Aurelijus Veryga pritarė medicininių kanapių įteisinimui

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako neprieštaraujantis medicininių kanapių įteisinimui, tačiau pabrėžia, kad kalbama apie tokių medžiagų naudojimą pacientams, o ne pramogai.

 Ministras pritarė įteisinimui.<br> J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr.
 Ministras pritarė įteisinimui.<br> J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2017, 1:53 PM

„Jei mes kalbame apie pacientus, o ne apie parūkymą parke, ir apie pagalbą žmonėms, kurie kenčia skausmą, galėtų išvengti skausmų, būtų kvaila būti prieš“, – penktadienį žurnalistams sakė A.Veryga.

„Tik nereikėtų šito supainioti su pramoginėmis kanapėmis ir šito legalizavimu. O visi būdai ir sprendiniai, kurie susiję su pagalba sergantiems žmonėms, yra tinkami, reikia ieškoti būdų (tam įteisinti), ir mes tikrai būtume nusiteikę tų kelių ieškot“, – pabrėžė ministras.

Tačiau A.Veryga sakė kol kas negalintis pasakyti, koks būtų medicininių kanapių legalizavimo procesas. Anot jo, reikia įvertinti šiuo keliu jau pasukusių šalių praktiką. Taip pat jis pažymėjo, kad narkotiniai preparatai ir dabar naudojami medicinoje, jų apskaita – itin griežta.

„Medicinoje narkotinių medžiagų yra ir jie dabar naudojami. Opiatai yra naudojami daugelį metų, bet niekas jų nepardavinėja pramogai ir naudojami žmonėms, kurie kenčia skausmą. Morfijaus vaistinėje nenusipirksite, tai labai griežtai apskaitoma, prižiūrima, ir net receptai tokioms medžiagoms yra specialūs. Šiuo atveju, manau, kažkas panašaus būtų“, – kalbėjo ministras.

Seime penktadienį nuskambėjo siūlymas pradėti diskusiją dėl medicininių kanapių įteisinimo gydant onkologinius ligonius. Konservatoriai Mykolas Majauskas ir Irena Degutienė per spaudos konferenciją pranešė, kad kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą dėl galimybės peržiūrėti narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus dėl medicininių kanapių įteisinimo itin sunkių ligonių gydymui.

Ministras sakė kreipimosi kol kas nematęs, todėl negalintis komentuoti, ar atsižvelgs į konservatorių siūlymą ir kada tai galėtų būti padaryta.

Nacionalinio vėžio instituto vadovas Feliksas Jankevičius per spaudos konferenciją pažymėjo, kad medicininių kanapių vartojimas legalizuotas daugelyje šalių, „medicininių kanabinoidų naudojimą palaimino ir Europos vaistų komisija“.

„Jie pakankamai sėkmingai naudojami kovojant su chroniniu skausmu onkologijoje, nuotaikos svyravimais, apetito problemomis. Jie pasižymi mažesniu toksiškumu ir tikrai galėtų būti alternatyvi gydymo forma“, – sakė F.Jankevičius.

M.Majauskas pateikė informaciją, kad medicininėmis kanapėmis gydomi onkologiniai ligoniai, sergantieji išsėtine skleroze, sunkiomis epilepsijos formomis, ŽIV/AIDS, kenčiantys nuo chroniškų skausmų.

Anot parlamentaro, 2001 metais pirmoji medicininių kanapių vartojimą įteisino Portugalija, vėliau – Nyderlandai, Suomija, Slovėnija, Čekija, Ispanija. Šiemet medicinines kanapes įteisino Vokietija, Graikija ir Lenkija.

Lietuvoje medicininės kanapės neatskiriamos nuo rekreacinių ir yra draudžiamos pagal Farmacijos įstatymą. Jame nurodoma, kad medicininiais tikslais naudoti galima tik Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašų antrame sąraše esančias medžiagas. Sąrašus tvirtina sveikatos apsaugos ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?