Užkliuvo vaistinėse pardavinėjamos „Trejos devynerios“: nustebo net medikai

Ar žinojote, kad vaistinėse galima įsigyti „Trejų devynerių“ kaip nereceptinio vaisto? Šis faktas sukėlė nuostabą ir medikams. Būtent jie pirmieji į tai atkreipė dėmesį.

Ekrano ir V.Ščiavinsko nuotr.
Ekrano ir V.Ščiavinsko nuotr.
 Ekrano nuotr. 
 Ekrano nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 4:04 PM, atnaujinta Nov 14, 2018, 4:05 PM

Tačiau nei Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, nei Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba tame jokių problemų nemato.

Pirmasis interneto svetainėje vaistai.lt reklamuojamas „Trejas devynerias“ pastebėjo vienas gydytojas rezidentas. Netrukus į tai atkreipė dėmesį ir žinomas šalies medikas, parašęs, kad kova su alkoholizmu pasiekė naują etapą – „Trejos devynerios“ tapo nereceptiniu vaistu, skiriamu virškinimo trakto sutrikimams gydyti.

Gydytojas ironizavo, kad reikėtų į vaistų sąrašą tokiu atveju įtraukti ir kelias vyno rūšis.

Šis jo įrašas susilaukė milžiniško susidomėjimo socialiniame tinkle „Facebook“ ir šimtų pasidalijimų.

Komentatoriai smalsavo, ar vaistinėse „Trejos devynerios“ parduodamos ir po 20 valandos, kiti pastebėjo, kad prekybos centruose jos visgi kainuoja pigiau.

Interneto svetainėje vaistai.lt išties galima rasti informaciją apie geriamąjį tirpalą „Trejos devynerios“, parduodamą 100, 200 ir 500 ml talpos taroje.

Prie produkto nurodyta, kad tai – „tradicinis augalinis vaistinis preparatas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, skirtas vartoti esant nedideliam virškinimo sutrikimui“.

Taip pat puslapyje pažymėtos dvi fizinės vaistinės Kaune ir Klaipėdoje, kuriose šio geriamojo tirpalo galima įsigyti.

Beje, fizinėse vaistinėse tirpalas kainuoja brangiau, nei internete. Elektroninėje parduotuvėje 500 ml „Trejų devynerių“ kainuoja 12,25 euro. Prekybos centrų alkoholio skyriuose „Trejos devynerios“ yra dar pigesnės.

Tiesa, vaistinėse ir prekybos centruose parduodamų „Trejų devynerių“ gamintojai yra kiti, o ir savybės nurodomos kitos. Prekybos centrų alkoholio skyriuose šio pavadinimo produktas parduodamas kaip alkoholinis gėrimas, tuo metu vaistinėse – kaip geriamasis tirpalas.

Į tai atkreipė dėmesį ir Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė.

Paklausta apie vaistinėse parduodamas „Trejas devynerias“ A.Tautvydienė atsakė: „Trejos devynerios geriamasis tirpalas”, kaip tradicinis augalinis vaistinis preparatas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, yra registruotas 1996 m. nacionalinės procedūros būdu. Jis skirtas vartoti esant nedideliems virškinimo sutrikimams. Vaistinis preparatas “Trejos devynerios geriamasis tirpalas” pagamintas laikantis vaistams taikomų gamybos principų ir reikalavimų kokybei. Nors vaisto sudėtyje yra alkoholio, kuris naudojamas kaip ektrahentas, t.y. iš augalinių žaliavų veikliąsias medžiagas "ištraukianti” medžiaga, preparato savybės nėra tapačios alkoholinio gėrimo ”Trejos devynerios” savybėms“.

Ir vis dėlto, ar „Trejų devynerių“ pardavinėjimas vaistinėse kaip vaisto neprieštarauja Alkoholio kontrolės įstatymui, kuriame nurodyta, kad alkoholio vartojimas negali būti siejamas su stimuliuojančiomis, raminančiomis ir kitomis gydomosiomis savybėmis?

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Stebėsenos ir analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Žala patikino, kad ne.

„Departamento nuomone, Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatos nėra taikomos vaistiniams preparatams“, – atsakė J.Žala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.