Po tragedija pasibaigusio gimdymo Šiauliuose – medikės perspėjimas

Vos prieš savaitę Lietuvą apskriejusi žinia apie pagimdžiusią dvylikos metų mergaitę sukrėtė ne vieną. Tačiau neeilinių gimdymų sąrašą papildė dar vienas, deja, itin skaudžiai pasibaigęs atvejis.

 Namuose pasiryžusios gimdyti moterys dažnai neįvertina rizikos.<br> „123rf.com“ nuotr.
 Namuose pasiryžusios gimdyti moterys dažnai neįvertina rizikos.<br> „123rf.com“ nuotr.
 Namuose pasiryžusios gimdyti moterys dažnai neįvertina rizikos.<br> „123rf.com“ nuotr.
 Namuose pasiryžusios gimdyti moterys dažnai neįvertina rizikos.<br> „123rf.com“ nuotr.
 Namuose pasiryžusios gimdyti moterys dažnai neįvertina rizikos.<br> „123rf.com“ nuotr.
 Namuose pasiryžusios gimdyti moterys dažnai neįvertina rizikos.<br> „123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-03-06 19:52, atnaujinta 2018-03-07 00:00

Ankstų sekmadienio rytą Šiaulių policija gavo pranešimą, kad namuose gimdžiusi 1995 m. gimusi mergina pagimdė negyvą berniuką. Kaip pranešė Policijos departamentas, pranešimas apie incidentą buvo gautas 5 val. 46 min.

Mergina paguldyta į ligoninę. Įvykio aplinkybės tiriamos ir neaišku, ar gimdymas buvo pirmalaikis, ar naujagimis mirė prieš gimdymą, ar jo metu. 

Gimdymas namuose – dviguba rizika

Kol kas gimdymas namuose Lietuvoje nėra draudžiamas, bet nėra ir apibrėžtas įstatymu. Susisiekus su Lietuvos akušerių- ginekologų draugijos prezidente profesore Diana Ramašauskaite paaiškėjo, kad toks reglamentavimas yra būtinas, mat namie gimdžiusios moterys stipriai rizikuoja.

„Tos, kurios pasirenka gimdyti namuose, yra neprižiūrimos gydytojo profesionalo. Kol kas akušeriai-ginekologai to daryti negali, nes jie teisėtai dirba tik gydymo įstaigoje, išskyrus atvejus, kai prireikia skubios pagalbos.

Taigi į namus vyksta dulos, pribuvėjos, kurios nors ir turi tam tikrą patirtį stebėdamos gimdymus, neturi realios galios padėti ištikus nelaimei. Kilus komplikacijoms yra būtinas gydytojų įsikišimas. Tai viena.

Kita – net ir įteisinus akušerių teikiamą pagalbą namuose, bijoma, kad Lietuvos moterys yra nelinkusios įsiklausyti į gydytojų rekomendacijas esant didelės rizikos nėštumui. Jos vis tiek savavaliauja, nors net ir ligoninėje turėtų būti prižiūrimos tik gydytojo ginekologo, o ne akušerio.

Šiandien akušerės gali prižiūrėti mažos rizikos gimdyves ligoninėse. Tai leidžia manyti, kad jos galėtų prižiūrėti ir mažos rizikos gimdymus namuose.

Labai svarbu mokėti atpažinti ir kilusias komplikacijas. Tai vaisiaus būklės pablogėjimas, neprogresuojantis gimdymas ir didelis kraujavimas po gimdymo ar bloga naujagimio būklė.

Tada namų aplinkoje gimdžiusios moterys  perkeliamos į ligoninę toliau stebėti“, – kalbėjo profesorė.

Didesnis pavojus kyla namuose gimsiančiam kūdikiui. Užsienyje atlikti didelės apimties klinikiniai tyrimai rodo, kad itin reikšmingų skirtumų tarp motinos būklės ligoninėje ir namuose nematyti. Tačiau kalbant apie naujagimius situacija priešinga.

„Žvelgiant į tyrimų rezultatus matyti, kad namuose gimsta blogesnės būklės naujagimiai. Dažniausios komplikacijos yra hipoksija (pridusimas) dėl apie kaklą apsivyniojusios virkštelės, užsitęsusio gimdymo.

Taip pat registruojami didesni gimdoje žuvusių kūdikių skaičiai.

Įdomu tai, kad gimdymo namuose šalininkai visada pabrėžia naujausių užsienio tyrimų duomenis ir teigia, kad gimdymas namuose yra ne toks ir pavojingas. Tačiau pamirštama, kad visi šie tyrimai atliekami su specialisto priežiūra. 

Niekas tiksliai negali pasakyti, kokia baigtis yra tų, kurios viską pasirenka daryti pačios“, – kalbėjo D.Ramašauskaitė.

Tikslūs skaičiai nežinomi 

Portalui lrytas.lt Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akušerijos-ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Jolanta Nadišauskienė anksčiau yra sakiusi, kad nėra aišku, kokie yra tikri namuose planuojančių gimdyti moterų skaičiai.

