A. Verygos apkaltinta verslininkė kirto atgal – priminė margarino skandalą

Neseniai visus sukrėtė paaiškėjusi tiesa, kad naujasis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtas vaikų maitinimo ugdymo įstaigose aprašas gimė veikiant interesų grupėms.

 Auerlijus Veryga įsiplieskus skandalui Ramintą Bogušienę apkaltino įžūlumu.<br> J.Stacevičiaus ir asmeninio archyvo nuotr. 
 Auerlijus Veryga įsiplieskus skandalui Ramintą Bogušienę apkaltino įžūlumu.<br> J.Stacevičiaus ir asmeninio archyvo nuotr. 
Vaikų maitinimo pokyčiai sulaukė daug prieštaringų reakcijų. <br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Vaikų maitinimo pokyčiai sulaukė daug prieštaringų reakcijų. <br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Vaikų maitinimo pokyčiai sulaukė daug prieštaringų reakcijų. <br>V.Balkūno nuotr.
Vaikų maitinimo pokyčiai sulaukė daug prieštaringų reakcijų. <br>V.Balkūno nuotr.
Simono Daukanto pagrindinės mokyklos (Naugarduko g.) valgykla - kavinė. Mokinių maitinimas, maistas, moksleiviai, priešpiečiai<br>V.Balkūno nuotr.
Simono Daukanto pagrindinės mokyklos (Naugarduko g.) valgykla - kavinė. Mokinių maitinimas, maistas, moksleiviai, priešpiečiai<br>V.Balkūno nuotr.
A.Veryga pažadėjo išbraukti galimybę verslininkams dalyvauti, sudarant mokyklų valgiaraščius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Veryga pažadėjo išbraukti galimybę verslininkams dalyvauti, sudarant mokyklų valgiaraščius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
SAM atstovai tvirtino, kad R.Bogušienę į darbo grupę atvedė buvusi sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.<br>T.Bauro nuotr.
SAM atstovai tvirtino, kad R.Bogušienę į darbo grupę atvedė buvusi sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.<br>T.Bauro nuotr.
 R.Bogušienė netruko priminti kilusio skandalo dėl mėginimų sviestą pakeisti margarinu. <br> 123rf nuotr. 
 R.Bogušienė netruko priminti kilusio skandalo dėl mėginimų sviestą pakeisti margarinu. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 5:42 PM

LRT išsiaiškino, kad valgiaraštį kūrusios darbo grupės veikloje dalyvavo verslininkė viešosios įstaigos „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė, už kurios nugaros šmėžuoja didžiausią rinkos dalį vaikų maitinime užimantis verslas.

Po paviešinto LRT tyrimo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo „Facebook“ paskyroje suskubo pažadėti išbraukti galimybę verslininkams dalyvauti sudarant mokyklų valgiaraščius ir nusistebėjo, kad R.Bogušienė „kažkokiu mistiniu būdu buvo įtraukta į ekspertų darbo grupę“, rengusią mitybos taisykles vaikams.

Pagaliau apie visą šį skandalą pasisakė ir pati maisto technologė R.Bogušienė, apkaltinusi sveikatos apsaugos ministrą A.Verygą klaidinant visuomenę.

R.Bogušienę stebina, kad ministerija neigia abipusį bendradarbiavimą su ja ir teigia turinti susirašinėjimų su ministerijos suburtos darbo grupės nariais, kurie esą įrodo, kad kai kurie specialistai primygtinai siūlė organizuojant vaikų maitinimą naudoti ne tik pigesnius produktus, bet netgi nurodė konkrečius produktų pavadinimus, kuriuos gamina išskirtinai vienas gamintojas.

Nepasitenkinimas kilo jau seniai

Primename, kad nuo rugsėjo įsigaliojus naujoms SAM patvirtintoms vaikų maitinimo taisyklėms darželiuose, mokyklose, stovyklose ar socialinės globos įstaigose negali būti siūloma pieno produktų su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, valgomųjų ledų, rūkytų mėsos gaminių, džiūvėsėliuose voliotų ar pabarstyti kepti mėsos, žuvies gaminiai, padažai su spirgučiais, silkė.

Taip pat ribojami didžiausi cukraus, druskos kiekiai, nustatyta, kad ne mažiau nei trečdalį patiekalo turi sudaryti daržovės, privalo būti siūlomas vegetariškas patiekalas.

