Po ilgalaikio makiažo pažvelgusi į veidrodį moteris nustėro

Guzai ant lūpų, sudarkyti antakiai, pažeistas regėjimas ir nudeginta paakių oda – taip atrodo moterys, susigundžiusios tinkamo išsilavinimo neturinčių grožio konsultančių paslaugomis. Pasirodo, tokių apstu ir jos sukasi, kaip tik išmano.

Vilnietės grožio meistrės V.Venckutės pagalbos ir patarimų nuolat prašo moterys, kurioms netinkamai padarytas ilgalaikis antakių makiažas.<br>T.Bauro nuotr.
Vilnietės grožio meistrės V.Venckutės pagalbos ir patarimų nuolat prašo moterys, kurioms netinkamai padarytas ilgalaikis antakių makiažas.<br>T.Bauro nuotr.
Vis daugiau moterų, užsigeidusių dailesnio veido, nukenčia nuo apsišaukėlių, neturinčių būtino išsilavinimo.<br>„123rf.com“ nuotr.
Vis daugiau moterų, užsigeidusių dailesnio veido, nukenčia nuo apsišaukėlių, neturinčių būtino išsilavinimo.<br>„123rf.com“ nuotr.
Norėdamos atrodyti kaip Holivudo aktorė A.Jolie, merginos ir moterys ryžtasi sudėtingoms grožio procedūroms, tačiau nori jų kuo pigesnių.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Norėdamos atrodyti kaip Holivudo aktorė A.Jolie, merginos ir moterys ryžtasi sudėtingoms grožio procedūroms, tačiau nori jų kuo pigesnių.<br>„ViDA Press“ nuotr.
„Saugiausia užpildus leistis gydymo įstaigoje pas gydytoją dermatovenerologą“, – sako R.Bražiūnienė.<br>V.Petrauskienės nuotr.
„Saugiausia užpildus leistis gydymo įstaigoje pas gydytoją dermatovenerologą“, – sako R.Bražiūnienė.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Moters sužalojimu kaltinama Panevėžyje dirbanti kosmetikė R.Sušinskienė teismo salėje atkakliai tvirtino, kad jos buvusi klientė tenori pasipinigauti.
Moters sužalojimu kaltinama Panevėžyje dirbanti kosmetikė R.Sušinskienė teismo salėje atkakliai tvirtino, kad jos buvusi klientė tenori pasipinigauti.
D.Radzevičius sako, kad pacientą gali ištikti anafilaksinis šokas, leidžiamo preparato gali patekti į kraujagyslę.
D.Radzevičius sako, kad pacientą gali ištikti anafilaksinis šokas, leidžiamo preparato gali patekti į kraujagyslę.
A.Razmienė pastebi, kad dabar iš Kinijos ėmė plūsti lazerių aparatai, kurių saugos leidimai yra suklastoti.
A.Razmienė pastebi, kad dabar iš Kinijos ėmė plūsti lazerių aparatai, kurių saugos leidimai yra suklastoti.
Daugiau nuotraukų (7)

Rasa Karmazaitė, Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

2015-06-15 10:06, atnaujinta 2017-11-22 10:16

Vilniaus centre įsikūrusios grožio studijos duris pravėrė elegantiška verslininkė, akis prisidengusi dideliais tamsiais akiniais.

Ji virpančiu balsu paprašė pagalbos ir lėtai nusiėmė akinius. Klientės veidas sukrėtė makiažo meistrę Vaidą Venckutę. Jau 16 metų grožio srityje dirbanti, daug muzikos, teatro ir mados pasaulio žvaigždžių gražinusi specialistė iki tol dar nebuvo mačiusi taip atlikto ilgalaikio makiažo. Verslininkės antakiuose švietė trys spalvos – raudona, mėlyna ir rusva.

„Nežinau, ką man daryti, nenoriu nusiimti akinių, pradėjau labai kompleksuoti dėl savo išvaizdos, o ilgalaikio makiažo taip paprastai nenusivalysi“, – guodėsi verslininkė.

Toks makiažas laikosi iki kelerių metų. Būtent todėl jo įsigeidė nuolat užsiėmusi ir skubanti, daug keliaujanti moteris. Specialistę ji susirado internete.

Paskambinusi nurodytu numeriu klientė buvo patikinta, kad antakiai atrodys švelnūs kaip plunksnelės ir jų nebereikės kas rytą koreguoti.

Kai po grožio procedūros klientė savo antakių vietoje išvydo klaikią margaspalvę tatuiruotę, išsigandusi paklausė: „Tai kur tos žadėtos plunksnelės?“ Grožio specialistė tik numykė: „Jūsų oda neteisingai priėmė dažus.“

Kad verslininkės antakiai vėl atrodytų normaliai, prireikė net poros metų.

„Pastaruoju metu tokių moterų sudarkytu veidu, blogai atlikus ilgalaikį makiažą, į mūsų studiją ateina itin daug. Bet jos ir pačios turi žinoti, kad kreiptis į pogrindyje be licencijos dirbančias savamoksles rizikinga.

