Kaip svaigulį sukeliančiais vaistais susidomėjo slaptosios tarnybos

Priklausomybės ligos vystėsi kartu su medicinos pažanga, gydytojų ir pacientų tikėjimu stebuklais. Iš dešimties medikamentų, tapusių narkotikais, kuriais pasaulyje dažniausiai piktnaudžiaujama, garbingą vietą užima diacetilmorfinas. Tai patentuoto medikamento heroino pavadinimas. Buvo tikimasi, kad heroinas padės kovoti su to amžiaus rykšte – morfinizmu. Tačiau ši viltis buvo apgaulinga.

 Kai kurių medikamentų atradimo istorija yra verta detektyvo plunksnos.<br> 123rf nuotr.
 Kai kurių medikamentų atradimo istorija yra verta detektyvo plunksnos.<br> 123rf nuotr.
 LR archyvo nuotr.
 LR archyvo nuotr.
R.Badaras priminė, kad  heroino išradėjai šventai tikėjo - šis medikamentas padės kovoti su to amžiaus rykšte morfinizmu.<br> LR archyvo nutor.
R.Badaras priminė, kad  heroino išradėjai šventai tikėjo - šis medikamentas padės kovoti su to amžiaus rykšte morfinizmu.<br> LR archyvo nutor.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 23, 2018, 9:49 PM

1906 metais heroiną patentavo vokiečių bendrovė „Bayer“. Tai buvo padaryta vos po kelių savaičių, kai buvo patentuotas garsusis aspirinas.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras knygoje „Toksikologo užrašai“ pasakoja, kodėl daug žmonių negali ištverti nė dienos be cheminių medžiagų vartojimo.

Jei visuomenė jaučia poreikį malšinti stresą, nervinę įtampą, prastą nuotaiką, nemigą cheminėmis medžiagomis, yra didelė tikimybė, kad šiame apsinuodijimų sąraše atsidurs ir vaistai. Kai kurių medikamentų atradimo istorija yra verta detektyvo plunksnos.

Pateikiame ištrauką iš knygos „Toksikologo užrašai“:

„Kodėl diacetilmorfinui buvo sugalvotas toks pavadinimas? Tai – opioidas. Buvo tikimasi, kad heroinas padės kovoti su to amžiaus rykšte – morfinizmu. Morfinas, taip pat gaminamas iš opijaus, buvo sukurtas kaip vaistas nuo nemigos. Daugelį žmonių tai smarkiai įklampino.

Tiesa, ne iš karto paaiškėjo, kad vartojant morfijų išsivysto priklausomybė. Anglijos karalienė Viktorija, garsėjusi griežtu požiūriu į gyvenimą, tapo didžiausia prekiautoja narkotikais per visą žmonijos istoriją.

XIX amžiuje kilo du opijaus karai tarp Anglijos ir Kinijos (1840–1842 ir 1856–1858 metais), o iki XX amžiaus pabaigos Honkongas buvo Anglijos kolonija Kinijoje.

Taip atsitiko dėl opijaus. Iki XVII amžiaus opijus, kurio veiklioji medžiaga yra morfinas, buvo vartojamas tik kaip skausmą malšinanti priemonė. Nors buvo žinoma, kad opijus veikia nervų sistemą ir suteikia malonų svaigulį, nebuvo mados juo piktnaudžiauti. Kinija iš Indijos įsiveždavo daug opijaus.

Kai Kinijoje paplito mada svaigintis opijumi, viena britų bendrovė, auginusi aguonas Bengalijoje, labai greitai suprato, kaip gali užsidirbti, ir ėmė laivais plukdyti opijų. Prekyba puikiai sekėsi, opijus buvo keičiamas į arbatą ir šilką.

Kadangi anglų pirkliai užtvindė Kiniją morfinu, o kinai atsisakė juo prekiauti, nes vietos valdžia draudė šią prekybą, kilo nemenka sumaištis. 1820 metais Kinijos vyriausybė uždraudė įvežti opijų. O tai tik paskatino šešėlinę prekybą.

Sutiko per metus nupirkti 40 opijaus laivų

Aliejinės aguonos buvo auginamos Vest Indijoje, todėl anglai siekė žūtbūt kam nors parduoti opijų, nenorėdami prarasti pelno. 1839 metais Kinija ketino sunaikinti apie 20 tūkstančių dėžių opijaus.

Anglams trūko kantrybė – toks kiekis opijaus kainavo apie keletą milijonų svarų.

Anglų karo laivai apšaudė Kinijos miestus. 1842 metais Kinija galiausiai nusileido ir sutiko per metus pirkti ne mažiau kaip 40 laivų opijaus, o Honkongas atiteko Anglijai. Karalienė Viktorija mąstė kaip šiuolaikinis verslininkas, jos sandoriai buvo skaičiuojami laivais.

