Per 20 metų – 10 kartų mažiau kūdikių mirčių

Kūdikių ir naujagimių sveikatos priežiūra šalyje per pastaruosius 20 metų ypač patobulėjo. Šiandien Lietuva, pagal kūdikių ir naujagimių mirtingumo rodiklius, praktiškai neatsilieka nuo labiausiai išsivysčiusių Vakarų Europos valstybių.

Vilniuje viešėjusi Šveicarijos ekonomikos reikalų valstybės sekretoriato vadovė Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch apžiūri naują medicinos įranga.<br>SAM nuotr.
Vilniuje viešėjusi Šveicarijos ekonomikos reikalų valstybės sekretoriato vadovė Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch apžiūri naują medicinos įranga.<br>SAM nuotr.
Šveicarijos ekonomikos reikalų valstybės sekretoriato vadovė Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch kartu su delegacija ir Sveikatos apsaugos viceministru Valentin Gavrilov bei Finansų viceministru Aloyzu Vitkausku lankėsi Vilniaus gimdymo namuose.<br>SAM nuotr.
Šveicarijos ekonomikos reikalų valstybės sekretoriato vadovė Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch kartu su delegacija ir Sveikatos apsaugos viceministru Valentin Gavrilov bei Finansų viceministru Aloyzu Vitkausku lankėsi Vilniaus gimdymo namuose.<br>SAM nuotr.
Naujagimis.<br>SAM nuotr.
Naujagimis.<br>SAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-06-22 10:00, atnaujinta 2017-10-29 23:31

Tik atkūrusi Nepriklausomybę Lietuva negalėjo pasigirti aukštais rodikliais beveik visose srityse. Pavyzdžiui, dar 1992 m. 1000-iui gimusių vaikų tekdavo 16,5 kūdikių mirčių, o 2014 m. tam pačiam gimusiųjų skaičiui teko jau tik 1,6 kūdikių mirtys. Panašus progresas matyti ir tarp vėlyvų ar ankstyvų naujagimių mirčių. Tais pačiais 1992 m. 1000-iui gimusiųjų teko 11,8 vėlyvos naujagimių mirtys ir 9,5 ankstyvos naujagimių mirtys. Praėjusių metų rodikliai kalba patys už save – 1000 gimusiųjų teko tik 0,5 vėlyvų naujagimių mirčių ir 1,2 ankstyvų naujagimių mirčių.

Šis progresas – vienas iš esminių tikslų, iškeltų Lietuvai pasirašant bendradarbiavimo sutartį su Šveicarija. Taip pat siekiama mažinti ekonominius ir socialinius skirtumus tarp Lietuvos ir labiau išsivysčiusių ES valstybių, tarp mūsų šalies miestų centrų ir regionų. Šveicarijos ir Lietuvos ilgamete partneryste siekiama gerinti nėščiosioms, gimdyvėms ir naujagimiams teikiamų paslaugų kokybę ir prieinamumą. „Man sunku pasakyti, su kokiomis didžiausiomis problemomis susidūrėte sveikatos sistemoje, tačiau buvo akivaizdu, kad jums reikia pokyčių naujagimių ir gimdymo sistemoje“, – pastebi Vilniuje viešėjusi Šveicarijos ekonomikos reikalų valstybės sekretoriato vadovė Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch.

2012–2017 m. vykdomoje Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programoje (sveikatos srityje) dalyvauja 27 Lietuvos ligoninės, teikiančios sveikatos priežiūros paslaugas nėščiosioms, gimdyvėms ir naujagimiams. Šiam penkerių metų laikotarpiui Šveicarija iš viso skyrė per 50 mln. eurų paramą. Visi šie pinigai skirti būtiniausiai ir moderniausiai ligoninių įrangai įsigyti, taip pat – medikų kvalifikacijai kelti bei ligoninių infrastruktūrai gerinti. Programos veiklos užtikrins, kad kvalifikuoto personalo ir modernios medicinos įrangos dėka, kiekviena nėščioji ir gimdyvė gautų kokybišką sveikatos priežiūrą ir kūdikiams būtų užtikrintas saugus pirmasis žingsnis į šį pasaulį. Lietuvos pasiekti rezultatai, pasak Šveicarijos ekonomikos reikalų valstybės sekretoriato vadovės Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch, rodo, kad bendradarbiavimas ir skiriama parama turi prasmę. „Iš tikrųjų nuostabu, kad čia, Vilniaus gimdymo namuose, viskas yra taip nauja, modernu ir švaru. Tikrai tikiu, kad besilaukiančios moterys nori čia atvykti ir gimdyti vaikus. Akivaizdu, kad partnerystė veikia. Netgi galiu pasakyti, kad veikia labai gerai. Labai džiugu, kad didėjanti parama turi vis didesnę įtaką gerinant sveikatos priežiūros sistemą Lietuvoje. Labai didžiuojuosi ir džiaugiuosi, kad Šveicarija gali prie to prisidėti“, – sako M.G.Ineichen-Fleisch.

Sveikatos apsaugos viceministras Valentin Gavrilov taip pat pastebi, kad geriausiai dvišalė partnerystė atsispindi būtent kūdikių ir naujagimių išgyvenimo rodikliuose. „Pats nuo 2004 m. turėjau galimybę matyti, kaip keitėsi Vilniaus gimdymo namai. Čia gimė visi trys mano vaikai. Ir kasmet sąlygos tikrai darėsi vis geresnės, o teikiamos paslaugos – vis geresnės kokybės. Pasiekti rezultatai, manau, leidžia geriau jaustis ne tik pacientams, bet ir ligoninės personalui. Juk gali jaustis daug užtikrinčiau, kai turi visas reikiamas sąlygas ir galimybes“, – sako viceministras V. Gavrilov.

Šiuo metu vykdoma Lietuvos ir Šveicarijos programa – anaiptol ne pirmoji parama mūsų valstybei. Bendradarbiavimą su Šveicarija Lietuva pradėjo dar 1994 m. Tuomet per penkerius bendros veiklos metus Šveicarija Lietuvos akušerijos sektoriui skyrė beveik 8 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.