Toksikologas įspėjo apie nealkoholinio alaus ar sidro žalą

Nuo alkoholio priklausomiems žmonėms griežtai nerekomenduojamas nealkoholinis alus ar sidras. Taip Eltai teigė toksikologas Robertas Badaras. Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė atkreipė dėmesį į pridėtinį cukrų šiuose gėrimuose, kurio reikėtų vengti sveikatos problemų turintiems žmonėms.

 Gydytojo toksikologo nuomone, nealkoholinis alus sveikstantiems nuo priklausomybių yra pavojingas.<br> 123rf nuotr. 
 Gydytojo toksikologo nuomone, nealkoholinis alus sveikstantiems nuo priklausomybių yra pavojingas.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-21 18:02

Įsigaliojus griežtesnėms alkoholio ribojimo priemonėms prekybos centruose, pirkėjai netruko pastebėti, kad prie kasų ir kitose matomiausiose vietose apstu nealkoholinio alaus.

Gydytojo klinikinio toksikologo R. Badaro teigimu, priklausomiems žmonėms tai sukelia nereikalingas emocijas.

„Matydamas nealkoholinį alų priklausomas žmogus vis viena į jį reaguoja. Tai primena apie priklausomybę, nuo kurios stengiamasi nutolti. Regėjimas – irgi juslė ir gana jautri. Priklausomybių mokslas sako, kad tai gali paskatinti atkryčius“, – komentavo Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Toksikologijos centro vadovas.

Pasak R.Badaro, yra skirtingų nuomonių, bet priklausomybių moksle tiesiog nediskutuojama apie tai, tiesiog sakoma „ne“ ir taškas.

„Niekada nerekomenduoju žmonėms, kurie sveiksta nuo priklausomybės, alų keisti nealkoholiniu. Taip nesakau ir nesakysiu. Priklausomybių mokslas yra labai konservatyvus. Kaip pas tėvelį Mao (Dzedongą. – ELTA) pasakyta „ne“ ir nediskutuojama. Šiandien mokslas sako, kad tai pavojingas dalykas, nes skatina atkryčius“, – pakartojo R.Badaras.

Anot gydytojo toksikologo, Lietuvoje laba populiaru turėti savo nuomonę.

„Bet neišmanymas, kad ir pateikiamas kaip nuomonė, tėra neišmanymas. Šiandien mokslas sako „ne“ ir šventa. Gal kažkada pasakys, kad gydant priklausomybę reikėtų pradėti nuo to, bet šiandien atsakymas aiškus – ne“, – kategoriškas Toksikologijos centro vadovas.

Klausimą pirkti ar nepirkti nealkoholinio alaus ar sidro vaikams R.Badaras prilygino diskusijai pirkti ar nepirkti vaikams žaislinius šautuvus ir kas žudo – ginklai ar žmonės.

„Tai filosofinis klausimas“, – pridūrė jis.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) priklausomybę nuo alkoholio vadina sveikatos rizikos našta visai Rytų Europai, kurioje alkoholio vartojimas – didžiausias sveikatos rizikos faktorius, lenkiantis širdies ir kraujagyslių, kitas ligas.

„Tai niekur nedingo. Trys rekomendacijos, kurias mini PSO ir kurios labiausiai pasiteisina sprendžiant priklausomybės nuo alkoholio problemą, – pasiūlos, mokesčių ir reklamos mažinimas. Stebuklų nėra“, – sakė R.Badaras.

Skirtingų rūšių nealkoholinio alaus sudėtį išanalizavusi gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė ko nors labai blogo neįžvelgė, tik atkreipė dėmesį į pridėtinį cukrų, kurio perteklius nėra gerai.

„Jei žmogus neturi sveikatos problemų, laikausi nuostatos ir kartoju, kad visko po truputį galima. Svarbu saikas“, – Eltai sakė ji.

Gydytoja dietologė atkreipė dėmesį, kad nealkoholinis alus ar sidras išpopuliarėjo visai neseniai, tad kol kas sunku argumentuotai kalbėti apie ilgalaikį šių gėrimų poveikį ir galimas rizikas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.