Pirmoji narkomanė – chirurgo žmona

Kai 1853 metais škotų gydytojas Alexanderis Woodas sukūrė medicininį švirkštą, tikriausiai nė nemanė, kad jo išradimas taps didžiausia dovana intraveninių narkotikų vartotojams.

Tais laikais morfinas buvo vienintelis vaistas, išskiriamas iš augalų. Šis medikamentas buvo pavadintas graikų miego dievo Hipno sūnaus Morfėjo garbei.

A. Woodas sugalvojo, kaip leisti morfiną į skausmingas vietas. Tokį vaistą jis leido savo mylimai žmonai. Ji tapo pirmąja pasaulyje nuo morfijaus priklausoma vartotoja. Sakyčiau, sutuoktinio valia ši moteris tapo pirmąja pasaulyje nuo opioidų priklausoma narkomane.

O heroinas buvo vertinamas kaip saugus, manyta, kad pripratimo tikimybė maža. Kūrėjų lūkesčius išdavė ir šio preparato pavadinimas heroinas – neva jam galias suteikė patys dievai. Kadangi morfiną reikėjo kuo greičiau išstumti iš rinkos, heroinas atliko šią užduotį tobulai.

Galėtume palyginti šią kovą su samanės ir lengvo alaus akistata. Morfinizmas kaip reiškinys baigėsi tą pačią dieną, bet atsirado priklausomybė nuo heroino.

Bėgdami nuo vilko chemikai užšoko ne ant meškos, o dar blogiau – ant šešių dinozaurų, nors tikslas buvo geras – pabėgti nuo vilko. Morfinistų vietą užėmė heroinistai.

Heroinas taip atpigęs, kad net šlykštu

Iki šiol Lietuvoje heroinas yra vienas pagrindinių narkotikų.

Ar tai rodo, kad mūsų šalies narkomanai prakuto? Ne, turiu nuvilti, heroinas pastaruoju metu taip atpigęs, kad net šlykštu.

Kokaino nusipirkti sugeba net mūsų moksleiviai, nes jis nėra toks brangus kaip prieš penkerius metus. Pasiūla formuoja paklausą, o paklausa – kainą. Taip sukasi užburtas ratas.

Kuo ypatingas heroinas? Šis medikamentas niekada nebuvo nulipęs nuo vaistų scenos. Iki šiol Didžiojoje Britanijoje preparatas diamorfinas naudojamas cezario pjūvio operacijoms nuskausminti.

Receptiniai opioidai sukelia kur kas daugiau mirčių negu narkotikai. Pastarąjį dešimtmetį JAV populiariausias receptinis vaistas yra oksikodono hidrochloridas, skiriamas nuo skausmo.

Neatsitiktinai garsiojo televizijos serialo „Daktaras Hausas“ pagrindinis herojus dažnai vagia vikodino tabletes iš savo pacientų.

Šie vaistai idealiai malšina skausmą, nors tai nėra svarbiausia žmonėms, sergantiems priklausomybės liga. JAV ir Australijoje šis preparatas seniai pralenkęs kokainą ir heroiną pagal sukeliamų mirčių skaičių.

Vikodino nesunku įsigyti, pakanka gauti receptą. Kai vienoje JAV valstijoje žmogui nepavyksta įtikinti gydytojo išrašyti vikodino, jis keliauja į kaimyninę valstiją.

Amerikietis atvyko į Vilnių planinės detoksikacijos

Milžiniška receptinių opioidų paklausa yra didžiausias JAV sveikatos draudimo bendrovių rūpestis, nes pinigai keliauja farmacijos bendrovėms, o už tai moka privatūs draudikai.

Todėl nenustebau, kai atvykęs į Lietuvą vienas amerikietis kreipėsi pagalbos į mus, norėdamas atsikratyti priklausomybės, jos priežastis – receptinis opioidas oksikodonas, registruotas mūsų šalyje.

Jis čia atvyko planinės detoksikacijos, ir ji buvo sėkmingai atlikta. Vaistų vartojimas susijęs su kultūra, aplinka, kurioje vyrauja tam tikros vertybės ir elgesio normos.

Kartą gydėme vieną nuo opioidų priklausomą pacientą iš Visagino. Vyras gyrėsi, kad tramadolio gali įsigyti be recepto. Lietuvoje sugriežtinus tramadolio receptų išrašymą ir įvedus giežtą atskaitomybę, per pastaruosius trejus metus smarkiai sumažėjo šio preparato įvežimas į šalį.

 

Galime daryti prielaidą, kad didžioji šio preparato dalis buvo vartojama ne pagal paskirtį, o piktnaudžiaujant.

Kai kuriose šalyse pastarąjį dešimtmetį receptiniai opioidai jau išstūmė heroiną. Taip atsitiko JAV ir Australijoje. Neabejoju, kad tokia tendencija pasieks ir Lietuvą, vadinasi, narkotinės medžiagos bus dar lengviau prieinamos, o riboti jų vartojimą bus dar sunkiau.