Šie pokyčiai sukėlė nemažai aistrų visuomenėje. Kai kas giria iniciatyvą maitinti vaikus sveikai, tačiau yra ir daug nepatenkintųjų, nes vaikai tokio maisto paprasčiausiai nenori, tad jis atsiduria šiukšliadėžėse, o patys moksleiviai ir darželinukai lieka alkani, arba moksleiviai ko nors valgomo nusiperka už mokyklos ribų.

Nepasitenkinimą pokyčiais išreiškė tiek vaikai, tiek tėvai, tiek vaikų maitinimą organizuojančių įmonių atstovai.

Pavyzdžiui, vaikų maitinimą organizuojančios UAB „Tomilija“ direktorė Tomilija Kazakevič pastebėjo, kad į naująjį valgiaraštį įtraukti patiekalai gaminami iš brangių produktų, o kelti maitinimo kainą draudžia savivaldybė, švietimo departamentas ir ministerija.

„Įtraukta daugiau daržovių patiekalų ir salotų, kurių kiekis gramais yra labai didelis. Ne kiekvienas suaugęs galėtų tiek suvalgyti.

Taip pat ribojami riebalai bei angliavandeniai, kurie yra būtini augančiam organizmui, bet visur pabrėžiama, kad tai nesveika.

Turiu labai didelę patirtį, susijusią su vaikų maitinimu, mačiau daug pokyčių, bet dabartinė tvarka – pati blogiausia, manau, kad daugelis vaikų liks alkani“, – naujienų portalui lrytas.lt aiškino T.Kazakevič.

Siekė, kad aprašas atititiktų knygos turinį

Vis tik didžiausias skandalas dėl vaikų maitinimo pertvarkos įsiplieskė beveik prieš savaitę, rugsėjo 20 dieną, kuomet LRT Tyrimų skyrius paskelbė apie tai, kad mokyklų ir darželių virėjoms kelrodžiu, kaip gaminti neva sveikesnį maistą vaikams, kurio, beje, daugelis vaikų atsisako, tapo R.Bogušienės parengta knyga „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“.

Minėtoji verslininkė ne kartą žiniasklaidai platino pranešimus spaudai, kuriuose aiškino, kas keisis moksleivių ir darželinukų tvarkaraščiuose ir kodėl vaikams toks maistas yra naudingas.

LRT duomenimis, R.Bogušienė buvo vienintelė verslo atstovė, 2017 metais dalyvavusi maisto aprašą rengusios tarpžinybinės darbo grupės veikloje. Ir dalyvauti ją pakvietė ne kas kitas, bet pati SAM.

Ministerijos atstovai LRT patvirtino, kad ji grupėje siekė, jog SAM rengiamas aprašas nesiskirtų nuo jos knygos „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ turinio.

Atvedė viceministrė?

Su LRT žurnalistais bendravę SAM atstovai tvirtino, kad R.Bogušienę į darbo grupę atvedė buvusi sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Dar daugiau – R.Bogušienės knygoje publikuojamas A.Bilotienės-Motiejūnienės oficialus raštas, kuriame teigiama, kad „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ atitinka ministerijos vaikų maitinimui keliamus reikalavimus.

Be to, knygos viršelį puošia užrašas: „Suderinta su LR Sveikatos apsaugos ministerija“. Taigi, galima susidaryti įspūdį, kad ministerija pritaria šios knygos turiniui ir gal net ją rekomenduoja.

R.Bogušienės knygoje puikuojasi Sveikatos ministerijos raštas apie su ja suderintą valgiaraštį, knygos nugarėlė taip pat kalba apie bendradarbiavimą su ministerija, todėl LRT Tyrimų skyriaus kalbinti ugdymo įstaigų darbuotojai sako manę, jog šią knygą būtina įsigyti. Esą įsigaliojus naujajam vaikų maitinimo aprašui, jie negalėjo spėti į jį įsigilinti ir pasitvirtinti savo valgiaraščius, nes arba neturi atitinkamų specialistų, arba šie dirba vos kelias dienas per savaitę.

Tiesa, pati buvusi viceministrė neigė atvedusi į darbo grupę R.Bogušienę ir spėjo, kad tarpininkauti galėjęs buvęs A.Verygos patarėjas Danas Bakša.

Parėmė suinteresuota verslo grupė

Maža to, R.Bogušienės knygos, pagal kurią ugdymo įstaigoms rekomenduota keisti moksleivių valgiaraščius, leidybą parėmė konkreti seniai vaikų maitinimo srityje veikiant verslo grupė. Skelbiama, kad šio technologinių kortelių ir valgiraščių rinkinio leidimą finansavo Irmantas Norus, valdantis maitinimo paslaugas teikiančias įmones „Pontem“ bei „Kretingos maistas“ (pastaroji pakeitė pavadinimą į VšĮ „Bruneros“).

