Naujieji narkotikai parduodami ir kaip maisto papildai

Naujos psichoaktyviosios medžiagos (toliau – NPS) kelią į rinką randa reklamuojamos kaip natūralūs ar legalūs produktai, parduodami specializuotose parduotuvėse ar internetinėje prekyboje.

Vadinamieji naujieji narkotikai parduodami ir vartojami kaip tabletės, kristalai, impregnuoti lapeliai, „markutės“, suktinės, žoliniai mišiniai, milteliai, druskos ir pan.<br> 123rf nuotr. 
Vadinamieji naujieji narkotikai parduodami ir vartojami kaip tabletės, kristalai, impregnuoti lapeliai, „markutės“, suktinės, žoliniai mišiniai, milteliai, druskos ir pan.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 3:22 PM

„Dažniausiai NPS įsigyjamos internetu kaip jau seniai žinomų narkotikų pakaitalas, tačiau parduodamos ir kaip maisto papildai, vaistai, buitinės priemonės, cheminiai reagentai moksliniams tyrimams, augalų trąšos ar teisėtos prekės, tikslingai nurodant, kad produktas neskirtas žmonėms vartoti“, – rašoma papildytame leidinyje „Naujosios narkotinės medžiagos“, kurį išleido Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas.

Vadinamieji naujieji narkotikai parduodami ir vartojami kaip tabletės, kristalai, impregnuoti lapeliai, „markutės“, suktinės, žoliniai mišiniai, milteliai, druskos ir pan.

„Rinkoje pasirodo ir neįprastos formos NPS, pavyzdžiui, nosies purškalai ir skystis elektroninėms cigaretėms. Į šių produktų sudėtį gali įeiti ir natūralūs augalai (pvz., arabinis dusūnas, svaigusis pipiras, kvaitulinis šalavijas ir sintetinės medžiagos ar pusiau sintetinės, gautos iš natūralių aliejų“, – rašome leidinyje, kuris skirtas policijos ir muitinės pareigūnams, sveikatos priežiūros, švietimo bei socialinių paslaugų specialistams.

Europoje didžiausią rinkos dalį vis dar sudaro sintetiniai kanabinoidai ir sintetiniai katinonai, imituojantys kanapių ir tokių žinomų medžiagų kaip kokainas ir amfetaminas stimuliuojantį poveikį.

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) duomenimis, sintetiniai kanabinoidai parduodami kaip „teisėti“ kanapių pakaitalai, be to, jie gali būti reklamuojami kaip „egzotiniai aromatiniai mišiniai“ ir kaip produktai, kurie „nėra skirti vartoti žmonėms“.

Sintetiniai katinonai yra antra pagal dydį ENNSC stebimų medžiagų grupė. Šios medžiagos paprastai parduodamos kaip „teisėti“ tokių stimuliantų kaip amfetaminas, MDMA ir kokainas pakaitalai. Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro duomenimis, šiuo metu Europos rinkoje stebima daugiau kaip 670 NPS, iš kurių net 80 proc. buvo aptiktos per pastaruosius 6 metus.

Pristatydamas papildytą leidinį apie naujuosius narkotikus, departamentas pristato ir vaizdo klipą apie juos.

Siūlome pasižiūrėti ir jums:

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.