Geradarių dovana padės gelbėti Lietuvos moterų gyvybes

JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall drauge su Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos (IWAV) valdybos pirmininke Jurgita Butkevičiene įteikė onkologams labdarą – 600 biopsinių adatų, naudojamų tiksliai krūtų vėžio diagnostikai.

 Laiku diagnozavus krūties vėžį galima jį suvaldyti. <br> 123rf nuotr. 
 Laiku diagnozavus krūties vėžį galima jį suvaldyti. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 4:59 PM

Dešimtą kartą vykusiame labdaros renginyje „Sužydėjusi viltis“ („Blossom of Hope“), šiemet surinkta per 28 tūkstančius eurų. Tai per dešimtmetį didžiausia surinkta pinigų suma, už kurią ir buvo nupirkta šiuolaikinei krūtų vėžio diagnostikai reikalingų priemonių.

Pasak renginio globėjos JAV ambasadorės Lietuvoje A.Hall, jai buvo didelė garbė prisijungti prie tradicinės veiklių moterų iniciatyvos.

„Labai malonu, kad IWAV suvienijo tiek moterų iš skirtingų šalių, kalbančių skirtingomis kalbomis, kurios visos yra neabejingos Lietuvos moterų sveikatos problemoms. Turbūt kiekvienas iš mūsų pažįsta ligos paliestąsias: mamą, močiutę, sesę, dukrą ar draugę. Ir daugeliui tai teko išgyventi. Visame pasaulyje krūtų vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga. Ankstyvoji diagnostika – kol kas geriausias būdas įveikti krūties vėžį”, – pabrėžė JAV ambasadorė Lietuvoje, labdaros renginio „Sužydėjusi viltis“ globėja A.Hall.

Pasak labdaros renginio komiteto pirmininkės Natalijos Dapkienės, daugeliui iš mūsų krūtų vėžys susijęs su asmenine šeimynine patirtimi ir tai motyvuoja mus imtis iniciatyvos padėti susiduriančioms su šia skaudžia patirtimi.

Kaip pažymi onkologai, mūsų šalyje moterys vis dar dvejoja, ar reikia profilaktiškai tikrintis krūtis, o į medikus kreipiasi dažniausiai pavėluotai. Statistika rodo, kad kas trečia moteris į medikus kreipiasi tik tuomet, kai liga jau būna pažengusi.

Palyginti su sergančiųjų kitomis onkologinėmis ligomis prognozėmis, krūtų vėžiu sergančiųjų prognozės yra gana geros – dėl taikomo efektyvaus gydymo ir dėl vis gerėjančios ankstyvos diagnostikos gerėja susirgusiųjų išgyvenamumo rodikliai.

Vis dėlto, ne tik profilaktinėje mamografinėje patikroje dalyvaujančios 50-69 metų amžiaus moterys turėtų būti budrios, bet ir jaunesnės neturėtų numoti ranka į įvairius krūtų pakitimus, taip pat nepamiršti savityros.

Nacionalinio vėžio instituto Krūties ligų chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjas prof. Valerijus Ostapenka sako, kad jauniausia jo operuota pacientė buvo 23 metų, o vyriausia – 91 metų amžiaus.

„Turime visas galimybes šiuolaikiškai gydyti šią ligą ir jeigu pavyktų pasiekti, kad Valstybinės ligonių kasos lėšomis apmokamoje profilaktinėje mamografinėje patikroje dalyvautų kuo didesnis procentas moterų, kurioms ši programa ir skirta – pavyktų sumažinti mirštamumą nuo krūtų vėžio”, – sakė prof. V.Ostapenka.

Tobulėjant radiologiniams tyrimo metodams, galima nustatyti ir nečiuopiamus krūties navikus, todėl medikai pataria tikrintis ir nepastebėjus žinomų krūties ligų simptomų, ypač jei moteris jaučia kažką neįprasto. Geriau ne dvejoti, bet kreiptis į specialistą.

Moterims, kurių šeimose dažniau pasitaiko krūties arba kiaušidžių vėžio atvejų, siūloma atlikti šiuolaikinį genetinį tyrimą. Pasak medikų, iš pusantro tūkstančio mūsų šalies moterų, išgirdusių šios onkologinės ligos diagnozę – penktadalis yra iki 50 metų amžiaus, o 5-6 jų – itin jaunos, iki 30 metų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.