikimo kokybę.

Daugiau nei pusėje tirtų Lietuvos baseinų nustatyti pažeidimai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nei pusėje tirtų Lietuvos baseinų nustatyti pažeidimai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-29 15:33, atnaujinta 2017-11-25 20:43

Visuomenės sveikatos centrai apskrityse atliko baseinų paslaugas teikiančių objektų operatyviąją visuomenės sveikatos saugos kontrolę ir įvertino teikiamų paslaugų atitiktį Lietuvos higienos normos HN 109:2005 „Baseinai. Įrengimo ir priežiūros saugos sveikatai reikalavimai“ reikalavimams.

2015 m. balandžio mėnesį patikrinti 45 baseinų paslaugas teikiantys objektai. 19 jų veiklą vykdė neturėdami šiai veiklai būtino leidimo-higienos paso (6,9 proc. visų nustatytų pažeidimų). 64 proc. patikrinimų metu buvo nustatyta teisės aktų pažeidimų.

Tyrimas parodė, kad nepakankamai dažnai tiriama baseinų vandens kokybė, atliekami vandens mikrobiologiniai, parazitologiniai ir cheminiai tyrimai. Profilaktinių patikrinimų ir valymo darbų patikra parodė, kad nesilaikoma HN reikalavimų ir baseino dugnas valomas rečiau kaip du kartus per savaitę, sienos – rečiau kaip vieną kartą per dvi savaites.

Už nustatytus teisės aktų pažeidimus atsakingiems asmenims baudos taikytos 72 proc. patikrinimų, kurių metu nustatyti pažeidimai, atveju.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė kreipėsi į Visuomenės sveikatos centrus ragindama atidžiau vertinti piliečių nusiskundimus ar viešą informaciją ir, atsiradus pagrįstiems įtarimams dėl ūkio subjekto veiklos atitikimo teisės aktų reikalavimams, atlikti patikras be atskiro Sveikatos apsaugos ministerijos pavedimo.

„Visuomenės sveikatos centrai turėtų atidžiau stebėti situaciją ir atsakingiau vykdyti savo funkcijas, kad žmonės būtų tikri, jog baseino lankymas pagelbės, o nepakenks jų sveikatai, – pabrėžė ministrė. – Jeigu mes raginame žmones rinktis aktyvią gyvenseną, daugiau sportuoti, judėti ir siūlome plaukimą kaip vieną iš naudingiausių veiklų, žmonėms negali kilti abejonių dėl tokių paslaugų saugumo“.

Ministrės teigimu, ne nuobaudos dydis, o tik jos neišvengiamumas gali daryti įtaką pažeidimų skaičiui, todėl rašte VSC primenama, kad visų pirma turėtų būti užtikrinta atsakinga, kokybiška, efektyvi ir teisės aktų reikalavimus atitinkanti, VSC suteiktus įgaliojimus įgyvendinanti ūkio subjektų priežiūra, daugiausia dėmesio skiriant konsultavimui, mokymui, visuomenės informavimui.

2014 m. VSC duomenimis, Lietuvoje baseinų paslaugas teikė 163 ūkio subjektai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.