Turėtumėte atsikratyti vieno dažno įpročio, kuris žaloja sveikatą

Nors daugeliui sėdėjimas vieną koją užsikėlus ant kitos yra natūralus, turbūt ne vienas yra girdėjęs, kad tai – ne tik nenaudinga, bet ir gali būti kenksminga. Žinoma, tokie teiginiai nėra be pagrindo, tačiau jie tiksliai nenurodo, kokią žalą ši mėgstama poza daro jūsų bendrai sveikatai, rašė hellogiggles.com.

Bendrosios praktikos gydytoja Jennifer Wider patikino, kad nors ir gausu įrodymų, jog kojų sukryžiavimas gali pakenkti, svarbu mitus atskirti nuo realybės.<br>123rf nuotr.
Bendrosios praktikos gydytoja Jennifer Wider patikino, kad nors ir gausu įrodymų, jog kojų sukryžiavimas gali pakenkti, svarbu mitus atskirti nuo realybės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2017, 9:31 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 7:36 AM

Bendrosios praktikos gydytoja Jennifer Wider patikino, kad nors ir gausu įrodymų, jog kojų sukryžiavimas gali pakenkti, svarbu mitus atskirti nuo realybės.

1. Kojų sukryžiavimas nesukelia varikozinių venų

Vienas iš dažniausiai girdimų mitų yra tai, kad pastovus kojos užsikėlimas ant kitos gali sukelti varikozines venas. Visgi, mokslas šio teiginio taip ir nepagrindė, nors kol kas nėra iki galo aišku, kas iš viso sukelia tokį kraujagyslių susilpnėjimą.

Aišku tik tiek, kad genetika bei įvairūs veiksniai gali padidinti šią riziką. Pavyzdžiui, rūkymas, sėdimas ar stovimas darbas, didelis viršsvoris daro įtaką jų atsiradimui, tačiau nebūtinai yra pagrindinės priežastys.

Tai įrodo ir faktas, jog, nepaisant žalingų įpročių, kai kurie žmonės niekuomet nesiskundžia susilpnėjusiomis kraujagyslėmis, nors kitiems tai kelia didelių rūpesčių. Tik viena aišku – kojų kryžiavimas sėdint tam įtakos, laimei, nedaro.

2. Kojų kryžiavimas blogina laikyseną

Nors ir nesukelia varikozinių venų, tai nereiškia, kad toks sėdėjimas yra naudingas sveikatai. Priešingai, ši poza lemia sėdėjimą persikreipus, o tai skatina laikysenos problemų atsiradimą.

Tai taip pat daro įtaką klubų sąnariams, kurių silpninimas kenkia ir stuburui, o tai – bendrai sveikatai. Dėl nuolatinės blogos laikysenos gali atsirasti įvairūs stuburo skausmai, kurie yra ne tik nemalonūs, bet gali būti sunkiai gydomi bei smarkiai paveikti bendrą savijautą.

3. Gali sukelti trumpalaikius nemalonius pojūčius

Ilgai sėdint sukryžiavus kojas yra užspaudžiamos kraujagyslės ir nervai. Todėl nieko keisto, kad pakeitus pozą ima atrodyti, jog po galūnes „laksto skruzdėlės“ – taip nutinka dėl staiga atsistačiusios kraujotakos ir atpalaiduotų nervų.

Laimei, tai tik laikina būsena, kuri per porą minučių turėtų visiškai išnykti. Tačiau, verta būti atsargiems – kartais žmonės skuba ir nepagalvoję stojasi ant nutirpusios kojos. Dėl suprastėjusio jautrumo ant žemės pėda gali būti pastatyta netaisyklingai, o tai didina lūžių ar patempimų riziką.

Taigi, nors kojų kryžiavimas pavojaus gyvybei nekelia, verta atkreipti dėmesį ir į neigiamą šio sėdėjimo būdo pusę. Taip pat derėtų atkreipti dėmesį į tai, kokioje kėdėje yra sėdima, o turint progą – iš jos pakilti ir šiek tiek pasivaikščioti, kadangi buvimas vienoje pozoje bet kam gali sukelti nenorimą skausmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.