Dėl vėžio ir širdies ligų išsitirti galėsite namuose

Jeigu moteris mano, jog gali lauktis – viskas labai paprasta! Dvidešimt pirmame amžiuje nereikia kamuotis nežinioje ir laukti kol pateksite pas gydytojus.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

www.86milijardai.lt

2016-07-18 11:34, atnaujinta 2017-05-18 13:31

Įprasta, jog norint sužinoti atsakymą pakanka nukeliauti į artimiausią vaistinę, nusipirkti nėštumo testą ir atlikti jį namuose. Tačiau, kodėl iki šiol nėra testo, kuriuo galime išsiaiškinti ar nesergame vėžiu, širdies ligomis ar pavojingomis infekcijomis?

Mokslininkai teigia, jog atsakymas yra aiškus: rezultatai priklausytų nuo bio žymenų lygio – specifinių ląstelių gaminamų baltymų būdingų tam tikrai ligai. Būtina išmatuoti šių baltymų kompleksiškumą, kas nėra taip jau paprasta.

Nėštumo testas yra puikus pavyzdys kai po pastojimo šlapime galima aptikti nėštumo hormonu dar vadinamą žmogaus chroniškuoju gonadotropinu (Hcg).

Vėžio ir širdies ligų testo sandara būtų panaši į nėštumo testo sandarą. Visgi, atliekant tokį testą, žmogaus kraujyje turėtų būti aptikti – baltymų bio žymenys. Siekiant sukurti testą, kuris identifikuotų tokias medžiagas atliekami sudėtingi laboratoriniai bandymai.

Klinikinė diagnostika įtakoja 70 procentų sveikatos priežiūros sistemos sprendimų. Dėka klinikinės diagnostikos tobulėjimo, pastebėtas gyvenimo trukmės ilgėjimas.

Diagnostiniai testai pateikia fiziologinę ir biocheminę informaciją apie žmogaus sveikatą. Jų dėka pacientams ir gydytojams suteikiama dagiau galimybių rasti greičiausią ir efektyviausią gydymo būdą.

Gyvename amžiuje kai daugelis negalėtų įsivaizduoti gyvenimo be nešiojamų kompiuterių ir išmaniųjų telefonų, tad kodėl negalėtume su savimi nešiotis ir „mini laboratorijos“.

Kuriant išmaniuosius telefonus bei kompiuteris buvo panaudota nemažai sudėtingų mechanizmų – baterija, tranzistorius, integruotos grandinės, programinė įranga ir t.t. Norint sukurti „nešiojamą laboratoriją“, kuri padėtų greičiau ir paprasčiau diagnozuoti ligas, taip pat reikalingi sudėtingi įrenginiai.

Decentralizuota diagnostika neįmanoma be specialios aparatūros, tačiau miniatiūrinių ligų diagnostikos testų kūrimas mokslininkams yra ypatingai sudėtinga užduotis.

Norint, kad testas atpažintų vėžines ląsteles, širdies ligas bei organizmui pavojingas infekcijas, reikalingi itin jautrūs sensoriai. Visgi, testų efektyvumas diagnozuojant tokias ligas kaip diabetas (gliukozės kiekio kraujyje stebėjimas), nėštumo testas, ŽIV jau senokai įrodytas. Lieka tikėtis, jog ateityje bus galima užkirsti kelią vėlyvam vėžio, širdies ligų ir infekcijų diagnozavimui.

Mokslininkai jau pristatė testo prototipą, ant kurio užlašinus kelis lašus kraujo bus galima diagnozuoti ne tik skirtingas vėžio formas, miokardo infarktą, bet ir sepsį.

Gera naujiena, jog tokio testo kaina bus prieinama beveik kiekvienam. Jis sudarytas iš pigių plastikinių juostelių, dar vadinamų mikrokapiliarine plėvele, bei išmaniuosiuose telefonuose ir planšetiniuose kompiuteriuose naudojamo skaitytuvo.

Kraujui sąveikaujant su mikrokapiliarais įvyksta sudėtingos cheminės reakcijos. Atsakymas matomas jau po 15 minučių. Ateityje kiekvienas galėsime pasinaudoti šia medicinos pažanga!The Conversation

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.