Panevėžio medikai pagerbė nukankintų kolegų atminimą

Birželio 26-ąją sukanka 77 metai kai Panevėžyje, NKVD-NKGB būstinės rūsyje, besitraukiančių sovietinių saugumiečių buvo nukankinti trys Panevėžio apskrities ligoninės gydytojai Juozas Žemgulys, Stasys Mačiulis, Antanas Gudonis ir gailestingoji sesuo Zinaida Emilija Kanis-Kanevičienė.

Respublikinės Panevėžio ligoninės darbuotojai pagerbė bolševikų nužudytų medikų atminimą.<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Respublikinės Panevėžio ligoninės darbuotojai pagerbė bolševikų nužudytų medikų atminimą.<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2018, 4:02 PM

Prie VšĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės kiemelyje esančio paminklo bolševikų nužudytiems medikams antradienį ligoninės darbuotojai padėjo gėlių, medikų atminimą pagerbė tylos minute. Laikinasis ligoninės vadovas Remigijus Samuolis pažymėjo, kad ši diena yra svarbi ne tik ligoninės bendruomenei, bet kiekvienam, nes tragiško likimo medikai ir šiandien yra pasišventimo mediko pašaukimui pavyzdys.

Ligoninės kieme esantis paminklas nužudytiems medikams atminti taip pat turi savo dramatišką istoriją. 1943 m. rugsėjo 19 d. prie Panevėžio apskrities ligoninės Didžiųjų rūmų vyko iškilminga paminklo atidengimo ceremonija.

Karo pabaigoje, bombardavimo metu, paminklas nužudytiems gydytojams buvo apgadintas.

1944 m. gydytojo J. Statkevičiaus iniciatyva paminklas buvo išsaugotas nuo sunaikinimo slapta jį užkasus. Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Panevėžio grupės narių iniciatyva paminklas nužudytiems gydytojams buvo atstatytas. Jis atidengtas 1988 m. lapkričio 1 dieną. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.