Vilnietė pasipiktino: tokios netvarkos poliklinikoje dar nemačiau!

Ketinimas apsilankyti pas vaikų oftalmologą Šeškinės poliklinikoje vilnietei Jurgitai apkarto. Bandydama užrašyti dukterį į profilaktinį patikrinimą (pasitikrinti regėjimo) moteris sulaukė pasiūlymo atvykti tik sausio mėnesį. Pasiūlyta ir  alternatyva – atvykti anksčiau, bet už paslaugą tektų susimokėti.

Ketinimas apsilankyti pas vaikų oftalmologą Šeškinės poliklinikoje vilnietei Jurgitai apkarto. Bandydama užrašyti dukterį į profilaktinį patikrinimą (pasitikrinti regėjimo) moteris sulaukė pasiūlymo atvykti tik sausio mėnesį.<br>lrytas.lt nuotr.
Ketinimas apsilankyti pas vaikų oftalmologą Šeškinės poliklinikoje vilnietei Jurgitai apkarto. Bandydama užrašyti dukterį į profilaktinį patikrinimą (pasitikrinti regėjimo) moteris sulaukė pasiūlymo atvykti tik sausio mėnesį.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2016, 5:25 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 5:05 AM

„Kodėl turėčiau mokėti už paslaugą vaikui, kuri mums priklauso iš PSDF lėšų? Kaip suprasti tai, kad dabar mokamų talonėlių – kiek nori, o visi apsidraudę privalomuoju sveikatos draudimu turi laukti eilėje, kurios sulauks tik po pusantro mėnesio? Tokios netvarkos poliklinikoje dar nemačiau!“ – su skundu į portalo lrytas.lt redakciją kreipėsi vilnietė.

Pasak moters, tokia situacija po ne vienų metų lankymosi pas specialistus šeimai susiklostė pirmą kartą. Moteris pridūrė, kad panaši situacija ir su kitais specialistais – prie kabinetų tuščia, o užrašymai Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis – tik kitąmet.

Palaukti teks

Susisiekus su Vilniaus Šeškinės poliklinika gautas paaiškinimas, kad ne būtinajai pagalbai skubos nėra, todėl eilėje teks palaukti.

„Norime atkreipti dėmesį, kad Lietuvos Respublikos teisės aktai asmens sveikatos priežiūros įstaigoms leidžia teikti tiek nemokamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kurios finansuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, tiek mokamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Mokamos gydytojų specialistų konsultacijos teikiamos vadovaujantis mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ir apmokėjimo tvarka.

Ji numato, kad už Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos įstaigų teikiamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, jei jos neatitinka būtinosios medicinos pagalbos kriterijų, apdraustieji moka, jei nori gauti paslaugą ne eilės tvarka, o asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikianti įstaiga turi galimybes suteikti daugiau paslaugų, nei numatyta sutartyje su teritorine ligonių kasa.   Poliklinika, įvertinusi sutartyje su teritorine ligonių kasa numatytą metinę sumą, nustato planinių specializuotų asmens sveikatos priežiūros paslaugų (gydytojų specialistų konsultacijų) kvotas ir sudaro šių konsultacijų teikimo grafiką, pagal kurį visos planinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos apdraustiems pacientams teikiamos nemokamai.

Atsižvelgdama į tai poliklinika yra apskaičiavusi, kad gali suteikti per mėnesį 1410 nemokamų (pirminių) gydytojo oftalmologo (įskaitant ir vaikų) konsultacijų. Jeigu pacientas pageidauja gydytojo specialisto konsultaciją gauti ne eilės tvarka arba be siuntimo, atsižvelgdama į minėtą teisinį reglamentavimą poliklinika turi galimybę suteikti 188 mokamas kvotą viršijančias gydytojo oftalmologo konsultacijas per mėnesį, kurios įstaigai nėra apmokamos iš PSDF lėšų.   Poliklinikoje gydytojai oftalmologai (teikiantys paslaugas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems) per mėnesį suteikia 1410 pirminių nemokamų konsultacijų, 570 pakartotinių nemokamų konsultacijų ir 660 nemokamų profilaktinių paslaugų.

Taigi iš viso per mėnesį poliklinikos gydytojai oftalmologai teikia 2640 nemokamų ir 188 mokamas paslaugas, tai sudaro tik 7,1 proc. visų paslaugų.

Atsižvelgiant į tai, iš PSDF lėšų apmokamai antro lygio gydytojo konsultacijai yra reikalingas gydytojo siuntimas“, – atsakyme portalui lrytas.lt rašė Šeškinės poliklinikos teisininkas Linas Juozulynas.