„Kiekvieną moterį dar iki gimdymo kviečiame į ligoninę apžiūrėti palatos, kad vėliau nesijaustų nejaukiai gimdydama. Vis dėlto kai kurios nesileidžia įkalbamos. To priežasčių yra ne viena.

Negalėčiau pasakyti, kad jos daro tai dėl neišmanymo. Paprastai gimdyti namuose nusprendžia išsilavinusios, už save atsakingos moterys, bet turinčios daug pastabų medikams. Jos nepatenkintos tuo, kaip mes dirbame.

Taip pat sunku pasakyti, kokie tikslūs namuose gimdyti nusprendusių moterų skaičiai. Žinome tiek, kad moteriai atvykus į ligoninę, kai jau prasidėjęs gimdymas, nepuolame jų tardyti, kokie buvo ketinimai – ar planavo gimdyti namuose, ar tiesiog per vėlai reagavo. Tokių atvejų buvo ir bus“, – sakė R.Nadišauskienė. 

Tam pritarė ir prof. D.Ramašauskaitė.

„Šiandien ES daugiausia namuose gimdančių moterų yra registruojama Olandijoje, bet ir ten jų mažėja: prieš dešimt metų buvo registruojami net 25 proc. visų gimdyvių, o šiandien 18,5–19 proc.

Baltijos ir Skandinavijos šalyse šis skaičius yra maždaug iki 1 proc., bet tiksliai pasakyti sunku, mat į statistiką įtraukiamos tik apie savo ketinimus pranešusios, savivale neužsimančios moterys.

Tačiau Lietuva kol kas tikrai neturi lygintis su Olandija – pastarojoje valstybėje gimdymas namuose kartais primena ligoninės palatą. Ten į namus atvyksta visa medikų komanda, atsivežama aparatūra, didelės rizikos gimdyvėms griežtai draudžiama gimdyti ne ligoninėje“, – aiškino profesorė.

Namuose jaučiasi jaukiau

Viena priežasčių, kodėl moterys renkasi gimdymą namuose, – jos trokšta jaukumo, komforto ir vengia baltų ligoninės sienų.

„Žmonių noras, kad vaikas išvystų pasaulį namuose, yra puikiai suprantamas, juk artima aplinka yra daug priimtinesnė nei ligoninės palata.

Žinoma, taip pat yra būtina užtikrinti mamos bei naujagimio saugumą, šiuo atveju tai yra svarbiausias prioritetas. Todėl svarstoma gimdymus namuose leisti tik su ligoninėje ar kitoje gydymo įstaigoje dirbačio akušerio priežiūra“, – prieš pusmetį teigė A.Veryga.

Gimdymo namuose šalininkai jo įteisinimo siekia argumentuodami, kad moteris psichologiškai ramiau jaučiasi gimdydama namuose, šeimos aplinkoje. Darbo grupė buvo sudaryta pernai metų vasarį, reaguojant į teismų nagrinėjamą atgarsio sulaukusią bylą dėl gimdymų namuose.

Deja, dauguma idėjų taip ir liko idėjomis, nes šiandien aiškaus įstatymo vis dar nėra priimta.

Sulaukė teisėsaugos dėmesio

Portalas lrytas.lt primena, kad 2016-ų metų pabaigoje Vilniaus apylinkės teismas išteisino gimdyvėms namuose padėjusią pribuvėją Jurgitą Ingą Švedienę, tačiau bendrosios praktikos gydytojos išsilavinimą turinti Dalia Jakaitė pripažinta kalta dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla.

Šį sprendimą aukštesnės instancijos teismui apskundė prokurorai, prašydami nuteisti J.I.Švedienę 6 mėnesiais laisvės apribojimo bausmę atidedant metams, apeliacinį skundą teismui pateikė ir D.Jakaitė – bylą šiuo metu nagrinėja Vilniaus apygardos teismas.

Moterų veikla teisėtvarkos pareigūnai susidomėjo, kai 2011 metais birželį Vilniaus apskrityje mirė namuose pagimdytas naujagimis. Aiškinantis jo mirties aplinkybes, kilo įtarimų dėl gimdyvei padėjusių asmenų veiklos legalumo.

Įtariama, kad viena moterų priimdavo namuose gimdančių moterų naujagimius, o kita juos apžiūrėdavo ir išrašydavo gimimą patvirtinančias pažymas. D.Jakaitė sakė apžiūrėdavusi tik naujagimius, gimdymų nepriimdavo. Moteris teigė iš gimdyvių gavusi dovanų medaus, vaisių.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta daugybė gimdymo namuose atvejų, per kuriuos pribuvėjos darbą esą atlikdavo J.I.Švedienė, o vėliau apie kūdikių gimimą pažymas išrašydavo ir juos apžiūrėdavo D.Jakaitė.

Prokuratūros duomenimis, ne visuomet gimdymas namų sąlygomis baigdavosi laimingai – būta ir tragiškų baigčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.