Seimas rengia dar vieną draudimą: šįsyk – moterims

Kai Seimo narių balsų dauguma mandatas neatimamas iš žmogaus, kuris Konstitucinio Teismo pripažįstamas kone tėvynės išdaviku, tikėtis iš tokio Seimo gali bet ko. Ir gali būti, kad naujos staigmenos ilgai laukti neteks.

Abortų draudimais Lietuva aplenktų net konservatyviąją Lenkiją.<br>123rf ir J.Stacevičiaus nuotr.
Abortų draudimais Lietuva aplenktų net konservatyviąją Lenkiją.<br>123rf ir J.Stacevičiaus nuotr.
A.Širinskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Širinskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Z.Jedinskij.<br>T.Bauro nuotr.
Z.Jedinskij.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos ryto” televizija

Mar 19, 2018, 7:05 PM, atnaujinta Mar 21, 2018, 7:00 AM

Seimo lenkų frakcija stumia įstatymą uždrausti moteriai rinktis – gimdyti ar nutraukti nėštumą. Tokį draudimą bandoma prastumti nuo 2007 metų, bet šį kartą įstatymo rengėjams gali ir pavykti. Ką jau ką, o draudimus šis Seimas mėgsta, juo labiau, kad startą politikoje Seimo valdantieji pradėjo nuo bandymų apriboti pagalbinį apvaisinimą.

Abortus draudžiančios įstatymo pataisos šiuo metu svarstomos Seimo Žmogaus teisių komitete, o sulaukus paskutinės išvados turėtų būti teikiamos svarstyti Seimui.

Griežčiau net už Lenkiją

Šį kartą dorovės sergėtojai nutarė pralenkti net ir konservatyvumu garsėjančią Lenkiją, ten bent jau galima rinktis – gimdyti ar ne sunkią patologiją turintį kūdikį. O už Lietuvos moteris sprendimą iš anksto nori priimti Seimo šventeivos.

Įstatymo skeptikai baiminasi, kad ir šį kartą bus bus numota ranka į Konstitucinio Teismo išaiškinimus dėl žmogaus teisių pažeidimo, ir moterys gimdyti turės priverstine tvarka.

Kai valdžia nuolat kalba apie tragiškai mažėjantį gimstamumą, gali būti, kad uždraudus abortus tikimasi pagausinti nykstančią ir išsilakstyti baigiančią tautą. Įstatymo rengėjai sako: uždraudėme vaikus mušti, kodėl negalime uždrausti abortų.

„Mano įsitikinimu, valstybės reikalas yra spręsti tokius klausimus. Tai yra valstybės pareiga“, – „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „24/7” teigė įstatymo projektą pateikęs Seimo narys Zbignev Jedinskij.

Seime patyliukais kelią į dienos šviesą skinasi abortą draudžiančio įstatymo pataisa. Praėjusių metų rudenį patyliukais jau įvyko klausymai Žmogaus teisių komitete. Išvados paprašyta pateikti Jungtinių Tautų Moterų diskriminacijos panaikinimo komiteto.

Filmuoja graudžias istorijas

Tarptautinio komiteto išvada, tikėtina, bus neigiama, bet įstatymo iniciatoriai nelaukę išvadų kolegas graudina verkiančių moterų istorijomis. Graudžių moterų istorijas parinko ir nufilmavo Agnės Širinskienės padėjėjos Seime atstovaujama organizacija.

Valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis apie naujus planuojamus draudimus sako dar neturįs nuomonės. Tuo tarpu įstatymo skeptikai siūlo pasižiūrėti į abortus draudžiančių šalių patirtį. Airijoje šį pavasarį rengiamas referendumas dėl abortų legalizavimo. Ten, kaip ir numatyta lietuviškame teisės projekte, abortą galima atlikti, jeigu tai kenkia gimdyvės sveikatai, bet dėl galimo persekiojimo tai daryti vengiama.

