Piktybiškai nesprendžiama problema taps pasitikėjimo testu Aurelijui Verygai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad iki šiol vaistų kompensavimo problemos būdavo piktybiškai nesprendžiamos. Šalies vadovės teigimu, šis klausimas bus pasitikėjimo testu naujam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai.

Šalies vadovės teigimu, šis klausimas bus pasitikėjimo testu naujam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai.<br>Modesto Patašiaus nuotr.
Šalies vadovės teigimu, šis klausimas bus pasitikėjimo testu naujam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai.<br>Modesto Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2017-01-24 09:40, atnaujinta 2017-04-11 14:35

Antradienį tokią šalies vadovės poziciją žurnalistams perdavė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė po šalies vadovės susitikimo su ministru ir kontrolės institucijų atstovais.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kelia užduotį naujajam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai – padaryti tai, ko nepadarė jo pirmtakai – sutvarkyti konkurencines sąlygas ir užkirsti galimybes neskaidriems sandoriams perkant vaistus, taip sudarant galimybes mažėti jų kainoms. 

„Konkurencijos tarybos ir Valstybės kontrolės tyrimai byloja apie korupcijos ir neteisėto lobizmo apraiškas kompensuojamųjų vaistų rinkoje. Dėl neskaidrios kainodaros ir vaistų kompensavimo tvarkos už daugumą kompensuojamų vaistų tiek valstybė, tiek žmonės permoka“, – sakė Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė po šalies vadovės susitikimo su sveikatos apsaugos ministru, Konkurencijos tarybos ir Valstybės kontrolės atstovais. 

Pasak Prezidentės atstovės, tokia tvarka naudinga tik brangių vaistų gamintojams. Ligoniai priversti gydytis brangiais, tačiau neįnovatyviais vaistais, nes pigesni efektyvūs vaistai į Lietuvos rinką ir kompensuojamųjų vaistų sąrašus tiesiog neįleidžiami. 

„Kontroliuojančios institucijos dėl ydingo ir neskaidraus vaistų kompensavimo jau metų metus muša pavojaus varpus ir siūlo rekomendacijas, kaip tai pakeisti, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija piktybiškai ignoruoja šią problemą, nei vienas sveikatos apsaugos ministras nesiryžo reformuoti vaistų kompensavimo sistemos“, – šalies vadovės poziciją perdavė D. Ulbinaitė. 

Pasak jos, Prezidentės nuomone, tai yra nepateisinamas neveikimas, dėl kurio žmonėms neprieinami inovatyvūs ir dažnai gyvybiškai svarbūs vaistai. 

„Nors vaistams kompensuoti valstybė skiria kasmet vis daugiau, jau beveik ketvirtį milijardo eurų, kai kuriems, ir ypač onkologiniams, ligoniams reikalingi vaistai nekompensuojami, o tai reiškia, kad yra visai neprieinami“, – atkreipė dėmesį D. Ulbinaitė. 

Prezidentės teigimu, galimybių sumažinti vaistų kainas tikrai yra, reikia tik politinės valios: pirmiausia atnaujinti ir išskaidrinti vaistų komisijos, Farmacijos departamento ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo sudėtį ir veiklą. 

„Kai kurie veikėjai šiose už vaistų politiką atsakingose institucijose nesikeičia jau dešimtmečiais. Būtina nedelsiant įgyvendinti Konkurencijos tarybos ir Valstybės kontrolės rekomendacijas ir užtikrinti skaidrią vaistų kainodarą bei sąžiningą konkurenciją vaistų rinkoje“, – šalies vadovės poziciją perdavė D. Ulbinaitė. 

Pasak Prezidentės, vaistų rinkos išskaidrinimas ir kainų mažinimas yra pasitikėjimo testas naujajam sveikatos apsaugos ministrui, nes tai yra tiesioginės ministro atsakomybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business