Daugelis neteisingai naudoja kremą nuo saulės. Tai padidina odos vėžio riziką

Naujas tyrimas atskleidė, kad neteisingai naudojame kremą nuo saulės, todėl gauname tik 40 proc. SPF apsaugos. Nors ir žinoma, kad nuo saulės spindulių reikia apsaugoti visą odą, kremą visgi tepamės nepakankamai storai.

 Naujas tyrimas atskleidė, kad neteisingai naudojame kremą nuo saulės, todėl gauname tik 40 proc. SPF apsaugos. <br> 123rf.com nuotr.
 Naujas tyrimas atskleidė, kad neteisingai naudojame kremą nuo saulės, todėl gauname tik 40 proc. SPF apsaugos. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2018, 12:28 PM

Prieš šešis dešimtmečius mokslininkai sukūrė vandeniui atsparias, ilgalaikes ir su SPF apsauga iki 100 priemones nuo saulės. Tačiau jų veiksmingumas priklauso nuo to, kaip mes šias priemones naudojame.

Tyrėjai parodė, kad taip, kaip dažniausiai taikome kremą nuo saulės, suteikiama tik 40 proc. apsaugos, todėl odai yra keliamas didžiulis pavojus.

„Pavyzdžiui, jei naudojate kremą su SPF 20 apsauga ir tepatės juo maždaug 0,75 mg storiu per 1 kvadratinį centimetrą, tai apsaugos lygis tėra SPF 4. Geriausias kremo patepimo storis yra apie 2 mg per 1 kvadratinį centimetrą“, – tvirtino bandymo autorius Antony Youngas.

Kaip rašoma sciencealert.com, daugelis odos vėžio atvejų kyla dėl to, kad ultravioletiniai spinduliai pažeidžia DNR ląsteles.

Specialistai nurodė, kad skirtumas tarp SPF 50 ir SPF 100 apsaugos nuo saulės poveikio nėra labai reikšmingas. Tačiau anot šio tyrimo rezultatų, skirtumo nėra tik tada, kai apsaugomosios priemonės nuo saulės yra tinkamai taikomos.

Ankstesnių bandymų rezultatų duomenimis įrodyta, kad tik trečdalis žmonių kremą nuo saulės naudoja teisingai.

Tinkamai tepamas kremas su SPF 50 apsauga turėtų apsaugoti nuo maždaug 98 proc. ultravioletinių spindulių.

„Šis tyrimas rodo, kodėl taip svarbu pasirinkti priemones su SPF 30 ar net didesne apsauga. Teoriškai SPF 15 turėtų pakakti, tačiau mes žinome, kad realioje situacijoje reikia papildomos apsaugos, kurią siūlo aukštesnis SPF lygis“, – sako Nina Goad iš Britanijos dermatologų asociacijos.

Bandymas buvo atliekamas populiariose atostogų vietose, tokiose kaip Tenerifė, Florida ir Brazilija. Savanoriai buvo padalyti į 2 grupes, kurias sudarė po 3 moteris ir 5 vyrus.

Kiekvienai grupei buvo skiriama skirtinga apsauga nuo UV spindulių, kremą jie turėjo teptis taip pat skirtingu storiu.

Rezultatai nenustebino mokslininkų. Biopsijos metu buvo nustatyta, kad nesant tinkamai apsaugai nuo saulės DNR ląstelės buvo pažeistos. 

Žala buvo šiek tiek sumažinta, kai apsauginis kremas buvo tepamas plonu sluoksniu – 0,75 mg per 1 kvadr. cm.

Tačiau kai tyrimo dalyviai kremu tepėsi storesniu sluoksniu (2 mg) žalos beveik visai neliko arba buvo dar ženkliau sumažinta.

Iš viso bandyme dalyvavo 16 savanorių, kurių odos tipai yra itin jautrūs saulės spinduliams.

Išvados tik patvirtina, kad apsauginis kremas, taikomas storesniais potepiais, sumažina saulės pažeidimų bei odos vėžio išsivystymo tikimybę.

„Nekyla jokių abejonių, kad saulės kremų apsauga turi didžiulę svarbą apsaugant odą nuo ultravioletinių spindulių, galinčių sukelti odos vėžį“, – paaiškino tyrimo autorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.