Perspėjo: Europoje – sunkios infekcinės ligos protrūkis

Vykstant pasaulio vyrų futbolo čempionatui, Rusijoje – tikras sąmyšis. Iš vienos šalies į kitą plūstantys sirgaliai sukėlė ir šiokį tokį nerimą: šalies žiniasklaidos priemonės į Europą vykstančius tautiečius ragina būti atidžius ir pasiskiepyti dėl net 28 šalyse užfiksuoto tymų protrūkio, pranešė gazeta.ru.

 Tymų protrūkis Europoje specialistams kelia nerimą. <br> 123rf.com nuotr.
 Tymų protrūkis Europoje specialistams kelia nerimą. <br> 123rf.com nuotr.
 Tymų protrūkis Europoje specialistams kelia nerimą. <br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Tymų protrūkis Europoje specialistams kelia nerimą. <br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 18, 2018, 8:37 PM, atnaujinta Jun 19, 2018, 11:37 AM

Nurodoma, kad ligos atvejų daugėja, o pagrindinis to kaltininkas – priešinimasis skiepams. Piliečiams taip pat buvo priminta, kad laiku atliktos vakcinos yra vienintelis veiksmingas būdas užkirsti kelią nemaloniai ligai.

Sergamumas išaugo

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 2016–2017 metais Europoje gerokai išaugo sergamumas tymais. 2016 m. užfiksuota 5,2 tūkst. atvejų, o 2017 m. – net 21 tūkst., iš jų 35 atvejai buvo mirtini.

Dažniausiai liga buvo diagnozuojama Rumunijoje (5562 atvejai), Italijoje (5006 atvejai) ir Ukrainoje (4767 atvejai).

Prasčiausia situacija užfiksuota Lvovo, Užkarpatės, Ivano Frankivsko, Odesos ir Černivcių regionuose. Pernai sergamumas Ukrainoje buvo net 70 kartų didesnis nei 2016-aisiais.

Nepavydėtina situacija ir šiandien. Nuo naujųjų metų diagnozuota net 20,6 tūkst. naujų infekcijos atvejų, iš jų net 12 tūkst. nustatyti vaikams. Neišvengta ir 11 mirčių – 7 vaikų ir 4 suaugusiųjų.

Šiuo metu vaikai yra skiepijami du kartus: vienų ir šešerių metų. Tačiau dėl itin padidėjusio sergamumo tarp suaugusiųjų papildomai buvo užsakyta 392 tūkst. vakcinų, skirtų rizikos grupėms. Šios vakcinos turėtų padėti apsisaugoti nuo tymų, kiaulytės bei raudonukės. 

UNICEF skaičiuoja, kad šiandien Ukrainoje beveik kas trečias vaikas (30 proc.) turi padirbtą skiepų pasą. Organizacija taip pat numato, kad priverstinis vaikų skiepijimas tokių pasų poreikį tik dar labiau padidins.

Laukia dar vienos bangos

Šiandien Ukrainoje tikimasi antros, dar stipresnės, tymų bangos. Pasak Ukrainos užkrečiamųjų ligų centro vadovo Vladimiro Kurpitos, tokie protrūkiai kartojasi vidutiniškai kas dvejus metus.

„Atkreipiant dėmesį į dabartines tendencijas ir tai, kad protrūkis prasidėjo 2017-ųjų pavasarį, galima manyti, kad ligos atvejų iki 2019-ųjų tikrai nesumažės, nebent bus imtasi tikrai veiksmingų priemonių“, – kalbėjo jis.

Sergama visame pasaulyje

Tymų atvejai taip pat fiksuojami Amerikos žemynuose, ypač Pietų Amerikoje. Pernai Venesueloje buvo užfiksuoti 952 atvejai, o šiemet panašus skaičius buvo pasiektas per pirmąją metų pusę. Taip pat užfiksuota keletas dešimčių mirčių.

Gydytojai teigia, kad pagrindinė protrūkio priežastis buvo 2000-ųjų pradžioje intensyviai plitęs judėjimas prieš skiepus. Kita teorija teigia, kad virusas galėjo būti įvežtas ir iš Rytų Europos.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, pernai Lietuvoje užregistruoti du tymų atvejai. Vienas asmuo, susirgęs tymais, savaitę lankėsi Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai), antras ilgiau nei savaitę keliavo Tailande, Malaizijoje, Indonezijoje.

Užpernai (2016 m.) per tą patį laikotarpį Lietuvoje užregistruoti 22 tymų atvejai. Dauguma susirgusiųjų – suaugę asmenys, kurie skiepyti tik viena vakcinos doze arba nežinantys savo skiepijimo būklės. Beveik visi susirgę vaikai buvo neskiepyti, nes, vadovaujantis Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriumi, pagal amžiaus grupę jiems skiepas nepriklausė.

Kas yra tymai?

Tymai – tai ūminė, itin užkrečiama, sisteminė odos bėrimą sukelianti virusinė infekcija, plintanti lašeliniu būdu per orą. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, iki 1980 m., prieš pradedant vakcinaciją pasauliniu mastu, kiekvienais metais buvo registruojama 2,6 mln. mirčių. 2016 m. visame pasaulyje nuo tymų infekcijos mirė 89 780 žmonių. Didžiausias mirštamumas registruojamas jaunesnių nei penkerių metų vaikų grupėje.

ULAC specialistai primena, kad skiepijimo nuo tymų, raudonukės tikslas – Europos regione ir pasaulyje likviduoti tymų ir raudonukės sukėlėjus ir pasiekti, kad šalyje nebūtų vietinių susirgimo atvejų ir sukėlėjai negalėtų plisti.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu, Lietuvoje nuo tymų, epideminio parotito, raudonukės vaikai skiepijami pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių – 15–16 mėnesių bei 6–7 metų vaikai.

Remiantis moksliniais tyrimais įrodyta, kad ilgalaikis imunitetas tymams susidaro po dviejų įskiepytų kombinuotos tymų, raudonukės, epideminio parotito vakcinos dozių. Todėl jei nežinote savo skiepijimo būklės arba esate skiepyti tik kartą, kreipkitės į savo šeimos gydytoją ir pasiskiepykite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?