Gera vaikų savijauta mokslo metais: misija įmanoma

Po vasaros atostogų į mokymo įstaigas grįžę vaikai dalijasi ryškiausiais prabėgusios vasaros prisiminimais, kelionių ir nuotykių įspūdžiais. Tačiau pasibaigus vasarai tėvams kyla naujų iššūkių – kaip užtikrinti gerą vaikų savijautą per visus mokslo metus, išvengti ligų ir pasirūpinti jų profilaktika.

Vaikų sveikata patariama apsirūpinti jau dabar.<br>123rf nuotr.
Vaikų sveikata patariama apsirūpinti jau dabar.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2015, 11:31 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 6:19 PM

Medikai ir vaistininkai pastebi, kad per mokslo metus vaikus kamuojančios sveikatos problemos skiriasi nuo vasarai būdingų sveikatos sutrikimų, o stiprinti imunitetą ir ruoštis peršalimo ligų sezonui pataria jau dabar.

Palankus metas imunitetui stiprinti

Rudens pradžia, anot „MediCA klinika“ gydytojos Raimondos Lukminės, ypač tinkamas metas vaikų imunitetui stiprinti: „Prasidėjus mokslo metams pagerėja sąlygos plisti užkrečiamoms ligoms. Nuolatinis vaikų buvimas didesniuose kolektyvuose padidina tiek virusinių, tiek infekcinių ligų susirgimus, todėl tėvams būtina pasirūpinti atsparumo šioms ligoms didinimu.

Rudens pradžioje – daugiausia galimybių vaikų organizmą stiprinti natūraliais vitaminais, gaunamais iš šviežių daržovių ar vaisių“.

Imunitetui stiprinti gydytoja taip pat rekomenduoja gerti ežiuolių, aviečių, ramunėlių, medetkų arbatą, ir nepamiršti kalcio svarbos vaikų organizmui.

Pasak gydytojos, vaikams vis dažniau pasireiškiantys alerginiai susirgimai taip pat susiję su nusilpusiu imunitetu: „Niekam ne paslaptis, kad alergijos – XXI a. rykštė, vaikams pasireiškianti dažniau nei suaugusiesiems.

Kai kurių maisto produktų netoleravimas, alerginė sloga, akių perštėjimas, alerginiu dermatitu pasireiškianti reakcija į vabzdžių įgėlimą – tai dažni vaikams pasireiškiantys simptomai. Vienas iš būdų švelninti reakcijas į alergenus – imuniteto stiprinimas“, – teigė R.Lukminė

„Camelia“ tinklo vaistininkas Arturas Nastaravičius sako pastebintis, kad rudens pradžioje padaugėja pacientų, besikreipiančių dėl imunitetui stiprinti skirtų preparatų: „Tėvų supratimas apie vaikų sveikatą, ligų profilaktiką ir imuniteto stiprinimą didėja.

Vis rečiau tenka aiškinti, kodėl prie tam tikrų gydymui skirtų vaistų, siekiant išvengti lydinčių simptomų, patartina vartoti gerąsias bakterijas, arba kodėl sergant peršalimu rekomenduojama vartoti ežiuolės preparatus.

Vis dažniau sulaukiame mamų, kurios pačios ieško vaistinių preparatų, arbatų bei kitų priemonių vaikų imunitetui stiprinti. Abiturientų tėvai jau nuo rugsėjo ima teirautis pagalbinių priemonių, padedančių mokytis, valdyti stresą ir gerinančių atmintį“, – pažymėjo vaistininkas.

Profilaktinis patikrinimas – gera prevencinė priemonė

Gydytojos R.Lukminės teigimu, dažniausi sveikatos sutrikimai, fiksuojami profilaktinių moksleivių tikrinimų metu, – regėjimo sutrikimai bei netaisyklinga laikysena.

„Dėl pasikeitusio gyvenimo būdo tarp paauglių pastebimai padaugėjo atvejų, kuomet skundžiamasi su griaučių (atramos) sistema susijusiais skausmais, dažniausiai – nugaros skausmu. Tai lemia daugybė priežasčių, tarp jų ir nugaros raumenų patempimas, ilgalaikė netaisyklinga stovėsena ar sėdėsena,“ – pastebi vaistininkas.

„Privalomas profilaktinis patikrinimas svarbus, nes kuo ankščiau pastebimos ir diagnozuojamos sveikatos problemos, tuo didesnė tikimybė užkirsti kelią ligos progresavimui. O kalbant apie dažniausiai pasitaikančių sveikatos problemų prevenciją, tai stebuklingų būdų nėra.

Svarbiausia visus metus užtikrinti subalansuotą mokyklinio amžiaus vaikų poilsio ir darbo režimą, skatinti fizinį aktyvumą, skirti pakankamai dėmesio pilnavertei mitybai bei higienos taisyklių paisymui,“ – reziumavo gydytoja R.Lukminė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.