Kardiologai paskelbė sensacingą atradimą apie „blogąjį“ cholesterolį

Grupė geriausių pasaulio kardiologų paskelbė sensacingą naujieną. Pasak jų, nėra jokių įrodymų, kad didelis „blogojo“ cholesterolio kiekis sukelia širdies ligas.

Daugeliu atvejų geriau širdies ir kraujagyslių ligų riziką didina ir netinkama mityba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugeliu atvejų geriau širdies ir kraujagyslių ligų riziką didina ir netinkama mityba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tyrimai parodė, kad statinai, padedantys mažinti „blogąjį“ cholesterolį, gal būti labiau žalingi nei naudingi.<br> „123rf.com“ nuotr. 
Tyrimai parodė, kad statinai, padedantys mažinti „blogąjį“ cholesterolį, gal būti labiau žalingi nei naudingi.<br> „123rf.com“ nuotr. 
Tyrimai parodė, kad statinai, padedantys mažinti „blogąjį“ cholesterolį, gal būti labiau žalingi nei naudingi.<br> „123rf.com“ nuotr. 
Tyrimai parodė, kad statinai, padedantys mažinti „blogąjį“ cholesterolį, gal būti labiau žalingi nei naudingi.<br> „123rf.com“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 11, 2018, 1:05 PM, atnaujinta Oct 11, 2019, 2:13 PM

Šis atradimas yra didelis smūgis farmacijos pramonei. Juk preparatų (statinų), padedančių mažinti cholesterolio kiekį, pardavimas duoda didelį pelną.

17 žinomų gydytojų įspėjo, kad statinai, kurie skiriami daugeliui žmonių, gali neapsaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Negana to, pastebėta, kad gydymas statinais sukelia pavojingą šalutinį poveikį.

Tačiau kardiologams prieštarauja grupė įtakingų ekspertų. Jie gąsdina žmones, sergančius širdies ligomis, tikindami, kad tik statinai gali išgelbėti juos nuo galimo priepuolio.

Per pastaruosius 50 metų pagrindine širdies ligų priežastimi laikytas „blogasis“ cholesterolis. Jis būdavo vadinamas didžiausiu pasaulyje žudiku.

Tačiau naujausi tyrimai, kurių metu buvo išanalizuota 1,3 mln. žmonių duomenys, parodo, kad statinų teikiama nauda mažinant cholesterolį yra abejotina. Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Expert Review Of Clinical Paharmacology“.

Tyrimo metu nebuvo pastebėta jokio ryšio tarp didelio „blogojo“ cholesterolio kiekio ir aterosklerozės.

Vienas iš tyrimų autorių, profesorius Sherifas Sultanas, priklausantis Tarptautinei kraujagyslių chirurgijos bendruomenei, sakė: „Milijonai žmonių visame pasaulyje, įskaitant tuos, kurie nesirgo širdies ligomis, vartoja statinus, nors jų nauda neįrodyta ir jie turi rimtą šalutinį poveikį.“

Profesorius Sh.Sultanas taip pat pareiškė susirūpinimą, kad skiriami inhibitoriai, kurie, kaip teigiama, turėtų sumažinti MTL (kitaip tariant, „blogąjį“) cholesterolį.

„Mes siūlome gydytojams liautis skirti statinus ir PCSK9 inhibnitorius, taip pat reikalaujame nustatyti ir gydyti tikrąją širdies bei kraujagyslių ligos priežastį“, – citavo profesorių britų portalas „Express“.

PSCK9 inhibitoriai yra gana naujos cholesterolio mažinimo priemonės.

Minėtame mokslinio žurnalo straipsnyje abejojama daugeliu statinų apžvalgų ir teiginiais, „paremtais abejotina statistika, nesėkmingų tyrimų eliminavimu ir daugelio prieštaraujančių stebėjimų ignoravimu“.

Straipsnyje teigiama, kad dėl didelio MTL kiekio nedidėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis nei tiems, kurie serga šeimine hipercholesterolemija – genetiniu sutrikimu, dėl kurio ypač padidėja MTL kiekis, nei visiems kitiems.

Kai kurie medikai ir pacientai sunerimo dėl ilgalaikio šalutinio statinų vartojimo poveikio. Yra tyrimų, kurių autoriai šio preparato vartojimą sieja su diabetu, raumenų skausmais ir atminties praradimu.

Teigiama, kad daugeliu atvejų geriau širdies ir kraujagyslių ligų riziką mažinti ne vartojant vaistinį preparatą, bet keičiant žmogaus mitybą ir sportinį režimą.

Kai kuriems specialistams nerimą kelia ir tai, kad vidutinio amžiaus žmonės vartoja per daug vaistų. Pastebėta, kad neretai statinas išrašomas ne iš reikalo, bet „dėl viso pikto“ tiems, kuriems ilgainiui gresia širdies ligos.

Tačiau statino rėmėjai, įskaitant Jungtinės Karalystės Nacionalinį sveikatos ir priežiūros kompetencijos institutą (NICE), kuriame teikiamos sveikatos ir socialinės priežiūros rekomendacijos, sako, kad šių vaistų reikėtų kaip tik skirti kuo daugiau siekiant užkirsti kelią tūkstančiams ankstyvų mirčių.

Naujienos apie „blogojo“ cholesterolio poveikį širdies ir kraujagyslių ligoms pasirodė po to, kai žurnale „British Medical Journal“ buvo paskelbtos milžiniško tyrimo išvados. Jose teigiama, kad statinų skyrimas vyresniems sveikiems žmonėms neteikia jokios naudos.

Maža to, ir Ispanijos tyrėjai, ištyrę 47 tūkst. žmonių, vyresnių nei 75 metų, pastebėjo, kad statinai niekaip nesumažina širdies ir kraujagyslių ligų rizikos.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2018 metų spalio 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.