Opiodai – slaptųjų tarnybų ginklas

Opioidais piktnaudžiauja ne tik pavieniai žmonės. Kai kurios valstybės net sugeba pasigaminti iš jų mirtiną ginklą.

2002-ųjų spalio 23 dieną 40 teroristų įsiveržė į Maskvos teatrą, kur buvo rodomas populiarus miuziklas „Nord–Ost“. Ginkluoti čečėnų teroristai paėmė įkaitais 912 žmonių – artistų ir žiūrovų. Tris paras buvo laikomi įkaitai, paskui specialiosios tarnybos pradėjo puolimą.

Iki ausų ginkluoti teroristai nesugebėjo paleisti nė vieno šūvio, o apsijuosusios sprogmenimis jaunos moterys nespėjo paspausti mygtuko ir susprogdinti salės.

Vaduojant įkaitus žuvo 130 civilių. Kodėl? Kokias dujas Rusijos specialiosios tarnybos paleido teatro ventiliacijos vamzdžiais?

Tokiu žaibišku poveikiu pasižymi nebent opioidai, tačiau jie nėra lakūs, todėl skiriami tabletėmis arba švirkščiami injekcijomis.

Įkaitai mirė nuo dujų, kurios naudojamos operacinėje

Rusų specialiųjų tarnybų paslaptį atskleidė vokiečių profesorius Thomas Zilkeris – ne tik puikus toksikologas, bet ir didelis meno gerbėjas. Jis atliko tyrimus.

Dviejų išgyvenusių „Nord–Ost“ tragediją moterų tyrimų rezultatai parodė, kad įkaitai buvo vaduojami naudojant opioidą 3-metilfentanilį.

Kadangi man teko bendrauti su šiuo profesoriumi, žinau visą istoriją iš pirmų lūpų. Vėliau rusai prisipažino, kad prieš teroristus naudojo dujas „Kolokol-1“. 3-metilfentanilis yra skysta medžiaga. Kad ji pasidarytų laki, turėjo būti dar viena cheminė medžiaga, toks specialus nešėjas.

Toks derinys ligoninėje būtų anesteziologo svajonė. O rusų specialiosios tarnybos naudojo jį kaip tobulą cheminį ginklą.

Pasaulio naujienų agentūros pranešė, kad nepriklausomi JAV ekspertai patvirtino – „Nord–Ost“ tragedijos įkaitai žuvo perdozavę dujų, kurių viena sudedamoji dalis yra fentanilis – opioidinis analgetikas, naudojamas anestezijoje.

Atliekant sudėtingas dėtingas galvos smegenų operacijas ši medžiaga naudojama, kai reikia, kad žmogus liktų sąmoningas. Nukentėjusiuosius nuo cheminio ginklo buvo galima išgelbėti, tinkamai organizavus skubiąją pagalbą.

Nors dujos „Kolokol-1“ veikia žaibiškai, nukentėjusiojo kvėpavimas galutinai sustoja tik po kokių dešimties ar penkiolikos minučių, tereikia nedelsiant suleisti priešnuodžių.

Tačiau gelbėtojai nežinojo paslaptingų dujų sudėties, nebuvo pasirūpinta priešnuodžiais, todėl visus todėl visus nukentėjusius žmones buvo stengiamasi nugabenti į ligoninę.

3-metilfentanilis farmacininkams gerai žinoma medžiaga. Ji buvo sukurta anuometiniame Leningrade. Kai 1988-aisiais buvau mėnesiui pašauktas į sovietų armijos mokymus, mums visiems buvo įteikta kario vaistinėlė, o joje – priešnuodis naloksonas, skiriamas apsinuodijus opioidais.

Vadinasi, tuometinėje Sovietų Sąjungoje daugiau nei prieš du dešimtmečius buvo sukurtas cheminis ginklas, naudojant opioidus. Neabejoju, kad jau tada sovietų kariškiai turėjo tobulą cheminį ginklą 3-metilfentanilį, o praktiškai išbandė jį gerokai vėliau.

Sukelia mirčių bangą

Sintetinis opioidas fentanilis – iki šiol pasaulyje viena populiariausių svaiginimosi medžiagų, kelianti daugiausia rūpesčių.

Pavyzdžiui, Estijoje jis užėmė heroino vietą ir sukėlė didžiulę mirčių bangą. Europos Sąjungos narkotikų stebėsenos agentūros (EMCDDA) direktorius Wolfgangas Götzas pripažino, kad daugelio tradicinių narkotinių medžiagų, tokių kaip heroinas ar kanapės, vartojimas netgi mažėja.

 

Tačiau jas keičia sintetiniai pakaitalai – neteisėtai pagamintos ar iš medicininių šaltinių gautos medžiagos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.