Europos Komisija skėlė antausį tabako gigantui

Europos Komisija (EK) galutinai patvirtino nebetęsianti bendradarbiavimo sutarties su tabako gigantu Philip Morris International (PMI).

Asociatyvi iliustracija.<br>SAM pav.
Asociatyvi iliustracija.<br>SAM pav.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2016, 8:17 AM, atnaujinta May 18, 2017, 9:42 AM

Sutartis buvo pasirašyta dar 2004 m. ir galioja iki 2016 liepos 9 d. Šis EK sprendimas patvirtina ES įsipareigojimą vadovautis Pasaulio sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvencijos nuostatomis, reikalaujančiomis apsaugoti sveikatos politikos sprendimų priėmimą nuo tabako pramonės interesų.

PMI siekė atnaujinti sutartį ir taip įtvirtinti pramonės sukurtos produktų stebėsenos sistemos Codentify įdiegimą ES. Tai neskaidri visiškai tabako pramonės kontroliuojama sistema, kurios trūkumai ir galimybės nebuvo nepriklausomai įvertinti.

Kol nebuvo žinomas galutinis EK sprendimas dėl bendradarbiavimo tęsinio, PMI stengėsi pasirašyti Codentify sistemos taikymo sutartis su kuo daugiau šalių narių. Tai naudota kaip papildoma spaudimo priemonė dėl sutarties pratęsimo. Tokią sutartį Lietuva pasirašė dar 2004 m.

Nors Europos Parlamentas kovo mėn. balsavo ir Europos Komisijai pateikė aiškią rezoliuciją raginančią nutraukti sutartį, galutinio EK sprendimo reikėjo laukti keturis mėnesius. Sprendimas paskelbtas likus vos kelioms dienoms iki sutarties galiojimo pabaigos.

„Kaip Europos Komisija apskritai gali svarstyti susitarimą su Philip Morris International, kai ši kompanija yra padavusi EK į teismą? Jokių sutarčių negali būti. Tai tas pats, kas miegoti su priešu.“ – svarstant sutarties atnaujinimo klausimą komentavo Tonio Borg, buvęs eurokomisaras sveikatos klausimais.

EK apsisprendimas atveria didesnes galimybes sutelkti jėgas kovoje su nelegalia prekyba tabako gaminiais, įgyvendinant Pasaulio sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvencijos protokolą dėl neteisėtos prekybos tabako gaminiais panaikinimo.

Šį Protokolą jau pasirašė ES narės Latvija, Prancūzija, Portugalija, Ispanija, Austrija, o birželio 7-ąją Europos Parlamentas pritarė už Protokolo ratifikavimui ES lygiu. Tai nediviprasmiškas siganalas šalims narėms nedelsti ir ratifikuoti Protokolą. Tikimės tokio sprendimo iš Seimo sulaukti šios rudens sesijos metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.