Interneto sistemoje ne viskas matyti

Teisininkas taip pat pažymėjo, kad poliklinikos tinklalapyje negalima užsiregistruoti į antro lygio gydytojo specialisto konsultaciją. Poliklinikoje į gydytojo specialisto konsultaciją, apmokamą iš PSDF lėšų, gali užregistruoti tik gydytojas arba poliklinikos registratorė, todėl registruojantis internetu sistema nepasiūlo nė vieno nemokamo vizito laiko.

„Artimiausiu metu planuojame patobulinti išankstinio registravimo internetu sistemą, kad joje būtų pacientams aiškiau ir suprantamiau pateikiama informacija apie tai, kad poliklinikoje į gydytojo specialisto konsultaciją, apmokamą iš PSDF lėšų, gali užregistruoti tik gydytojas arba poliklinikos registratorė“, – teigė L.Juozulynas.

Paslaugų suteikta mažiau

Vilniaus teritorinės ligonių kasos specialistų pasiteiravome, galbūt šiemet Šeškinės poliklinika gavo mažesnį finansavimą iš PSDF, o sumažinus sutarties apimtis metų pabaigoje vadinamųjų nemokamų talonėlių tiesiog neliko.

Administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Matikiūnaitė patikino, kad 2016 metų sutarties tarp VšĮ Šeškinės poliklinikos ir Vilniaus teritorinės ligonių kasos sąlygos dėl pacientams teikiamų paslaugų nepasikeitė, o, informacinės sistemos duomenimis, VšĮ Šeškinės poliklinika vaikų oftalmologo paslaugų 2016 metų sausio–spalio mėnesiais, palyginti su 2015 metų tuo pat laikotarpiu, suteikė mažiau. 

„Gydymo įstaigos skirtas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšas, už kurias pacientams nemokamai teikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, proporcingai paskirsto per visus metus pagal atskirus mėnesius, t.y. sudaro konsultacijų grafiką, kiek tam tikro specialisto konsultacijų suteiks kiekvieną dieną, ir pagal šį grafiką registruoja pacientus į eilę gauti nemokamas (apmokamas PSDF biudžeto lėšomis) paslaugas“, – atsakyme rašė specialistė.

Gali kreiptis ten, kur mažesnės eilės

Tiesa, specialistė rekomendavo kreiptis į kitą gydymo įstaigą arba į Vilniaus TLK ir susižinoti, kur mažiausios eilės.

„Apdraustasis su siuntimu į gydytojo specialisto konsultaciją nebūtinai turi kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje gydomas. Jis gali kreiptis į bet kurią gydymo įstaigą, sudariusią sutartį su jo teritorine ligonių kasa dėl gydytojo specialisto konsultacijų teikimo, kurioje jam šios paslaugos galėtų būti suteiktos tinkamiausiu būdu ir laiku.

Siuntimą į gydytojo specialisto konsultaciją gali išduoti šeimos gydytojas ar kitas gydytojas specialistas. Siunčiant pacientą į gydytojo specialisto konsultaciją užpildoma forma Nr. 027/a arba forma Nr. 028-1/a, arba laisvo pavyzdžio forma.

Siuntimas į gydytojo specialisto konsultaciją galioja 30 dienų, o siuntimo galiojimo laikas skaičiuojamas iki tos dienos, kai pacientas užregistruojamas į gydytojo specialisto priėmimą arba įregistruojamas į eilę asmens sveikatos priežiūros paslaugoms gauti.

Informaciją apie gydymo įstaigas, kurios yra sudariusios sutartis su Vilniaus teritorine ligonių kasa dėl gydytojų specialistų teikiamų paslaugų, apmokamų iš PSDF biudžeto lėšų, galima rasti Vilniaus teritorinės ligonių kasos interneto svetainėje (gydytojų specialistų teikiamos paslaugos → pasirinkti reikiamą).

Šioje nuorodoje taip pat rasite informaciją apie trumpiausią konsultacijų laukimo trukmę (dienomis). Taip pat informuojame, kad tais atvejais, kai asmens sveikatos priežiūros įstaiga neturi galimybės suteikti pacientui reikiamos sveikatos priežiūros paslaugos tuoj pat, pacientas turi būti registruojamas į eilę asmens sveikatos priežiūros paslaugų laukimo žurnale ir jam turi būti pasiūlyta greičiausiai galima paslaugos suteikimo data ir nurodomos bent 3 gydymo įstaigos, kuriose gydytojo specialisto konsultacijos galėtų būti suteiktos greičiau“, – rašė E.Matikiūnaitė.

Pasak jos, jeigu pacientas nori gauti paslaugą ne eilės tvarka, už ne eilės tvarka suteiktas paslaugas turi susimokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.