Dabar ne viena trokšta ir putlių lūpų. Tačiau injekcijas gali daryti tik medicininį išsilavinimą turintys specialistai“, – tvirtino dizainerių, manekenių ir kitų garsenybių dievinama grožio meistrė V.Venckutė.

Užsiima kas tik užsigeidžia

Matydamos kino ekrane Holivudo aktorės Angelinos Jolie ir kitų žvaigždžių nudailintus veidus paprastos merginos ir moterys taip pat nori panašiai atrodyti.

Todėl intervencinių, dar vadinamųjų mezoterapinių, grožio procedūrų paklausa pastaruoju metu labai padidėjo visame pasaulyje. Jas gali atlikti tik medicininį išsilavinimą turintys specialistai.

Tačiau mūsų šalyje iki šiol nėra kosmetikų ir kosmetologų veiklos įstatymo, todėl ja užsiima kas tik užsigeidžia – be būtino išsilavinimo, be licencijų dirbančios merginos ir moterys, kartais pasimokiusios tik iš filmukų internete.

Pasisodinusios savo motinas jos atkartoja filmukuose rodomas procedūras, po to reklamuojasi interneto forumuose, socialiniuose tinkluose ir nelegaliai uždarbiauja.

Lengvu pelnu susivilioja ir manikiūrininkės – kai kurios jų, dailindamos klientei nagus, prišnibžda grožio pasakų ir siūlosi užsukti pas jas į namus. Drąsesnės ir salone nelegaliai atlieka procedūras: leidžia injekcijas, daro permanentinį makiažą, priaugina blakstienas.

Pamačiusios, kad į saloną ateina inspektoriai, specialistės palieka likimo valiai klientes ir puola bėgti.

Kartais jos nespėja net paslėpti rankinių, pilnų nelegaliai įsigytų hialurono arba botulino ampulių. Tai yra vaistiniai preparatai, todėl juos galima naudoti tik gydymo įstaigose.

„Lietuvos ryto“ kalbintos profesionalios kosmetologės yra mačiusios ne vieną tokių savamokslių grožio specialisčių sužalotą moterį. Kartais joms randų lieka visam likusiam gyvenimui.

Nukentėjusios moterys „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad apsišaukėlės grožio konsultantės yra puikiai įvaldžiusios akių dūmimo techniką.

Specialistė papustė padus

Tokių putlių lūpų, kokiomis dabar puikuojasi ne viena žvaigždė, prieš išleistuves gimnazijoje užsigeidė 18-metė Gerda iš Vilniaus rajono. Jos draugė Miglė troško nusidepiliuoti kojas, kad jų visą vasarą nebereikėtų pačiai skustis.

Merginos nutarė nelaukti eilėje klinikoje, o susirasti už mažesnę kainą tokias procedūras privačiai atliekančias specialistes.

„Gundančios ir saldžios lūpos – kiekvienos moters svajonė. Jūs jau po savaitės džiaugsitės putliomis lūpomis“, – internete rastu skelbimu susidomėjo Gerda.

180 eurų už lūpų putlinimo procedūrą hialuronu abiturientei buvo nemaža suma. Bet ji taip troško putlių lūpų, kad ištuštino visą savo taupyklę, dar pasiskolino ir jausdama džiaugsmingą virpulį paskambino skelbime nurodytu telefonu.

Miglė irgi nudžiugo, nes specialistė patikino atliekanti ir depiliacijos procedūras. Ji paprašė iš anksto pervesti pinigus ir tik po to nurodė adresą Vilniaus senamiestyje.

Pas grožio specialistę merginos skriste skrido. Jos mintyse įsivaizdavo, kaip gražiai atrodys per išleistuves.

Gerdai buvo suleista nuskausminamųjų. Po to ji jautė tarsi uodo caktelėjimus. Tačiau kai viskas buvo baigta, mergina save veidrodyje sunkiai pažino. Kadangi suleista medžiaga lūpose pasiskirstė netolygiai, iššoko guzai.

Injekcijas atlikusi specialistė ramino: po poros savaičių viskas susitvarkys ir mergina ilgai džiaugsis kaip uogos prisirpusiomis lūpomis. Tačiau guzai ant Gerdos lūpų neišnyko. O jos draugei Miglei nudepiliuotas kojas ir pažastis stipriai išbėrė. Abiem merginoms prireikė medikų pagalbos.

Abiturientėms išleistuvės buvo sugadintos. Kai jos sumanė apsišaukėlę grožio konsultantę įskųsti vartotojų teises ginančioms institucijoms, tos jau ir pėdos buvo ataušusios.

Pabeldusios į tas pačias duris merginos sužinojo, kad iš pajūrio atvykusi moteris butą buvo išsinuomojusi tik porai savaičių ir jau išsikraustė.