Oficialiais duomenimis, I. Norkaus valdomos įmonės pirmauja pagal laimimų konkursų vertę. Ši verslo grupė atsiriekia daugiau kaip trečdalį maitinimo paslaugų rinkos: ir tiekia produktus, ir gamina, ir išveža maisto atliekas.

„Šios įmonės – UAB „Pontem“, VšĮ „Kretingos maistas“, pavirtęs „Bruneros“, „Maistas.lt“ yra sukurta imperija, ir ji yra sėkminga. Sunku mažiesiems, labai sunku mažiesiems sudalyvauti konkursuose ir su jais konkuruoti“, – naujienų portalui LRT teigė Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė.

To, kad gavo paramą iš I.Norkaus verslo grupės įmonių, neslėpė ir pati R.Bogušienė.

Susipažino edukaciniame seminare

UAB „Pontem“ generalinis direktorius Donatas Garbauskas neneigė, kad parėmė R.Bogušienės knygą „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ ir paaiškino, kaip su minėtąja verslininke susipažino.

„2016 m rudenį VšĮ „Tikra mityba“ mus pakvietė į edukacinį seminarą mitybos klausimais. Vėliau lektorė R.Bogušienė mus pakvietė į Kaune jos organizuojamus mokymus apie sveikatai palankią mitybą. Renginys pasirodė aktualus ir įdomus, todėl, siekdami ugdyti vaikų sveikos mitybos įpročius, pradėjome bendradarbiavimą su VšĮ „Sveikatai palankus“ dėl sveikatai palankios mitybos švietimo bei skatinimo ugdymo įstaigose“, – prisiminė D.Garbauskas.

Anot direktoriaus, 2017 m. rudenį prasidėjęs bendradarbiavimas su R.Bogušiene tęsėsi metus, o šių metų vasario 1 d. bendradarbiavimo sutartis su VšĮ „Sveikatai palankus“ nutraukta.

„Projekto įgyvendinimo metu, R.Bogušienei paprašius, tapome jos knygos spaudos „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ rėmėjais. Knyga buvo išleista 2017 m. spalio mėn. Sutartyje numatyta, kad mes apmokame tik knygos spaudos kaštus, jokių autorinių teisių neįgyjame, nei jokios nei finansinės, nei kitokios naudos negauname, taip pat, niekaip neįtakojome nei turinio, nei pardavimo kainos, nei platinimo būdų.

Įstatymų kūrime nedalyvaujame ir niekaip to neįtakojame – juos tik įgyvendiname. Esame tokie pat rinkos dalyviai, kaip ir visi kiti. Visuomeninio maitinimo paslaugas teikia labai daug įmonių, priešingai nei mano VPT atstovai, todėl manome, kad būtų puiku, jog tokie edukaciniai projektai dažniau būtų organizuojami ir skatinami plačiajai visuomenei“, – rašė D.Garbauskas savo išplatintame pranešime.

Ministras apkaltino įžūlumu

Panašiems faktams iškilus į viešumą sveikatos apsaugos ministras A.Veryga socialiniame tinkle „Facebook“ ne tik pažadėjo išbraukti galimybę verslininkams dalyvauti, sudarant mokyklų valgiaraščius, bet ir nusistebėjo, kad R.Bogušienė „kažkokiu mistiniu būdu buvo įtraukta į ekspertų darbo grupę“, rengusią mitybos taisykles vaikams.

„Dar labiau gėdinga yra tai, kad nesuderinusi su SAM ir negavusi leidimo, savo įmonės produkcijos (svetainėje, knygose ir kituose leidiniuose) ji savavališkai naudojo SAM logotipą neva kaip partnerių. Tai jau įžūlumo viršūnė“, – pareiškė ministras.

A.Veryga pažadėjo artimiausiu metu kreiptis į virtuvės šefus, su kuriais ministerija yra pasirašiusi susitarimą dėl nemokamų pavyzdinių valgiaraščių sudarymo ugdymo ir gydymo įstaigoms.

Patys šaudo sau į kojas?

Kiek patylėjusi R.Bogušienė nusprendė atsikirsti A.Verygai, pareiškusi, kad sveikatos apsaugos ministras klaidina visuomenę.

