Moters sveikatos būklė tapo iššūkiu medikams: dabar tai galima laikyti stebuklu

Viena moteris ligoninėje Kanadoje šešias dienas išgyveno be plaučių.<br>123rf nuotr.
Viena moteris ligoninėje Kanadoje šešias dienas išgyveno be plaučių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 26, 2017, 2:45 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 9:42 AM

Tada, panaudojant specialią techniką, be kita ko, širdies-plaučių aparatą, šešias dienas buvo palaikoma kanadietės gyvybė, o tuomet pacientei persodinti donoro plaučiai. Tokios procedūros iki šiol niekada nėra buvę. Apie šį atvejį rašo ir specializuotas žurnalas „The Journal of Thoracic Cardiovascular Surgery“.

Operacija buvo „drąsus žingsnis ir didelis iššūkis“, sakė vyriausiasis chirurgas Šafas Kešavji (Shaf Keshavjee). Tačiau esą reikėjo priimti sprendimą, nes moteris būtų mirusi. M. Benoit jau daug metų sirgo medžiagų apykaitos liga cistine fibroze. Be to, ją užpuolė plaučių uždegimas. Plaučiai nebūtų atsigavę, todėl vienintelė išeitis buvo plaučių transplantacija.

Tačiau tuo metu M. Benoit, kuri yra ištekėjusi ir turi mažą dukrelę, būklė nebuvo pakankamai stabili transplantacijai. Būklė stabilizavosi tik pašalinus uždegimo apimtus plaučius. Operacija truko 9 valandas, joje dalyvavo 13 gydytojų ir slaugytojų.

Uždegimo apimti plaučiai buvo kieti kaip futbolo kamuoliai, pasakojo chirurgas. Anot jo, buvo techniškai sudėtinga juo išimti. Praėjus vos kelioms valandoms po operacijos, moteris jau jautėsi geriau. Jos gyvybę palaikė daugybė aparatų. Po šešių dienų kanadietei buvo transplantuoti donoro plaučiai. Nuo tada jos būklė nuolat gerėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.