Blaivintojus priklijavo prie gėdos stulpo

Sveikatos apsaugos ministerija viešai išpeikė Panevėžio priklausomybės ligų centrą, tačiau paaiškinti, kodėl, nesiteikė. Ministerijos klerkai kone per mėnesį nesugebėjo atsakyti ir „Panevėžio krašto“ redakcijai.

Panevėžio priklausomybės ligų centro vadovė pastebėjo, kad kenčiantieji nuo priklausomybių ligų, ypač alkoholio vartojimo, vis sąmoningesni. Vis daugiau jų ieško pagalbos. Pacientų srautas ypač išaugo pernai.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Panevėžio priklausomybės ligų centro vadovė pastebėjo, kad kenčiantieji nuo priklausomybių ligų, ypač alkoholio vartojimo, vis sąmoningesni. Vis daugiau jų ieško pagalbos. Pacientų srautas ypač išaugo pernai.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Smalskienė, www.panskliautas.lt

Mar 15, 2017, 1:37 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 10:51 PM

Apkaltino lėšų parceliavimu

Panevėžio priklausomybės ligų centro direktorė Neringa Šinkūnienė žagtelėjo, Sveikatos apsaugos ministerijai sausį paviešinus informaciją, kad jos vadovaujamoje įstaigoje nepagrįstai išpūstas ūkio dalies darbuotojų aparatas.

Pagalbiniai darbuotojai – valytojai, elektrikai, sandėlininkai, šaltkalviai, santechnikai, kiemsargiai, maisto išdavėjai, santechnikai esą čia sudaro net 21 proc. visų įstaigos darbuotojų. Dėl to esą nebelieka vietos svarbiausiems tokio centro darbuotojams – gydytojams psichiatrams, slaugytojams, psichologams ir kitiems specialistams, nelieka lėšų jų atlyginimams didinti.

Ministerijos vadovybė Panevėžio ir kitus prie gėdos stulpo priklijuotus centrus paragino pertvarkyti įstaigų struktūras.

Nesupranta, iš kur skaičiai

N.Šinkūnienė teigė, kad tai netiesa. „Nežinau, iš kur ministerija ėmė tokią statistiką ir mus priskyrė prie neracionaliai lėšas naudojančių priklausomybės centrų?“ – stebėjosi vadovė.

Pasak jos, ministerijos nurodytų pagalbinių specialybių darbuotojai sudaro kelis procentus, o ūkiniais reikalais: lempučių keitimu, sugedusių kriauklių tvarkymu ir panašiai rūpinasi tik vienas darbuotojas.

Centro vadovė sakė, kad iš viso įstaigoje yra 29,5 etato, iš jų 3,5 yra gydytojų, 8,5 slaugytojų, 1,2 – socialinio darbuotojo, 1,25 – psichologo, 5 – sanitarų. Tiek pat etatų – 5 yra administracijoje.

Į vadinamąjį juodąjį sąrašą, be Panevėžio, pateko Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių priklausomybės ligų centrai, kuriuose, ministerijos duomenimis, ūkio dalies darbuotojai sudaro nuo 13 iki 25 proc. visų darbuotojų. Mažiausiai jų aptikta Kauno priklausomybės ligų centre – tik 9 procentai.

N.Šinkūnienė sako nežinanti, ką turėtų daryti. Direktorė, vos tik viešumoje pasirodžius tokiai informacijai, iš karto parašė paaiškinimą ministerijai, tačiau kol kas jokio atsakymo teigia negavusi.

Pernai įdarbino gydytoją

Panevėžio priklausomybės ligų centro vadovė pastebėjo, kad kenčiantieji nuo priklausomybių ligų, ypač alkoholio vartojimo, vis sąmoningesni. Vis daugiau jų ieško pagalbos. Pacientų srautas ypač išaugo pernai.

Pernai į centrą pirmą kartą kreipėsi 2268 gyventojai, tai 300 daugiau nei užpernai. Šių metų sausį pagalbos ieškojo 230 gyventojų, pernai per pirmąjį metų mėnesį – 176.

N.Šinkūnienės teigimu, nors kasmet pacientų daugėja maždaug 20 procentų, finansavimas jau 7 metus yra tas pats – metams įstaiga gauna 200–217 tūkst. eurų. Tačiau įstaiga užsidirba iš mokamų paslaugų, kurios sudaro maždaug penktadalį visų suteiktų paslaugų.

Nemokamai tiek stacionarinė, tiek ambulatorinė pagalba teikiama gyventojams, kurie atvyksta turėdami šeimos gydytojų ar psichiatrų siuntimus. Susimokėti už konsultacijas ir gydymą tenka neturintiems siuntimų, norintiems anonimiškai gydytis ligoniams.

Direktorė sakė, kad darbą stengiasi organizuoti taip, jog pacientams nereikėtų laukti ilgose eilėse. Šiuo metu ambulatoriniai pacientai priimami iš karto, tik užsiregistravę, o gydymo stacionare reikia palaukti nuo 2 dienų iki 2 savaičių.

Pernai centras įdarbino vieną naują gydytoją psichiatrę. Vadovė sakė, kad gydytojų algos jų įstaigoje nėra mažos. Vidutinis jų uždarbis neatskaičiavus mokesčių yra apie 1230 eurų. Slaugytojai uždirba gerokai mažiau – vidutiniškai 580–715 eurų „popieriuje“.

Ministerijos klerkai vilkino atsakymą, galop ir neatsakė

Sveikatos apsaugos ministerija situaciją dėl Panevėžio priklausomybės ligų centro sutiko pakomentuoti tik po trijų savaičių. Kantriai laukėme tiek laiko. Galop gavome atsakymą iš Ryšių su visuomene skyriaus, tačiau jame nebuvo nė žodžio apie Panevėžį. Nė į vieną mūsų klausimą nebuvo atsakyta.

Tik informuojama, kad numatoma reorganizuoti priklausomybės ligų centrus į vieną juridinį asmenį, kurio struktūroje numatoma įsteigti 5 filialus regionuose.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga neseniai viešai pareiškė, kad ateityje priklausomybė alkoholiui nebebus gydoma „torpedavimu“ ir „kodavimu“. Pasak ministro, jam, kaip psichiatrui, užsienyje būdavo gėda prieš kolegas, nes niekas nesuprasdavo, ką reiškia mūsų minėti gydymo metodai.

Tačiau kurių miestų centruose yra tokia, anot ministerijos, netvarka ir taikomi mokslu nepatvirtinti gydymo metodai, ministerijos atsakyme nutylėta.

„Panevėžio kraštui“ dar kartą primygtinai pasiteiravus apie situaciją Panevėžyje, ministerijos Ryšių su visuomene skyrius pažadėjo atsakyti, tačiau per prašomas tris dienas nesugebėjo to padaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.