Pasvalio ligoninės vadovas: reformos autoriai nekalba apie tai, kur pasidės ligoniai

Dėl viešumoje skelbiamų uždaromų ligoninių sąrašo bei perteklinio Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo, kurį būtų galima panaudoti gydytojų atlyginimams kelti, antradienį į Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdį kviečiamas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pasvalio ligoninės vadovas: reformos autoriai nekalba apie tai, kur pasidės ligoniai.<br>T.Bauro nuotr.
Pasvalio ligoninės vadovas: reformos autoriai nekalba apie tai, kur pasidės ligoniai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2018, 8:09 AM

Taip pat ministro bus klausiama, ką konkrečiai Vyriausybės vadovas turi omenyje, kalbėdamas apie 2019 metais numatytą sveikatos reformą.

Kaip Eltai sakė Ligoninių asociacijos vadovo pavaduotojas, Pasvalio ligoninės vyriausiasis gydytojas Rolandas Rastauskas, pagrindinis klausimas – sveikatos priežiūros įstaigų tinklas. „Jau dvejus metus girdime visokių kalbų, matome ligoninių sąrašų, iš kažkur nukritusius kriterijus, kuriuos ligoninės turės atitikti, kad galėtų veikti.

O galų gale yra tik vienas kriterijus, pagal kurį liktų 15 ligoninių, – daugiaprofiliškumas”, – komentavo Ligoninių asociacijos atstovas.

R. Rastauskui abejotina mintis dalį regioninių ligoninių performuoti į slaugos ir palaikomojo gydymo. „Sako, ligoninės nebus uždaromos, tik pertvarkomos. Bet ką tai reiškia? Pavyzdžiui, Pasvalio ligoninėje slaugos pacientai sudaro vos 7,5 proc. visų pacientų.

Tiesa, daugiaprofiliškumo kriterijus mūsų nepalies, nes turime ir terapijos, pediatrijos, chirurgijos, akušerijos ir psichiatrijos skyrius”, – sakė daktaras. Tačiau, kaip atkreipė dėmesį asociacijos atstovas, netgi Alytaus ligoninė visų minėtų penkių kriterijų neatitinka.

„Jeigu dalyje ligoninių neliks aktyvaus gydymo paslaugų, galima sakyti, kad to rajono gyventojai liks be pagalbos“, – mano R. Rastauskas.

Jo žodžiais, šiandien reformos autoriai nekalba apie tai, kur pasidės ligoniai. „Pas mus, Pasvalio ligoninėje, gydosi apie 3000 pacientų per metus, o į Panevėžio reanimaciją, kai prireikia, net negalime perkelt, nes nėra vietų. Panevėžys užgrūstas. Tai kur tie pacientai pasidės?” – kėlė klausimus R. Rastauskas.

Antradienio rytą apie tai kalbėtis konservatorių frakcijoje su ministru A. Veryga planuoja ir Lietuvos rajonų ligoninių asociacijos vadovas Vygantas Sudaris bei Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.