Vartojote vaistus, kurių sudėtyje buvo valsartano? Kreipkitės į gydytoją

Dar nespėjus įsigalioti kompensuojamųjų vaistų kainynui buvo gautas svarbus pranešimas iš Ispanijos vaistų ir sveikatos apsaugos produktų agentūros apie vaistinių preparatų, kurių veiklioji medžiaga valsartanas, atšaukimą iš rinkos. Buvo nurodyta, kad šie vaistai turi vėžį galinčių sukelti priemaišų.

 Vaistai, kurių sudėtyje yra valsartano, skiriami pacientams, turintiems aukštą kraujospūdį.<br> „123rf.com“ nuotr.
 Vaistai, kurių sudėtyje yra valsartano, skiriami pacientams, turintiems aukštą kraujospūdį.<br> „123rf.com“ nuotr.
Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininko pavaduotojas Žydrūnas Martinėnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininko pavaduotojas Žydrūnas Martinėnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2018, 4:34 PM, atnaujinta Jul 18, 2018, 5:22 PM

Vaistai, kurių sudėtyje yra valsartano, skiriami pacientams, turintiems aukštą kraujospūdį, siekiant sumažinti komplikacijas, tokias kaip miokardo infarktas ir insultas. Jie taip pat skiriami pacientams, sergantiems širdies nepakankamumu, arba tiems, kurie neseniai yra patyrę miokardo infarktą.

Įsigyta 122 tūkst. preparatų su valsartanu

Daug pacientų vartoja šiuos vaistus, tad po tokio netikėto akibrokšto jie jaučiasi sunerimę dėl sveikatos ir dėl to, kokiais kitais vaistais reikės pakeisti įprastai vartojamus.

VLK informacinės sistemos „Sveidra“ duomenimis, kompensuojamuosius vaistus, kurių sudėtyje buvo nesaugaus valsartano, 2018 m. I pusmetį vartojo apie 27 tūkst. pacientų. Iš viso buvo įsigyta apie 122 tūkst. pakuočių įvairios sudėties valsartano preparatų.

Kinijoje pagaminti vaistai atšaukiami iš rinkos

Šiuo metu visos Europos nacionalinės valdžios institucijos, įskaitant Lietuvą, atšaukia vaistus, kurių sudėtyje yra valsartano, pagaminto „Zhejiang Huahai Pharmaceuticals“, Kinijoje.

Netikėta priemaiša buvo rasta veikliojoje medžiagoje, naudojamoje tik kai kurių vaistų, kurių sudėtyje yra valsartano, gamybai. Vaistai, kurių sudėtyje yra priemaišų, jau atšaukti iš rinkos, tad vaistinėse esantys vaistai yra kokybiški ir tinkami vartoti.

„Nuo liepos 14 d. įsigaliojo kompensuojamųjų vaistų kainyno pakeitimas, pagal kurį pradėti kompensuoti pacientams gydyti tinkami įvairių pavadinimų preparatai, turintys valsartano veikliąją medžiagą, pagaminti „Teva“, KRKA, „Sandoz“, „Novartis“, „SIA Ingen Pharma“ vaistų gamyklose“, – sakė VLK Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Rimantas Zagrebajevas.

Ką daryti, jei įsigijote vaistą, kurio sudėtyje yra vėžį sukeliančių priemaišų?

Pasak Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininko pavaduotojo Žydrūno Martinėno, pacientai nesuvartotus vaistus gali grąžinti į bet kurią vaistinę, Lietuvos Respublikos farmacijos įstatymas numato, kad visuomenės vaistinės privalo priimti naikintinus vaistinius preparatus iš gyventojų.

„Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja vaistinėms nekokybišką vaistą gražinusiam pacientui išduoti kitą analogišką receptinį vaistą be recepto 30 dienų laikotarpiu.

Europos vaistų agentūra pradėjo vaistų, kurių sudėtyje yra veikliosios medžiagos valsartano, kurį gamina „Zhejiang Huahai Pharmaceuticals“, esanti Linhajuje, Kinijoje, peržiūrą. Manoma, kad vėžį galinčios sukelti priemaišos atsiradimas susijęs su veikliosios medžiagos gamybos būdo pokyčiais.

Peržiūros metu bus įvertintas galimas priemaišos poveikis pacientams, kurie vartojo tokius vaistus, ir kokių priemonių gali būti imamamasi siekiant sumažinti ar pašalinti tokias priemaišas ateityje gaminant valsartano veikliąją medžiagą“, – pabrėžė Ž.Martinėnas.

Rekomenduojama kreiptis į gydytoją

Vaistinė, pakeisdama nekokybišką vaistą į analogišką kokybišką, ir spręsdama klausimą dėl įsigijimo išlaidų apmokėjimo, turėtų turėti omenyje, kad būtent nekokybiškų vaistų gamintojas yra atsakingas už padarytą žalą ir ją turi kompensuoti. Atitinkamai vaistinė turėtų bendradarbiauti su gamintojais ir kitais tiekėjais, kad nekokybiškų vaistų gamintojai atlygintų patirtus nuostolius.

„Taip pat rekomenduojame gyventojams, vartojantiems vaistus, kurių sudėtyje yra valsartano, kreiptis į gydantį gydytoją, kad būtų įvertintas šio vaisto poreikis ir kitos gydymo alternatyvos.

Šiuo metu Europos vaistų agentūra, dalyvaujant Europos Tarybos direktoratui vaistų kokybei ir sveikatos rūpybai ir ES valstybių narių nacionalinėms vaistų agentūroms vykdo platesnę sartanų grupės vaistų peržiūrą ir vertinimą.

Tikimės, kad bendromis pastangomis gyventojų aprūpinimas kokybiškais valsartano turinčiais vaistais nebus sutrikdytas ir kad vaistinės imsis visų tam reikalingų priemonių“, – teigė LR sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.