„Nežiūrint, kad yra dvi sąlygos, Airijoje niekas į jas neatsižvelgia. Prieš 5 metus moteris mirė ligoninėje, nes jai nenutraukė nėštumo. Gydytojai pasakė, kad negali eiti prieš įstatymą: jūsų vaisius gyvas, mes girdime širdies plakimą ir negalime nutraukti nėštumo. Kai ji pradėjo merdėti, nėštumą nutraukė, bet buvo per vėlu. Tada ji mirė ir vaisius žuvo. Žmonės išėjo į gatves, kad tai daugiau nepasikartotų“, – pasakojo Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos vadovė Esmeralda Kuliešytė.

Bandymai uždrausti abortus registruojami jau nuo 2007-ųjų. Skirtumas tik tas, kad dabar Teisės ir teisėtvarkos komitetui vadovauja A.Širinskienė. Bet ji tikino, kad nieko nežino apie naujus bandymus imtis draudimų iš naujo. O įstatymo rengėjai dengiasi religiniais argumentais ir Dievu.

„Jį paruošė, be abejonės, A.Širinskienė su savo kompanija. Ji galvoja, kad jai Dievas įšnekėjo į ausį, nors man Dievas į ausį šneka kitaip. Tai kuris Dievas dabar teisesnis: Širinskienės ar Klimo?“, – teigė ginekologas, medicinos mokslų daktaras Vytautas Klimas.

O moterų nuomonės niekas neklausia. Sprendimo teisę pasilieka įstatymo rengėjai – aborto daryti negalima.

„Mūsų įstatymas skiriasi, kad nėra numatyta atsakomybė moteriai. Atsakomybė numatyta gydytojui arba asmeniui, kuris ne įstatymo numatyta tvarka atliks nėštumo nutraukimo operaciją“, – aiškino Z.Jedinskij.

Atliks užsienyje arba nelegaliai

Draudimas vykti į kitą šalį darytis aborto įstatyme nenumatytas. Kas turės pinigų, problemų neturės, bet kam pinigų stinga, tuomet bus ašarų pakalnė.

„Tik galiu pasakyti, kad abortų uždraudimas neturi nieko bendro su abortais. Neįmanoma iš viso uždrausti abortų. Vadinasi, abortai bus išstumti arba į užsienį, kas žymiai brangiau kainuos, arba į pogrindį – ten ir kainuos, ir keliama didesnė rizika sveikatai. Seimas gali uždrausti tik abortus, atliekamus klinikose, kitų vietų jie nevaldo“, – teigė V.Klimas.

Įstatymo rengėjai sako vykdantys kone Dievo valią ir bažnyčios mokymą.

„Bažnyčia palaiko mūsų įstatymą, bažnyčia ir tikintieji yra mūsų visuomenės dalis. Kodėl mes neturim atsiklausti jų nuomonės? Bet mūsų nuomonė sutampa. Prieš šį įstatymą yra daug judėjimų, kurie prieštarauja įstatymui, bet tai visuomenės dalis, ir jie turi teisę pasisakyti. Aš arkivyskupijoje nebuvau nė karto, bet esu tikintysis ir mano pažiūroms šitas įstatymas neprieštarauja“, – sakė įstatymo projektą pateikęs Z.Jedinskij.

Tačiau įstatymui prieštaraujantys mano, kad bažnyčios palaikomus projektus stumiantys politikai tik bando manipuliuoti rinkėjais.

„Aukščiausiuoju tiki ne visi žmonės, o, žvelgiant į statistiką, jei Lietuvoje 80 proc. yra katalikų, neabejotinai ir tarp jų yra žmonių, kurie ryžtasi nutraukti nėštumą. Tai tam tikras manipuliavimas religija, norint vėl sukelti kažkokią kaltę. Vėl pasakymai, kad mes norime kontroliuoti jūsų kūnus, ir vienintelė tavo kaip moters vertė yra kaip inkubatoriaus, kuris gali išnešioti kažką kitą, bet pati savaime tu nelabai esi vertinga ir reikalinga šiame pasaulyje. Mes už tave visais atvejais nuspręsime, ką turi daryti, kiek daryti. Gal dar nurodykime, kiek kartų reiktų pagimdyti vienai moteriai, kad būtų pridėtinė vertė“, – įstatymo projektu piktinosi Žmogaus teisių centro vadovė Birutė Sabatauskaitė.