Salone pažeidė regėjimą

Dviem vidutinio amžiaus vilnietėms taip pat prireikė medikų pagalbos, o grožio procedūrų pasekmes jos gali jausti visą likusį gyvenimą.

Moterys susiviliojo daug žadančiomis dviejų sostinės grožio salonų procedūromis, atliekamomis impulsinės šviesos prietaisu. Juo neva ir šalinami plaukai, ir lyginamos raukšlės. Salonai priklauso tam pačiam savininkui.

Viena moteris norėjo pasilyginti raukšles apie akis, kita – nusidepiliuoti plaukus keliose kūno vietose.

Procedūras atliko medicininio išsilavinimo neturinčios salonų darbuotojos. Jos neuždėjo klientėms apsauginių akinių, todėl po procedūros sutriko regėjimas, be paliovos blykčiojo akyse.

Moteriai, kuriai buvo lyginamos raukšlės aplink akis, dar buvo nudeginta paakių oda.

Abi grožio kankinės kreipėsi į Vilniaus visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyrių. Jo specialistams kilo įtarimų, kad grožio salonuose naudojamų lazerio aparatų, pagamintų Kinijoje, saugos sertifikatai gali būti suklastoti.

„Sukčiaujama vis apsukriau. Anksčiau pažvelgus į sertifikatą plika akimi buvo galima nustatyti, ar jis suklastotas. Netgi būdavo tokių dokumentų, kurie nupaišyti ranka.

O dabar iš Kinijos ėmė plūsti lazerio aparatai, kurių saugos leidimai iš pažiūros atrodo tinkami. Nustatyti klastotes nelengva, bet įmanoma, nes kiekvienas legalus aparatas turi identifikavimo kodą. Pagal jį Visuomenės sveikatos centro specialistai, susisiekę su kolegomis užsienyje, randa klastotes“, – aiškino šio centro Visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vadovė Asta Razmienė.

Dviem sostinės grožio salonams buvo uždrausta naudotis suklastotus saugos leidimus turinčiais impulsinės šviesos aparatais iš Kinijos. Tačiau tokių prietaisų gali būti daugiau, ir ne tik sostinėje – įtariama, kad šių grožio salonų savininkas juos galėjo platinti.

Neva stebuklingą prietaisą turėjo ir viena Kauno ponia, kuriai vyras verslininkas yra nupirkęs grožio saloną.

Neturėdama būtino išsilavinimo ji tuo prietaisu klientėms šalino riebalus. Neva tas prietaisas riebalus užšaldo, ląstelės žūsta ir po to pasišalina su limfa.

Po tokios riebalų šalinimo procedūros vienai kaunietei ant šlaunų liko gilių įdubų, kurias pašalinti galėtų tik plastikos chirurgai.

Taigi išleidusi nemažai pinigų ji turės vėl pakratyti piniginę.

Įstatymas – dar tiktai pakeliui

* Lietuvoje iki šiol nėra tiksliai nustatyta, kokias procedūras gali atlikti slaugytojo profesiją turintis grožio specialistas, o kokias – tik vizažisto kursus baigęs darbuotojas.

* Kosmetikų ir kosmetologų asociacija ne kartą kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl Grožio specialisto įstatymo kūrimo. Tačiau grožio kabinetų veiklą kuruoja Ūkio ministerija. Todėl raštai ilgai klaidžiojo tarp dviejų ministerijų, o juose nušviesta problema nesudomino nei Sveikatos apsaugos, nei Ūkio ministerijos valdininkų.

* Tiktai šiais metais speciali visuomeniniais pagrindais susirinkusi komisija ėmė kurti standartus, kuriais remiantis turėtų būti sukurtas Grožio specialisto įstatymas. Jis reglamentuos grožio salonų darbuotojų veiklą.

* Kol nėra Grožio specialisto įstatymo, vadovaujamasi Sveikatos apsaugos ministerijos išaiškinimu, kurį pernai gavo Kauno visuomenės sveikatos centras.

* Rašte nurodyta, kokių paslaugų negalima atlikti grožio salonuose. Pavyzdžiui, negalima atlikti tokių veido ir kūno procedūrų, kurioms būtina invazija į odą: tai mezoterapija, botulino, hialurono rūgšties injekcijos, taip pat elektrokoaguliacija.

* „Odos, odos priedų ir poodžio pažeidimų gydymas, taikant elektrokoaguliacijos ir krioterapijos (skystuoju azotu bei angliarūgštės sniegu) metodus, odos atsluoksniavimas, senėjančios odos ir hiperhidrolizės koregavimas konservatyviais ir invaziniais metodais, lazioterapija yra priskirtini gydytojo dermatovenerologo kompetencijai.

Paslaugas atlieka gydytojas dermatovenerologas, prireikus – su bendrosios praktikos slaugytoja. Paslaugos teikiamos asmens sveikatos priežiūros įstaigose, turinčiose licenciją“, – aiškinama ministerijos rašte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.