Australijoje per beprecedentį „audros astmos“ protrūkį mirė keturi žmonės

Australijoje per beprecedentį „audros astmos“ protrūkį mirė keturi žmonės, dar trys grumiasi su mirtimi, o vyriausybė ketvirtadienį tikrina reagavimo į iškvietimus procedūras, nes gelbėjimo tarnyboms buvo sunku susidoroti su užgriuvusiu darbu.

Australijoje per beprecedentį „audros astmos“ protrūkį mirė keturi žmonės.<br>123rf.com
Australijoje per beprecedentį „audros astmos“ protrūkį mirė keturi žmonės.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.inf

Nov 24, 2016, 9:33 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 6:10 AM

Pirmadienį kilus audrai, kuri sutapo su didele žiedadulkių koncentracija ore, į ligoninių priėmimo skyrius buvo atvežta maždaug 8 500 žmonių, daugiausia – Melburne, sakė Viktorijos valstijos sveikatos apsaugos ministrė Jill Hennessy (Džil Henesi). Dėl audros ir žiedadulkių susidariusios nepalankios sąlygos astma ir šienlige sergantiems žmonėms sukėlė kvėpavimo problemų.

„Kai žmonės mums skambino ir kvietė greitosios pagalbos automobilius – piko metu buvo po skambutį kas 4,5 sekundės – atrodė, kad 150 bombų sprogo ... vienoje Melburno miesto dalyje“, – transliuotojui „Australian Broadcasting Corporation“ sakė J.Hennessy.

Keturi mirę žmonės buvo nuo 18 iki 35 metų amžiaus, sakoma pranešimuose. Viktorijos sveikatos apsaugos departamentas pranešė, kad dar trys žmonės yra kritinės būklės. Be to, pradėtas patikrinimas aiškinantis, kaip geriau reaguoti į tokius neįprastus reiškinius ir su jais dorotis.

„Tai buvo precedento neturinčio masto sveikatos krizė“, – sakė J.Hennessy, kuri pridūrė, kad žmonės turėjo kvėpavimo ir širdies problemų.

„Iš 8 500 žmonių, pirmadienį ir antradienį atvežtų į priėmimo skyrius, buvo labai, labai daug (pacientų), jutusių širdies ir krūtinės skausmus“, – sakė pareigūnė.

Toks neįprastas reiškinys Australijoje iki šiol buvo užfiksuotas tik kelis kartus, sakė astma sergantiems žmonėms padedančio Viktorijos valstijos fondo vadovas Robinas Ouldas (Robinas Uldas).

„Kai svidrių žiedadulkės sudrėksta nuo (oro) drėgmės ar vandens, jos plyšta į daug mažų dalelių ir šios mažos dalelės gali praeiti nosies ertmę ir patekti į plaučius. Normaliai svidrių (žiedadulkės) būtų sulaikytos nosies ertmėje“, – naujienų agentūrai AFP sakė R.Ouldas.

„Kai jos patenka į plaučius, ten esantys alergenai sukelia astmos priepuolį ... Smulkius bronchus apima uždegimas, jie prisipildo gleivių, raumenys aplink juos įsitempia, ir žmonės negali kvėpuoti“, – sakė jis.

Pasak R.Ouldo, žmonės, kurie per minėtą audrą pasijuto blogai, serga astma, kurią sukelia svidrių – miglinių šeimos žolių – žiedadulkės, arba šienlige. Viktorijos valstijos sostinė Melburnas ypač neapsaugotas nuo „audros astmos“, nes parkuose ir žemės ūkio plotuose aplink miestą šios žolės auga labai gausiai, pridūrė jis.

Maždaug 10 proc. australų serga astma, o 80 proc. iš jų taip pat serga šienlige, nurodo tokiems ligoniams padedantis visos šalies fondas „Asthma Australia“. Iš beveik pustrečio tūkstančio po audros apklaustų asmenų, net 74 proc. asmenų patyrė astmos priepuolius. Trečdalis jų simptomus pajautė pirmą kartą.

18-metis Omar Moujalled mirė po to, kai astmos priepuolio metu sukniubo ant žemės ir jam nebeužteko jėgų pavartoti vaistų, kad bent kiek palengvintų jaučiamus simptomus. Dėl audros taip pat užgeso ir dvidešimtmetės Hope Carnevalli gyvybė. Mergina mirė artimųjų rankose po to, kai pralaukus 40 minučių greitoji taip ir neatvyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.