Vers gimdyti net su patologija

Įstatymu ruošiamasi uždrausti abortą, net jeigu moters įsčiose užgimęs vaisius turi didelę patologiją. Toks draudimas negalioja net konservatyvia laikomoje Lenkijoje.

„Žvelgiant į patį nėštumo nutraukimą, reiktų po truputį atsisakyti stigmos ir kaltinimo, naudojamų žodžių: žudikas, nutrauki gyvybę. Mes kalbame apie visuomenės susitarimą, kai galime nutraukti nėštumą iki 12 savaičių. Kai kurie gydytojai sako, kad kūdikiui nėra net galimybių išgyventi gimus. Tai mes priverčiame žmogų susiformuoti emocinį ryšį ir vėliau priverčiame kęsti kančias, nes kūdikis net neišgyvena“, – sakė B.Sabatauskaitė.

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos vadovė ruošiamą įstatymą vertina dar griežčiau: jo esmė, kad moterys neturėtų pasirinkimo.

„Jeigu būtų toks įstatymas, moteris turėtų išnešioti ir gimdyti negyvą vaikelį. Šio įstatymo esmė – moterys neturėtų pasirinkimo. Jeigu įstatymas bus priimtas, bus įteisinta reprodukcinė prievarta gimdyti. Jos bus priverstos gimdyti ir negalės pasirinkti kitaip“, – teigė E.Kuliešytė.

Numato dvi išimtis

Lenkų rinkimų akcija skaičiuoja, kad šį kartą draudimą įgyvendinti pavyks. O jeigu ir nepavyks, įstatymo kritikai teigia, kad dividendų toks siūlymas vis tiek duos – tokia jautri tema sulauks žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio, o tuo pačiu apie save primins įstatymą teikiantys politikai.

Įstatymo rengėjai iš viso numatė dvi išimtis, kada nėštumo nutraukimas galimas: jeigu nėštumas kelia pavojų moters sveikatai ir kai yra įtarimas, kad moteris buvo išprievartauta. Tačiau kitų šalių patirtis rodo, kad tokios išlygos medicininės paslaugos negarantuoja.

„Jeigu bus išprievartauta nepilnametė, kuri nedrįs pasakyti savo artimiausiems žmonėms, tai tuo atveju yra jos žodis prieš kažkieno kito žodį. Bet kuriuo atveju pagrįstas įtarimas pagal įstatymą reikštų, kad reikalingas ikiteisminis tyrimas. Visi suprantam, kad dėl daugybės seksualinio smurto, prievartos atvejų tyrimai net nepradedami, apskritai nebūtinai pasiekia teisėsaugą“, – teigė B.Sabatauskaitė.

Net bažnyčios atstovai Seime pripažino, kad geriausia kova su abortais – lytinis švietimas ir tinkama kontracepcija. Tačiau įstatymo rengėjai dėl kontracepcijos prieinamumo jokių pataisų neteikia.

„Žmonės, kurie draudžia abortus, kovoja ir prieš efektyvią kontracepciją, jaunimo lytinį auklėjimą. Tai reiškia, kad iš vienos pusės moterims nesuteikiama galimybė patikimai apsisaugoti, planuoti, o taip pat sunkinamas abortų prieinamumas“, – teigė ginekologas V.Klimas.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto pateiktais duomenimis, nutraukiamų nėštumų skaičius Lietuvoje kasmet nuosekliai mažėja – nuo 1991 m. sumažėjo beveik 7 kartus.

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą