Lietuvoje prasidėjo neatlygintinos kraujo donorystės turas

Medikai atkreipia dėmesį, kad kraujo ypač pradeda trūkti vasarą ir gali būti stabdomos planinės operacijos. Skatinant neatlygintiną kraujo donorystę ketvirtadienį Vilniuje prasideda 10 dienų turas per Lietuvos miestus. Kraujo donorystės įstaigų vadovams ir neatlygintiniems kraujo donorams prezidentė Dalia Grybauskaitė pažadėjo paramą.

Šiuo metu Lietuvoje neatlygintinai kraujo duoda 67 procentai visų donorų, o išsivysčiusiose šalyse tokių donorų skaičius siekia 98 ir 100 procentų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiuo metu Lietuvoje neatlygintinai kraujo duoda 67 procentai visų donorų, o išsivysčiusiose šalyse tokių donorų skaičius siekia 98 ir 100 procentų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

2015-06-11 16:24, atnaujinta 2017-11-23 03:32

Vien Santariškių klinikoje vienai dienai reikia maždaug šimto donorų kraujo. Pasak medikų, kraujo donorystės procesas turi būti nepertraukiamas.

Santariškių kraujo centre ketvirtadienį nuo ryto laukė maždaug dešimties žmonių eilė. Geras jausmas padėti kitiems, sako donorai.

„Kartą kraujo reikėjo sūnui, kilo problemų su sūnaus sveikata, buvo atlikta operacija. Nuo to karto – jau penkti metai esu pastovus kraujo donoras“, – pasakojo donoras Medardas.

Kraujo trūksta vasarą, kai žmonės atostogauja, o štai ligos – neatostogauja, sako kraujo centro vadovė. Todėl vasarą donorai ypač laukiami.

„Gegužės paskutinėmis savaitėmis donorų aktyvumas sumažėja, todėl pamatėme, kad planinės operacijos gali būti stabdomos, jeigu toks aktyvumas išliks. Dėl to, užbėgdami šitiems įvykiams už akių, suorganizavome turą, kad šitaip neatsitiktų, kad žmonės taptų aktyvesni ir kad prieš atostogas prisimintų kitą žmogų“, – pasakojo Santariškių klinikų Kraujo centro direktorė Lina Kryžauskaitė.

Šiuo metu Lietuvoje neatlygintinai kraujo duoda 67 procentai visų donorų, o išsivysčiusiose šalyse tokių donorų skaičius siekia 98 ir 100 procentų. Lietuva šimtaprocentinę neatlygintiną kraujo donorystę ketina pasiekti iki 2020-ųjų.

„Mūsų darbas vasarą tampa intensyvesnis: prašome žmonių, kad nebūtų abejingi, ateitų, taip pat niekada dar nesame atsisakę ligoninėms suteikti pagalbos. Vasaros visada sudėtingos: būna, kad ryte donoras dar guli ir iš jo imamas kraujas, kuris jau užsakytas – jau aišku kokiose jis bus ligoninėse. Kraujo tyrimų maišelis galioja 42 paras, tad vasarą jis būna ypatingai šviežias“, – apie darbo specifiką vasarą pasakojo Nacionalinio kraujo centro direktorė Joana Bikulčienė.

Prezidentė, susitikusi su kraujo centrų vadovais ir neatlygintinais donorais, pažadėjo remti kraujo donorystę, taip pat aptarė kaip paskatinti neatlygintiną donorystę. Pasak šalies vadovės, prisijungdami prie tokios donorystės, mes ne tik gelbstime kitų žmonių gyvybes, bet ir kuriame atsakingesnę Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.