Žemiau pateikiame jos išplatintą pranešimą spaudai:

Kiek minučių pakanka socialiai atsakingos kompanijos reputacijai sužlugdyti? Ir kaip apskritai Lietuvoje augti ir vystytis socialinės atsakomybės iniciatyvoms, jeigu bendradarbiavimas su remti nusiteikusiu verslu vieną dieną netikėtai gali tapti raganų medžiokle su neaiškios kilmės varovais? Pasiklydę biurokratijoje Mažiausiųjų mūsų visuomenės narių maitinimas – jautrus ir svarbus klausimas, kurio sprendimą valstybiniu mastu koordinuoja Sveikatos apsaugos ministerija. Tie koordinaciniai-reguliaciniai procesai vyksta sudarant rekomendacijas, rengiant aprašus ir įsitraukiant į aibę kitų formalumų, kurie tokiame dideliame biurokratiniame mechanizme yra sunkiai išvengiami. Deja, patys valdininkai, o šiuo konkrečiu atveju – net sveikatos apsaugos ministras A.Veryga – susipainioja reikalavimų painybėse, biurokratinėse vingrybėse.

Sveikatos apsaugos ministerija iki šiol reikalavo, kad bet koks vaikų maitinimui skirtų patiekalų receptų ir valgiaraščių rinkinys būtų raštu su ja suderintas, dar daugiau – tas suderinimas turėjo būti pateiktas tokį palaiminimą gavusiame leidinyje.

Pridėtinės vertės leidiniui toks formalumas suteikia tik tiek, kad potencialūs jo skaitytojai gali įsitikinti, jog autorius ar jų kolektyvas išmano savo darbą ir gali teikti atitinkamus siūlymus maitinimui tobulinti.

Pasiūlymus, kurie ministerijos specialistų supratimu, atsižvelgiant į kalnus įvairių formalumų, yra priimtini. Ar ministerijos vardas daro leidėjui reklamą? Ir ar autoriai, priversti paisyti šio formalumo, neva turi siekių pasipelnyti? Kas keisčiausia šioje situacijoje, kai pildydami ministerijos susikurtus formalumus autoriai netikėtai kaltinami neva norintys pralobti. Beje, ministrui, A.Verygai, ši situacija daugiau nei puikiai pažįstama, o reikalavimai – žinomi. Svarstome, ar ministras susipainiojo, ar sąmoningai pasiklydo, ieškodamas patogaus atpirkimo ožio, ant kurio galėtų sukarti savo nesėkmes ir abejotinus sprendimus?

Kaip margarinas tapo gėriu

Mitybos specialistės ir maisto technologės Ramintos Bogušienės socialinė partnerystė su Sveikatos apsaugos ministerija prasidėjo dar 2015-aisiais. Abipusis bendradarbiavimas sėkmingai tęsėsi ir R.Bogušienei 2016 m. pavasarį įkūrus VšĮ „Sveikatai palankus“.

Todėl dabar itin keista ir – pripažįstam – ne ką mažiau apmaudu girdėti, kad ilgus metus tęsusis partnerystė dabar vadinama mistine, kaip ir R.Bogušienės – diplomuotos maisto technologės – dalyvavimas ministerijos įkurtoje darbo grupėje, į kurią buvo jų pačių pakviesta.

Tuo pačiu menkinamas ne tik VšĮ „Sveikatai palankus“, bet ir kitų panašių organizacijų indėlis siekiant ministerijos viešai deklaruojamų tikslų – užtikrinti, kad mūsų vaikai valgytų ir gyventų sveikiau, jaustųsi geriau. Nors prie šios darbo grupės iniciatyvos jungėmės viltingai ir labai entuziastingai, jau darbo eigoje kilo esminių nesutarimų tarp darbo grupės narių ir ministerijos atstovų, galimai proteguojančių – kaip bebūtų keista – atitinkamus maisto produktų gamintojus, kurie bendrai su ministerija yra partneriai viename iš sveikatingumo projektų.

Ar ministerijos specialistai šaudo sau į kojas? Deja, bet tokių požymių yra. Turime išsaugotų susirašinėjimų su tos pačios darbo grupės nariais, kurie nepaisydami darbo grupėje dalyvaujančių specialistų nuomonių, primygtinai siūlė ne tik pigesnius maisto gaminius, bet netgi nurodė konkrečius produktų pavadinimus, kuriuos gamina išskirtinai vienas gamintojas.

Ir – koks sutapimas – tas pats gamintojas kitame Sveikatos apsaugos ministerijos palaikomame projekte – „Sveikatiada“ – yra vienas iš partnerių, o projektą vysto taip pat VšĮ.

