Gydytojas atskleidė, kas išties nutinka užvalgius magiškų grybų

„Nuneša ne smegenis, o kepenis“, – taip toksikologijos skyriuje pasibaigiančius eksperimentus su haliucinacijas sukeliančiais grybais vertino Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras.

Haliuciogeniniai grybai „nuneša“ ne tik smegenis, bet ir kepenis.<br> 123rf nuotr.
Haliuciogeniniai grybai „nuneša“ ne tik smegenis, bet ir kepenis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2018, 4:09 PM

Kaip Eltai sakė toksikologas, gydytojas anesteziologas-reanimatologas, šiemet pavojingų apsinuodijimų grybais nebuvo, tačiau jau teko gydyti kelis pacientus, kurie eksperimentavo su haliucinacijas sukeliančiais grybukais, apie tai pasiskaitę internete. Vietoje haliucinacijas sukeliančių grybų pavartojus nuodingų, galima net mirti.

„Yra keli variantai. Jei žmogus iš tiesų pavartoja haliuciogeninių grybų, kurių augimviečių yra Lietuvoje, gali vienokia ar kitokia forma sutrikti sąmonė. Kartais tai užsitęsia ilgiau nei planuojama. Tačiau būna manančių, kad renka haliuciogeninius grybus, o prisirenka sukeliančių hipotoksiją. Ir vietoje to, kad nuneštų smegenis, nuneša kepenis. Matėme ir tokių variantų“, – komentavo R.Badaras.

Pakili nuotaika, linksmumas pavalgius vadinamųjų magiškų grybukų gali trukti nuo 4 iki 7 valandų. Suintensyvėja kūrybinis mąstymas, kyla apetitas, gali prasidėti nevaldomas juoko priepuolis.

Prie neutralių efektų priskiriamas padidėjęs emocingumas, žmogui laikas atrodo sulėtėjęs, tarsi sustojęs, jį akina daug ryškių spalvų, praeities įvykiai iškyla kaip gyvi.

Tačiau magiškieji grybai gali sutrikdyti sveikatą: jaučiamas silpnumas, galvos skausmas, mažėja kraujospūdis, todėl žmogus gali apalpti, kaip minėjo daktaras R.Badaras, patirti kitų neprognozuotų poveikių.

Ieva Urbonaitė-Vainienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.