Vilniaus mokyklose ir darželiuose – galas popierinėms sveikatos pažymoms

Gera žinia vaikus auginantiems vilniečiams – jau nuo šio rugsėjo nebereikės į mokyklas ir darželius nešti pažymų apie vaiko sveikatą. Atlikus poliklinikoje sveikatos patikrinimą, informacija į ugdymo įstaigą bus perduodama elektroniniu būdu.

 Vaiko sveikatą patikrinę šeimos gydytojai ir odontologai duomenis suveda į elektroninį pažymėjimą.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vaiko sveikatą patikrinę šeimos gydytojai ir odontologai duomenis suveda į elektroninį pažymėjimą.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 11, 2018, 3:53 PM

„Nežinau kaip Jus, bet mane labiausiai užknisa valdžios kvailystės, o antroje vietoje – biurokratija. Šiame fronte Vilniuje vėl turime gerų naujienų!

Šiandien, pavyzdžiui, mano žmona vedė vaikus pas gydytoją profilaktiniam patikrinimui prieš rugsėjo pirmąją. Svarbus ir atsakingas reikalas. Tačiau po to sekanti biurokratija ir pažymų nešiojimas užknisdavo visus mus – ir lietuvius, ir kitų Europos šalių, kiek teko matyti, gyventojus.

Nuo dabar iš gydymo įstaigos jokių popieriukų nebereikės nešioti į mokyklas ir darželius. Visa informacija mokyklas pasieks automatiškai. Tas pats ir su pažymomis, kai vaikas serga – jų niekam nešioti nebereikia.

Daugiau dėmesio sveikatai ir vaikams, mažiau gaišaties popierizmui ir biurokratijai!“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Atostogos – poilsiui, ne biurokratijai

Vilniaus miesto savivaldybės interneto puslapyje pranešama, kad jau šį rugsėjį tėvams nebereikės vargintis nešioti popierinius dokumentus iš poliklinikos į mokyklą – vaiko sveikatos pažymėjimai sostinės gydymo įstaigose išduodami elektroniniu būdu.

„Vilnius ir toliau rodo lyderystę – patvirtina moderniausio Lietuvos miesto vardą. Sostinėje jau prieš dvejus metus įvedėme patogią darželių ir mokyklų elektroninės registracijos sistemą, o šiais metais pirmi Lietuvoje pristatome elektroninius vaiko sveikatos pažymėjimus. Tai reiškia, kad tėvams nebereikės gaišti laiko ir laukti gyvose eilėse, nešioti pažymas iš poliklinikos į mokyklą. Atostogų laikas turi būti skirtas šeimai ir poilsiui, o ne nereikalingiems biurokratiniams užsiėmimams“, – sakė Vilniaus meras R.Šimašius.

Vaiko sveikatą patikrinę šeimos gydytojai ir odontologai duomenis suveda į elektroninį pažymėjimą, kurį galima peržiūrėti portale www.esveikata.lt. Prireikus, išrašus galima atsispausdinti. Sistemoje galima sugeneruoti pažymos peržiūros kodą, kuriuo galima dalintis, kai kitiems suinteresuotiesiems prireikia peržiūrėti vaiko sveikatos pažymą.

Pažymų nereikės ir būreliams

Nuo šio rugsėjo popierinių sveikatos pažymų kopijų nebeprašys ir būrelių vadovai. Neformaliojo švietimo įstaigos (išskyrus organizuojančias sporto pratybas) sutartyse turės numatyti, kad pažyma būtina tik, jei gydytojas nuspręs, kad užsiėmimas pakenks vaiko sveikatai.

Profilaktiškai tikrintis sveikatą ir apsilankyti pas savo šeimos gydytoją ir odontologą būtina visiems vaikams iki 18 metų, kasmet iki rugsėjo 15 dienos.

„Kviečiame tėvus atsakingai pažvelgti į vaikų profilaktinį sveikatos patikrinimą. Tai būdas greičiau užkirsti kelią įvairiems sutrikimams, pastebėti ydingą laikyseną, dantų kariesą, antsvorį, mažakraujystę, regos sutrikimus. Profilaktiniai patikrinimai leidžia laiku išgydyti negalavimus ir yra puiki galimybė pasikonsultuoti su gydytoju dėl ligų prevencijos“, – sakė Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktorius Jonas Bartlingas.

Savivaldybė kviečia tėvelius dar vasarą pradėti rūpintis vaiko sveikatos tikrinimu, kad rugsėjį nebereiktų jaudintis dėl ilgų eilių poliklinikose. Vaiko sveikatos pažymėjimas galioja vienerius metus.

Profilaktinis vaikų sveikatos patikrinimas yra apmokamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, todėl tėvams mokėti nereikia – elektroninė pažyma išduodama nemokamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.