Po Kražių įvykių grąžins priverstinį gydymą nuo alkoholizmo?

[[ge:lrytas:lrytas:221702]]

Svarstoma grąžinti priverstinį gydymą nuo alkoholizmo.<br>123rf nuotr.
Svarstoma grąžinti priverstinį gydymą nuo alkoholizmo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 6, 2015, 9:24 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 1:48 PM

„Reikia įvertinti, kas geriau pačiam žmogui ir šalia esantiems žmonėms, šeimoje, bendruomenėje. Manau, reikia pradėti labai rimtas diskusijas dėl priverstinio gydymo, tada mes galėtume galvoti ir apie medikamentų pilną kompensavimą. Man atrodo, kad tokias sąlygas mes turėtume ir galėtumėm savo gydymo įstaigose, ar specializuotuose, tai (gydyti nuo alkoholizmo) padaryti“, – penktadienį Lietuvos radijui sakė ministrė.

Ji sakė ketinanti siūlyti tokią iniciatyvą, tik pabrėžė, jog visuomenę turi pasiekti žinia, kad priverstinis gydymas nuo alkoholizmo būtų ne žmogaus teisių pažeidimas, o siekis jį išgelbėti. „Be abejo, mums reikia apsispręsti, nes tą argumentą, kad mes nepažeisime žmogaus teisių norėdami jį išgelbėti, turi išgirsti visi“, – į klausimą, ar teiks tokį siūlymą, atsakė R.Šalaševičiūtė.

Tuo tarpu vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis kelia klausimą, ar priverstinis gydymas nuo alkoholizmo, Lietuvoje taikytas sovietų okupacijos metais, būtų efektyvus, taip pat -suderinamas su tarptautiniais teisės aktais.

„Nesu medikas, bet, mano supratimu, priverstinis gydymas – kokį jis gali duoti efektą asmeniui, kuris nenori to daryti? Nesupranta, kad serga, nepripažįsta, kad serga, kokį tai duotų rezultatą? Galbūt medikai,specialistai pasakytų, kad tai įmanoma padaryti.

Tokią praktiką (priverstinio gydymo) prieš tris dešimtmečius turėjome, ir dabar ji yra kaimyninėse valstybėse į Rytus, tada visiškai neefektyvu buvo. Dabar gal yra kiti modeliai, kitos galimybės, bet kiek iš viešų diskusijų ir praktikos žinoma, pirmiausia sėkmės garantas yra tos ligos pripažinimas ir noras gydytis“, – kalbėjo S.Skvernelis.

„Taip pat yra teisinė aplinka, ar tai teisiškai įmanoma įvertinus ir Žmogaus teisių konvenciją, ir mūsų teisės aktus, ir gydymo sėkmė, Bet jei specialistai sako,kad įmanoma, tai yra priemonė, kurią reikia palaikyti“, – ministras kalbėdamas Lietuvos radijui pabrėžė, jog grąžinti priverstinį gydymą nuo alkoholizmo būtų galima bandyti, jei medikai patvirtintų, kad toks nesavanoriškas gydymas duotų efektą.

Šią savaitę nedidelį Žemaitijos miestelį sukrėtė tragedija, kai rastos keturios nužudytos keturias moteris. Moterų nužudymais įtariamas 57 metų anksčiau teistas gretimo kaimo gyventojas sulaikytas buvo toks girtas, kad pareigūnai įtariamojo net negalėjo apklausti.

Įtariama, kad keturias moteris Kražiuose nužudęs vyras jas apvogė, o pinigus išleido alkoholiui, ketvirtadienį pranešė ikiteisminį tyrimą dėl žmogžudysčių atliekantys teisėsaugininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.