Tokiomis – turbūt visiškai atsitiktinėmis – aplinkybėmis ir radosi daugelio nuostabą sukėlęs pseudo atradimas, kad sviestas – blogis, o margarinas – gėris ir knygoje sviestą irgi pasiūlyta pakeisti (iškalbingas faktas – margarinas yra bemaž 7 kartus pigesnis nei sviestas), nors kaip žinoma, to kategoriškai atsisakėme. Vėlgi ministrui ši mitybą išmanantiems specialistams nerimą kelianti proteguojama naujovė buvo išsamiai referuota ir puikiai žinoma. Tačiau šiandien veikiausiai jis gintųsi girdįs tai pirmą kartą.

Amnezija – patogi valdininkams

Lygiai taip pat, kaip ministrą ir ministerijos atstovus neva didžiai nustebino viešas faktas, kad švietėjišką veiklą vykdanti nepelno siekianti organizacija VšĮ „Sveikatai palankus“ turi rėmėjų, padedančių išleisti knygą, kurie buvo finansiniais rėmėjais ir prieš kviečiant į darbo grupę. Taip, rėmėjų tenka ieškoti visoms pelno nesivaikančioms organizacijoms, nes didesniems geriems darbams atlikti – kaip bebūtų įstabu – reikia finansinės paramos.

Vos metus trukusį bendradarbiavimą su šiuo metu viešojoje erdvėje kritikuojamomis įmonėmis – UAB „Pontem“ ir VšĮ „Kretingos maistas“ – pradėjome 2017-ųjų pradžioje.

Tuo metu, kai buvo sutarta dėl knygos rėmimo, ypatingai negatyvi informacija viešojoje erdvėje nesklandė, bendradarbiavimas vyko sklandžiai ir – kas aiškiai nurodyta sudarytoje sutartyje – jokios įtakos leidinio turiniui ar pačiai veiklai rėmėjai neturėjo.

Minėtų įmonių logotipai buvo nurodyti jau pirminiuose leidinio maketo variantuose, kurie buvo derinami su Sveikatos apsaugos ministerija, bet atmesti koregavimui ne dėl rėmėjų logotipų, o dėl to paties neva knygoje receptuose esančio blogojo sviesto. Beje, šioje vietoje biurokratus ištiko netikėta amnezija.

Tačiau šioje keistoje draminėje situacijoje mus, socialiai atsakingą įmonę, labiausiai stebina ir liūdina valstybinių institucijų pozicija – bet kokia kaina kratytis atsakomybės už netinkamus sprendimus beigi jų pasekmes.

Atsakingai pareiškiame, kad VšĮ „Sveikatai palankus“ leidinys „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ nėra pagrindas nuo rugsėjo vykstančiai vaikų maitinimo reformai, jis niekada nebuvo ir nėra privalomas, yra ir kitų autorių leidinių, pačios įstaigos sprendžia, kokiomis praktinėmis priemonėmis vadovaujantis maitinti vaikus, tokias priemones galima įsigyti arba kurti patiems.

Ministerijos atstovai klaidina visuomenę leisdami suprasti, kad neva mes – viešojo sektoriaus atstovai – esame tokie galingi, kad galime diktuoti ministerijos politiką.

Deja, bet tokia vizija – toli nuo realybės. Nors jeigu tokių galių turėtume, šiandien viešojoje erdvėje bent jau viena problemine tema – neskanus ir abejotinos kokybės maistas – tikrai būtų mažiau. O knygos komanda irgi nebūtų diskredituota, neatsakingai skelbiant, kad tai tik R. Bogušienės kūrinys, nors kruopštus ir ilgas darbas atliktas visos VšĮ „Sveikatai palankus“ komandos, kurią sudarė kompetentingi savo sričių specialistai: dietistas, dietetikos technologas, maisto technologė, maisto saugos specialistė.

Tikimės, ši nemaloni, nepagrįstų kaltinimų persunkta situacija, į kurią mus stumia trumparegiški valdininkai ir jų panašu, kad negebėjimas priimti protingus sprendimus, neatgrasys kitų socialiai atsakingų įmonių dirbti drauge su valstybinėmis institucijomis. Nors, kai vieną dieną esi gerbiamas savo srities ekspertas, o kitą tampi neva pasipelnyti ministerijos sąskaita siekiančiu įžūliu ir piktų kėslų turinčiu verslininku, minčių kyla įvairių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.